kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept VEGAN

Fredagsmiddagstips: Vegansk Caesarsallad

Jo men det här kan ha varit det godaste jag ätit på länge. Helt klart. Låt oss börja från början, vad brukar en klassisk caesarsallad innehålla? Mig veterligen brukar det vara något i stil med:

  • kyckling
  • bacon
  • parmesanost
  • brödkrutonger

… och caesardressing, såklart (kanske det viktigaste av allt?)

I den här veganska versionen hittar vi dels de två saker jag gett er recept på tidigare i veckan; kokos-bacon och vegansk parmesanost, och så slår vi ihop proteinkällan (kyckling) med brödkrutongerna och får då det veganska substitutet rostade kikärtskrutonger. Slutligen har vi stjärnan i sammanhanget – salladsbasen med en dögod caesardressing.

caesarsallad3

De rostade kikärtskrutongerna är inte svårare att göra än såhär:

  1. Skölj valfri mängd kikärtor och låt rinna av. Gnugga försiktigt i en torr kökshandduk.
  2. Över med kikärtorna på en plåt, täckt med ett bakplåtspapper, ringla över någon tesked olivolja och krydda med valfri kryddor. Rör runt så alla kikärtor täcks.
  3. Grädda i cirka 20 minuter på 200 grader och rör runt då och då.
  4. Ta ut kikärtorna när de fått fin yta, när de sedan svalnar lite blir de krispigare.

Salladsbasen kan en väl göra lite som en vill, men jag hade två delar romansallad och en del grönkål. Just grönkål blir himla fint när den ”gojsas ihop” med dressingen, och godast blir det om man ”masserar in” dressingen i salladsbasen och sedan låter den stå till sig en stund.

caesarsallad2

Jag skar upp 1/2 romansalladshuvud och tillsatte sedan, efter ögonmått, ungefär hälften så mycket hackad grönkål. Till den mängden salladsbas hade jag sedan all den dressing receptet nedan ger, och jag skulle väl uppskatta att det är kanske 2 portioner. 2 små portioner. Själva salladen/kålen ”krymper” liksom lite när den fått stå med dressingen ett tag, så volymen reduceras avsevärt.

Caesardressing: (ger ca 1,5 dl dressing, lagom till 2-3 små portioner)

  • 1 dl cashewnötter
  • 1/2 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 2 gröna oliver eller 1/2 msk kapris + 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör såhär:

  1. Blötlägg cashewnötterna, minst några timmar men gärna över natten (ju fler timmar desto krämigare dressing)
  2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
  3. Mixa ihop med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ha eventuellt i någon extra sked vatten.

Sen är det bara att bygga caesarsallad! Salladsbas med dressing + rostade kikärtskrutonger + kokosbacon + parmesan. JASÅHIMLAGOTTVA.

caesarsallad1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

  • Svara
    Emma
    30 april, 2016 at 10:12

    Men så underbart gott detta ser ut med alla klara färger!! Och grymt med veganskt mat! Ska testas!

  • Svara
    Maria
    21 juli, 2017 at 10:19

    Tusen tack för tipset! Har saknat caesardressing (en riktigt välgjord) som vegan och det är nog det enda jag blir sugen på som jag inte lyckats hitta någon bra ersättning till – tror det är ansjovis-umamin i worcestersåsen jag saknar. Brukar ta Miso när jag vill ha nåt med umami, så blev mkt förväntansfull på detta.
    Testade nu båda varianterna av dressing ovan och de blev grymma!
    Hade i en matsked bjäst-flingor och då kom parmesansmaken med. 😉
    Råkade i ärlighetens namn översalta den med oliv, fast det blev ändå hur smaskigt som helst. Kan vara godare än många originalvarianter! Återigen, stort tack! Ser fram emot kvällens fredagsmys! 🙂

  • Svara
    En variant av Ceasar – ljummen belugalinssallad, grillad kyckling & västerbottenost – Roethlisberger.se
    28 april, 2018 at 13:15

    […] två år sedan postade jag ett recept på vegansk ceasarsallad, innehållandes allt från kokos-bacon till kikärtskrutonger till vegansk parmesanost, och […]

Lämna ett svar