Drycker DRYCKER & SMOOTHIES kitchenstories Recept

Så gör du eget iste

Det är någonting med mig och varm dryck. Någonting som inte klickar. På morgonen dricker jag en kopp kaffe men det är också enda gången på dagen jag verkligen uppskattar varm dryck – efter frukost är det kalla drycker som gäller för mig. Inte heller varmt te har jag lärt mig uppskatta, något jag uppriktigt önskar att jag gjorde, för det finns ju SÅ många smaker som låter så väldans goda. Faktum är att jag har ett helt skåp fullt med olika sorts te i alla möjliga smaker här hemma, för med jämna mellanrum försöker jag på nytt; försöker det där med att dricka te. Hittills har det väl gått sådär.

MEN – jag har alltid gillat iste. Jättejättemycket, gillar jag iste. Gångerna är många då jag tänkt att ”iste måste jag göra någon dag, det kan ju inte vara så svårt att göra själv”… och exakt lika många gånger har det inte blivit av. Dumt, för när jag igår äntligen fick tummen ur kunde jag konstatera det jag misstänkt redan innan, nämligen att det är lätt som en plätt! Vid mitt första försök använde jag nu Friggs tepåsar i smaken Granatäpple/Hallon, men självklart kan en välja vilket te som helst! Löste eller påsar, vilket som funkar.

iste2

Det fina med att göra eget iste är att inget riktigt recept behövs, utan det en gör är följande:

  1. Brygg starkt te – hellre för starkt än för svagt (bara att spä ut med vatten)
  2. Söta (om du vill) med socker/sötning av valfri sort och i valfri mängd.
  3. Släng ner skivad citrus för extra fräschör, antingen medan du kokar teet, eller efter. Eller både och.
  4. Låt svalna.
  5. Servera med rikligt med is.

Som sagt, igår var första gången jag gjorde iste, så kanske finns det regler här som jag missat. Maybe. Oavsett så kommer här hur jag gjorde:

  1. Jag fyllde en stor kastrull med ca 2 liter vatten och lät det koka upp med 1 citron skuren i skivor.
  2. När det kokat upp drog jag kastrullen från värmen, rörde ner några matskedar socker och la i 10st tepåsar.
  3. Jag la sedan på locket på kastrullen och lät teet dra i några timmar (det borde dock räcka med betydligt kortare tid, har jag förstått efter att i efterhand ha googlat lite hur andra gjort)
  4. Ur med tepåsar och citronskivor, över i flaskor och in i kylen.

iste1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

  • Svara
    Frida
    10 maj, 2016 at 16:50

    Jag har lagt ner både te och varm gröt för den här säsongen och är sugen på kallt och läskande. På glass! Här hemma går det åt några Yolliboxar i veckan, magen och själen är mycket lyckliga över det men plånboken är mindre glad. Har du några bra glassrecept att bjuda på? Och kanske god topping, något cruchigt och kanske en chokladsås?
    Åh nu blev jag ännu mer sugen. Mot frysen!

    • Svara
      roethlisberger
      10 maj, 2016 at 20:26

      I hear yah! Glass är livet <3 (året om…) Faktum är att jag har ett inlägg på g med ungefär världens godaste glass, det kommer upp antingen imorgon eller på torsdag, så håll utkik! (länkar där även gamla glassrecept-favoriter)

  • Svara
    Days by Johanna
    10 maj, 2016 at 17:27

    oh så gott, detta skall jag testa

Lämna ett svar