Rabarbersäsongen är igång och jag inledde den med att baka en vit kladdkaka med rabarber och vit choklad/jordgubbs-krisp. Ja, precis lika gott som det låter!
Enkel är den också, receptet hittar ni här nedanför. Först vill jag bara passa på att tipsa om fem rabarber-favoriter ur arkivet;
- Rabarberketchup
- Rabarber- & jordgubbpaj (”single serving”)
- Rabarbersaft med jordubb & lime
- ”Sweet & Spicy” rabarbercurd
- Rabarber- & jordgubbspaj med marängtäcke
RABARBERKLADDKAKA med vit choklad- & jordgubbskrisp
18 cm i diameter
Du behöver:
- 1 dl rabarber, skuren i centimeterstora bitar
- 1 msk sirap, jag använde fibersirap gold
- 1 tsk sukrin gold
- 30g kokosolja
- 30 mandelsmör
- 1 ägg + 1 äggvita
- 1 dl fettreducerat mandelmjöl
- 1/2 dl (20g) vassle proteinpulver, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- 1 dl sötningsströ (som mäter som strösocker), jag använda sukrin
- 1/4 tsk vaniljpulver
- en nypa salt
- 1 påse protein crisps med smak av vit choklad & jordgubb
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
- Börja med rabarbern: rör ihop rabarber, sirap och sukrin gold i en liten kastrull och låt ”puttra ihop” på medelhög värme i några minuter. Dra kastrullen från värmen när rabarbern mjuknat och vattnat ur lite, låt sedan svalna.
- Värm kokosolja tillsammans mandelsmör och rör ihop, låt svalna en aning innan du rör ner ägg samt de torra ingredienserna. Vänd ihop smeten med en slickepott. Vänd sist ner rabarbern, som du lyfter ur ev vätska i kastrullen (du ska alltså inte röra ner ev vätska som finns kvar).
- Häll smeten i den förberedda formen och toppa med crisps.
- Grädda kakan i ca 15-20 minuter. Låt svalna, förvara i kyl.
Inga kommentarer