BARS & RUTOR Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Snabba cookie dough bars (eller kolor)

almondbb3

Löjligt enkelt men åh, så gott! Antingen skär man upp 3-4 bars eller så skär man lite mindre bitar att äta som godis. Jag har mina i frysen, de blir aldrig genomfrusna och hårda utan man får snarare en härlig ”kola-känsla” om de äts direkt ur frysen. De håller dock formen fint även i kylen.

almondbb2

3-4 bars:

 • 25g (lite mer än 3/4 dl, men inte riktigt 1dl) vassle med vaniljsmak*
 • 2 msk kokosmjöl (15g)
 • 2 msk jordnötsmjöl (12g)
 • 1 msk kokossocker eller sukrin gold
 • 1/5 tsk vaniljpulver
 • 2 msk mandelsmör (30g)
 • 1 msk kokosolja utan smak (12g)
 • 2 msk vätska (mjölk/nötmjölk/dylikt)
 • 1 msk kakaonibs
 • choklad

*vill man inte använda vassle borde det gå att använda havremjöl (havregryn mixade till ett fint möl) istället. Börja med 3/4 dl och tillsätt tills du har en ”cookie dough-konsistens”, och var beredd på att söta lite mer (smaka av).

Gör såhär:

 1. Rör ihop mandelsmör, kokosolja och vätska tills jämnt.
 2. Tillsätt torra ingredienser (inte chokladen) och arbeta ihop till en lätthanterlig ”cookie dough”.
 3. Platta ut till en fyrkant på en silikonmatta eller bara i botten av en plastburk/form.
 4. Smält chokladen och bre över. Ställ in i frysen för att stelna och skär sedan i antingen bars eller mindre ”godis-storlek”.
 5. Förvara i kyl eller frys.

almondbb1

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  anna
  29 juli, 2015 at 19:12

  Hej!

  Jag har inte jordnötsmjöl hemma, kan jag byta ut det mot något?

  • Svara
   roethlisberger
   29 juli, 2015 at 20:27

   Hej! Jag antar att konsistensen går att få till med lite vilket mjöl som, men jag tycker funksjonellmat’s jordnötssmjöl (det jag numera använder) bidrar med sådan härlig ”cookie dough-smak”. Köp hem eller testa byta ut mot motsvarade mängd annat mjöl (jag skulle nog köra på havremjöl och söta lite mer + öka mandelsmöret kanske)

 • Svara
  anna
  29 juli, 2015 at 19:12

  Hej!

  Jag har inte jordnötsmjöl hemma, kan jag byta ut det mot något?

  • Svara
   roethlisberger
   29 juli, 2015 at 20:27

   Hej! Jag antar att konsistensen går att få till med lite vilket mjöl som, men jag tycker funksjonellmat’s jordnötssmjöl (det jag numera använder) bidrar med sådan härlig ”cookie dough-smak”. Köp hem eller testa byta ut mot motsvarade mängd annat mjöl (jag skulle nog köra på havremjöl och söta lite mer + öka mandelsmöret kanske)

 • Svara
  Emelie Lundqvist
  31 juli, 2015 at 11:20

  Åhhh så smarrigt!
  I höst flyttar jag och min kille till Göteborg och blir fattiga studenter… Jag vill för den delen inte sluta ära bra mat, men bra mat är ofta dyrare. Vi är dessutom gluten och laktosfria vilket inte gör det enklare. Skulle du kunna skriva ett inlägg om bra och billig mat som inte heller är så tidskrävande?
  MVH Emelie

 • Svara
  Emelie Lundqvist
  31 juli, 2015 at 11:20

  Åhhh så smarrigt!
  I höst flyttar jag och min kille till Göteborg och blir fattiga studenter… Jag vill för den delen inte sluta ära bra mat, men bra mat är ofta dyrare. Vi är dessutom gluten och laktosfria vilket inte gör det enklare. Skulle du kunna skriva ett inlägg om bra och billig mat som inte heller är så tidskrävande?
  MVH Emelie

Lämna ett svar