CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Rabarber- och jordgubbspaj på mandelbotten med marängtäcke

Jag får ofta frågan varifrån jag får allt. Mina idéer och påhitt till konstiga nytänkande sötsaker. Anar att frågan uppstår när man kikar in här och hittar recept där jag gör glass av ärtor, skedar kaksmet gjord på kikärtor direkt ur burken, och gör en healthy ”sockerkaka” med via bönor… Och senast när jag gjorde intervjun för UNT kom frågan; hur kommer du på saker? 

Självklart läser jag både tidningar och bloggar och ägnar många timmar åt inspirations-surfande på nätet. Jag plockar vartenda recepthäfte i matbutiker och sneglar alltid på recept skrivna på diverse förpackningar (typ mjölkpaket, kakburkar, etc). Ofta hittar jag skoj recept som jag blir sugen på att testa, framför allt är det smakkombinationer jag både letar efter och fastnar för. För det mesta leder den inspirationen till att jag sedan ska göra ”en liten egen twist bara”, till att jag plötsligt inte alls har följt något recept utan bytt ut alltihop. Och gjort något helt annat. Med varierande resultat, givetvis. Det som hamnar här är bara det bra, såklart!

Dagens skapelse är ett typiskt exempel på det här. Jag googlade lite på paj. Vet inte ens varför, för jag är inte så värst förtjust i paj. Men, plötsligt gled jag in på lemon meringue pie och olika tillvägagångssätt att göra dessa. Jag tog igår upp en påse fryst rabarber för att göra något med, tanken var mat men någonstans bland citroner och fluffiga maränger tänkte jag att man kunde göra något skoj åt det hållet istället… med rabarbern alltså. Ja och så tycker jag mandel passar himla jättebra till rabarber, och jordgubbar. Och smaken av brunt socker, lite sådär karamelliserat…

Ja. Och två timmar senare stod jag med en nybakad rabarberpaj på mandelbotten med ett fluffigt marängtäcke. Efter några timmar i kylen kunde jag äntligen skära upp och smaka – såå god. Så himla jättejättesuperdupergod! ”Synd” att Mr inte kan äta varken nötter eller rabarber… 😉

rabarbermarang5

Som synes fick jag inspiration från klassikern lemon meringue pie ändå, och gjorde fyllningen krämig i perfekt balans mellan syrligt och sött.. och jag hade i några jordgubbar för både smak och färg – rabarber och jordgubbar är ju så somrigt det kan bli, visst!?

rabarbermarang4

Botten: (för en liten form)

 • 3 dl mandelmjöl
 • 1/2 msk fiberhusk
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 3 msk sötning som mäter som socker (av strö-variant)
 • 1 äggvita
 • 1 msk kvarg

Blanda torra ingredienser och rör sedan ner äggvita och kvarg. Det blir en rätt kladdig deg och så ska den vara! Tryck ut så gott det går i botten av en form, och upp en bit på kanterna, och låt ”vila” stund i kylen medan du värmer ugnen till 175 grader. Gör under tiden fyllningen:

 • 2 dl rabarber skuren i 1/2 cm stora bitar (jag hackade och frös in rabarber i den storleken förra sommaren, så tinade lite av dem till detta recept)
 • 2 msk brunt socker (så som kokossocker, farinsocker eller brun sötningsströ)
 • 2 msk ljus sötningsströ, eller vanligt socker
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • 5 stora jordgubbar, en dryg dl, snarare 1,5 dl…
 • 1 msk kokosmjöl
 • 2 äggulor

Låt rabarbern bli mjuk i en kastrull tillsammans med socker och vaniljpulver, på medelhög värme. När den är mjuk släng ner jordgubbarna och mosa ihop allting med baksidan av en slev. Låt puttra försiktigt och rör ner kokosmjöl. Dra kastrullen från värmen och rör ner äggulorna (du vill ju inte ha äggröra). Sätt plattan på lägsta värmen och ställ tillbaka kastrullen medan du rör kontinuerligt. Låt stå och bli tjockt medan du förgräddar botten ca 8 minuter i ugnen, och fortsätter med marängen;

 • 3 äggvitor
 • 1/2 dl socker eller motsvarande sötningsströ
 • 1/2 dl florsocker eller motsvarande florsocker-sötning

