Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

vegetarisk sommarpaj

En tacksam sak att göra med rester är paj. Egentligen är det enda man behöver för en lyckad paj något gott innehåll (tex överbliven kyckling/lax/wok/vadsomhelst) plus äggstanning av något slag. Gärna med grädde eller ost, men har man inte det hemma funkar ägg med mjölk fint, man får bara ha lite mindre mängd och förlänga gräddtiden en aning.

En av mina senaste mat-favoriter är laxpastan med lime och honung. Så somrig och fräsch! Så jag ville använda mig av den smakkombon igen, men vi hade ingen överbliven lax, utan jag gjorde en vegetarisk variant med soyafärs istället. Jag varvade färs med squash, kryddade äggstanningen med både lime och honung, och botten gjorde jag denna gång på vita bönor. Vackert, enkelt och gott!pajlimehonung1Botten:

 • 230 g avrunna vita bönor
 • 1/2 msk linfrö + 2 msk vatten
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 msk vatten
 • en nypa salt

Fyllning:

 • färs (beroende på vilken du använder är det olika volym/vikt, ögonmåtta ca 4 port.)
 • 1 röd lök
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 1 buljongtärning (jag använde fisk)
 • 2 msk honung
 • 1 lime (saft+skal)
 • 2,5 dl äggvita
 • 0,5 dl mjölk
 • salt + peppar
 • 1 squash

pajlimehonung2Gör såhär: börja med botten. Mixa bönorna (sköljda och avrunna) med stavmixer i en bunke, blanda sedan i resterande ingredienser. Forma till en boll i botten av bunken och täck med plastfolie, lägg in i kylen medan du gör fyllningen. Hacka rödlök och fräs med pressad vitlök. Rör ner färs, slå på en skvätt vatten tillsammans med smulad buljongtärning och salta och peppra efter smak. Skiva squash och vispa ihop äggvita, mjölk, limesaft+skal och honung. När de olika delarna till fyllningen är klar, tryck ut degen till botten i en (smörjd) form och förgrädda skalet i 5 minuter200 grader. Varva sedan färs, squashskivor och äggstanning i skalet och grädda i ca 40-45 minuter tills fyllningen är fast och pajen fått fin yta.pajlimehonung3Hade jag haft en god ost hemma hade den rivits över pajen innan gräddning, men även såhär smakade det jättebra! 

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar