kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Vegansk korv

Nämen, det blev ju riktigt bra det här! var min första tanke när jag tog första tuggan av min lunch idag. Den innehöll nämligen bland annat hemmagjord vegansk korv. Det låter väl ungefär lika märkligt som vegansk köttfärslimpa som jag gjorde för några månader sedan – och dessutom var bland det godaste jag någonsin lagat och ätit. Precis som med ”kött”färslimpan så blev jag här positivt överraskad av resultatet – riktigt riktigt gott! 

vegkorv2

Enkelt är det också; man bara rör ihop en skål med torra ingredienser och en med blöta, för att sedan kombinera de två och slutligen rulla till korvar som man slänger in i ugnen en 25 minuter. Redo att äta som de är när de svalnat (när de svalnat är de lättare att skiva) men jag ville prova att steka mina korv-slantar och det gick också kalasfint, kan jag tala om!

Jag fick idén från någon sida på nätet för flera veckor sedan, och hittade idag lappen där jag skrivit ”vegansk korv” och sedan gjort en spalt för ”torra” och en för ”blöta”, samt skrivit ”ugn 200 grader”. That’s that, sen stod det inget mer.Vilken himla bra kom ihåg-lapp Fanny… Meeen jag påmindes i alla fall om att jag ville göra vegansk korv! Så det var vad jag gjorde idag. Receptet ser kanske långt ut vid första anblicken men det är det faktiskt inte;

 • Mjöl+kryddor i en skål.
 • Bönor, bbq-sås, soja, färska örter och vitlök i en annan.

Inte svårare än så!

vegkorv1

Torra ingredienser

Antingen tar du kort och gott drygt 1 dl mjöl (typ vetemjöl) ELLER så kan man freestyle:a lite som jag gjorde. Jag ville höja proteinhalten en aning och rotade fram påsen veganskt protein pulver jag haft ståendes i skafferiet runt en hundra år eller så. Det ihop med både kokos- och quinoamjöl blev den totala volymen dryga decilitern, för att vara exakt hade jag följande mängder;

 • 15g (1/2 skopa) vegan protein blend
 • 10g kokosmjöl (ca 1,5-2 msk, varierar beroende på märke)
 • 10g quinoamjöl (drygt 1 msk)

+kryddor. Egentligen vilka som helst, MEN –  fega inte. Verkligen, när du tycker du tagit lagom – ha i lite mer. När du tänker att nu blir det kanske lite väl kryddigt – ha i lite lite till. Mina blev precis lagom kryddiga enligt min smak och jag hade i det här;

 • 1/4 tsk svartpeppar
 • 1/2 tsk chilipeppar
 • 1/4 tsk cayennepeppar
 • 1 tsk fiesta lime
 • 1/2 tsk umamikrydda (OBS denna är ej vegansk)
 • vitpeppar

Blöta ingredienser:

 • 100g svarta bönor (kidney bönor går säkert lika bra, eller någon annan böna för den delen)
 • 1 stor vitlöksklyfta, pressad
 • 2 msk BBQ-sås (jag använder denna)
 • 1/2 msk kinesisk soja
 • 2 msk hackad färsk persilja, väl nerpressad i måttet
 • 1/2 umami-buljongtärning

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Rör ihop mjöl och kryddor och ställ åt sidan.
 3. Med en gaffel, mosa ihop bönor, pressad vitlök, BBQ-sås och soja. Det ska bli som en… väldigt lös chokladbollssmet, ungefär. Liksom, lite bön-bit gör det inte om det är kvar, men det ska inte vara ”hela bönor i sås”. Utan mosa ihop ordentligt, det tar några minuter kanske.
 4. Tillsätt sedan den färska, hackade persiljan och smula ner buljongtärningen. Rör igen.
 5. Häll den torra blandningen över den blöta, och rör med en sked. Det kommer ganska direkt se lite torrt ut, men det är inte så torrt som det ser ut. Bort med skeden och ner med händerna; arbeta ihop så man inte ser vita ”mjölspår” och dela sedan degen i två.
 6. Forma till två korvar och slå in som smällkarameller i aluminiumfolie. Lägg på en plåt och in i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Linda Assarsson
  15 juli, 2015 at 18:12

  Vilket spännande recept Fanny!! Måste testa 🙂

 • Svara
  Linda Assarsson
  15 juli, 2015 at 18:12

  Vilket spännande recept Fanny!! Måste testa 🙂

 • Svara
  Originalet
  16 juli, 2015 at 12:44

  Men asså wow, det här måste ju provas! Tack!

 • Svara
  Originalet
  16 juli, 2015 at 12:44

  Men asså wow, det här måste ju provas! Tack!

 • Svara
  Claudia
  16 juli, 2015 at 22:49

  Låter som ett spännande recept men jag vill bara ge dig ett heads up, den umamikryddan du använder innehåller fisk vilket innebär att korvarna kanske inte bör räknas som veganska. Så lurigt med vissa produkter…Då vet du det till nästa gång iaf. För övrigt en toppenblogg! :))

 • Svara
  Claudia
  16 juli, 2015 at 22:49

  Låter som ett spännande recept men jag vill bara ge dig ett heads up, den umamikryddan du använder innehåller fisk vilket innebär att korvarna kanske inte bör räknas som veganska. Så lurigt med vissa produkter…Då vet du det till nästa gång iaf. För övrigt en toppenblogg! :))

Lämna ett svar