Vispa äggvitorna tills du har ett vitt fluff, ner med sötningsströ och fortsätt vispa. Slutligen tillsätt florsocker-sötning och vispa tills du har en riktigt fast och härlig maräng. När 8 minuter har gått tar du ut botten ur ugnen och höjer temperaturen till 200 grader. Häll rabarber/jordubbs-smeten i det förgräddade pajskalet och skeda sedan över marängen. Bre ut försiktigt och gör gärna lite mönster med toppar eller vad du nu tycker är fint! Grädda på 200 grader i 9 minuter tills marängen fått fin yta. Låt svalna och ställ sedan i kylen några timmar innan servering.

rabarbermarang6rabarbermarang2

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  felicia
  20 maj, 2014 at 19:53

  Oj så gott det där såg ut! Dina recept är fantastiska!

 • Svara
  felicia
  20 maj, 2014 at 19:53

  Oj så gott det där såg ut! Dina recept är fantastiska!

 • Svara
  Pernilla
  23 maj, 2014 at 11:31

  När en bloggare får mig att kommentera, då är det verkligen värt en kommentar – det lovar jag. Jag måste verkligen berömma dig för så mycket; dina otroligt lockande recept (måste skaffa alla ingredienser du använder så jag kan stöka i köket så snart ett nytt recept kommit upp), dina vackra och fyndiga matbilder och för din sunda syn på livet! Jag älskar träning med fria vikter och att leva sunt, något jag gör för min skull och BARA min skull. Det är upplyftande att läsa dina sunda och vettiga inlägg så fortsätt inspirera! Vad nu ditt företag exakt går ut på vet jag inte men stort lycka till!!

 • Svara
  Pernilla
  23 maj, 2014 at 11:31

  När en bloggare får mig att kommentera, då är det verkligen värt en kommentar – det lovar jag. Jag måste verkligen berömma dig för så mycket; dina otroligt lockande recept (måste skaffa alla ingredienser du använder så jag kan stöka i köket så snart ett nytt recept kommit upp), dina vackra och fyndiga matbilder och för din sunda syn på livet! Jag älskar träning med fria vikter och att leva sunt, något jag gör för min skull och BARA min skull. Det är upplyftande att läsa dina sunda och vettiga inlägg så fortsätt inspirera! Vad nu ditt företag exakt går ut på vet jag inte men stort lycka till!!

 • Svara
  Amanda
  25 maj, 2014 at 09:52

  Fanny! Tror du att man kan använda soygurt istället för kvarg? Tacksam för snabbt svar!

  Undrar också om botten blir lite ”soggig” av fukten från krämen?

  Kram, du REGERAR!

  • Svara
   roethlisberger
   25 maj, 2014 at 12:32

   Hej! Det går säkert, men soygurt är ju ofta lite tunnare än kvarg, så om det är ett veganskt/mejerifritt alternativ du är ute efter, skulle jag snarare rekommendera att du tar en burk kokosmjölk (fullfet!) och ställer i kylen över natten. Så kommer det bildas två lager – ett vattnigt och ett tjockt, använd 1 msk av det tjocka krääämiga lagret i denna paj 🙂 resten (av det tjocka) kan du vispa upp till en härlig grädde att servera till, eller ha som frukost med lite god topping 🙂 och det vattniga smakar kalas i smoothie tex ! kram, och TACK!!

 • Svara
  Amanda
  25 maj, 2014 at 09:52

  Fanny! Tror du att man kan använda soygurt istället för kvarg? Tacksam för snabbt svar!

  Undrar också om botten blir lite ”soggig” av fukten från krämen?

  Kram, du REGERAR!

  • Svara
   roethlisberger
   25 maj, 2014 at 12:32

   Hej! Det går säkert, men soygurt är ju ofta lite tunnare än kvarg, så om det är ett veganskt/mejerifritt alternativ du är ute efter, skulle jag snarare rekommendera att du tar en burk kokosmjölk (fullfet!) och ställer i kylen över natten. Så kommer det bildas två lager – ett vattnigt och ett tjockt, använd 1 msk av det tjocka krääämiga lagret i denna paj 🙂 resten (av det tjocka) kan du vispa upp till en härlig grädde att servera till, eller ha som frukost med lite god topping 🙂 och det vattniga smakar kalas i smoothie tex ! kram, och TACK!!

Lämna ett svar