kitchenstories Kost Lunch/Middag Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER

Tahini- & Aprikosdipp

Färska vårrullar har lite blivit min ”to go to” när jag ska slänga ihop snabbmat här hemma. Eller när jag ska rensa kylen på duttar av diverse överblivna grönsaker. Ett tips är att se till att rullarna har minst en komponent med lite mer smak – det kan vara exempelvis syrade grönsaker, någon god röra (typ hummus) eller varför inte smulad fetaost? Någonting som piffar till de råa grönsakerna, helt enkelt.

I söndags orkade jag för första gången på hela veckan samla kraft nog att ta mig upp och faktiskt göra middag (jag tenderar att leva på kalla saker som glass/smoothies/yoghurt+topping när jag är sjuk). Efter flera dagar utan matlagning fanns det en hel drös halvtrötta grönsaker att äta upp, däremot hade jag ingen förbered röra och inte heller några ”tillpiffade” grönsaker för mig att inkludera i mina vårrullar. Energi till att ställa mig och göra något från scratch fanns definitivt inte, så jag valde istället att ta till min favorit av smaksättare i ungefär all matlagning – tamari.

Rispapper+grönsaker+tamari+en mild chilikryddmix. Det var vårrullarna det, och till dem hade jag en så-himla-god dipp, en tahini- & aprikosdipp.

tahinidippmm2 tahinidippmm3 tahinidippmm4

Något jag noterat är vilket extrem skillnad det är på tahini och tahini. Extrem. Det var flera år jag rynkade på näsan åt alla bilder i flödet på instagram med tahini-sås hit och tahinidressing dit, och jag avfärdade alla recept där tahini stod med som huvudingrediens. Jag hade bara blivit besviken på de märken av tahini jag provat och ”fattade inte grejen”, helt enkelt. Grejen med tahini.

Tills en dag förra året då Mickey, som driver butiken Gryningen i Stockholm, satte en ny burk i min hand av ett märke jag inte sett förr (och nu inte längre minns namnet på, sorry) och jag gav den ett försök. Det var en helt annan grej! Inte alls samma smak eller konsistens som de varianter jag provat innan. Sedan dess har jag valt märke av tahini med omsorg, och eftersom jag inte allt för ofta har vägarna förbi gryningen letade jag ett tag efter ett annat märke jag kan köpa här ”hemma kring”. Sedan jag hittade tahini från Sevan på Ica Maxi har jag kört uteslutande på den här hemma, kan verkligen rekommendera den och ja, nu kan jag tydligen säga att jag gillar tahini! Tokgillar, till och med.

tahinidippmm5

Ja okej, och den där dippen då. Nu när du scrollat hela vägen hit kanske det blir lite snopet att läsa att den galet goda dippen består av två ingredienser. Om jag säger ”tahini/aprikos-dipp” har jag alltså gett er receptet. Ja, plus en rejäl nypa salt då. Ibland är de bästa ting inte alls avancerade eller krångliga, och den här dippen är ett lysande exempel på just det!

Proportionerna något i den här stilen:

  • 1 dl tahini
  • 5-6st torkade aprikoser *
  • salt – snåla ej

Mixa. Smaka av med saltet. Spä med vatten till önskad konsistens. Tips! Gör en lite tunnare sås och ha som dressing på sallad.

* När du väljer aprikoser, välj riktigt mjuka och härliga. Jag har konstaterat att jag gillar ICA’s eko-aprikoser, de är suuupersaftiga och du slipper blötlägga och liknande. Det är vad du annars kan göra, blötlägga alltså, om du har lite mer sega/torra/hårda aprikoser (och spara i så fall blötläggningsvattnet och spä dippen med det istället för att tillsätta nytt vatten!)

tahinidippmm1

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar