Recept

ädel middag

Varför ska man bara äta finmat på helgen? Varför skulle kroppen vilja ha bättre, godare och finare mat en fredag- eller söndagskväll? Man ska äta fin och god mat varje dag, varje gång man äter, tycker jag!

Som sagt, hos mig ska det gå snabbt, även när det är fint, och därför är denna rätt en stor favorit hos mig. Lax är över huvudtaget en favorit, men har gjort detta även med kyckling och också det blev succé, så det blir ju en billigare variant på denna ädla middag, om man nu letar efter det.

För 4 personer behövs detta (själv använder jag sällan mått, utöver ögonmått, när jag lagar mat) på ett ungefär;

crème fraiche
100 gram ädelost (jag brukar köra på Kvibilles)
1/2 dl hackad persilja
1/2 msk citronskal, finrivet
4 portionsbitar lax
Salt och peppar (jag använder både svart- och vitpeppar)
1 1/2 msk olivolja

Detta är alltså enligt orginalreceptet (minns inte var jag hittade det, för hundra år sedan) jag brukar köra samma mängd ädel-gegg även när jag bara gör två portioner.. då blir det MYCKET och GOTT 😀 tycker det blir himla snålt för fyra portioner, så avrunda uppåt (eller kör som jag – dubbelt!)

Sätt ugnen på 175 grader. Häll crème fraiche i en bunke, smula ner osten grovt och blanda i persilja och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan. Lägg laxbitarna i en ugnsform som du först smort med olivoljan, och skär ett snitt med en vass kniv mitt på laxen, ca 1-2 cm djupt (beroende på hur tjock laxen är) och ca 5 cm långt. Fördela oströran i skåran och över laxbitarna. Stek i mitten av ugnen tills laxen är klar, vilket kan ta väldigt olika lång tid beroende på hur mycket röra man haft på och givetvis hur tjocka bitarna är, mellan 10 och 30 minuter. Till detta kan man servera nästan vad som helst, min egen favorit är avocadosallad (..för det äter jag helst till allt, mest hela tiden), och vill man ha kolisar så tycker jag att pasta passar bäst.

Smaklig tisdags-middag nu då! 😉 

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Emma
  21 mars, 2012 at 08:34

  Mm, låter och ser galet gott ut! Har sett många goda recept den här veckan, har en hel hög på lager med mat jag ska testlaga 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   22 mars, 2012 at 11:39

   Ja det är som sagt helt klart en favorit hos mig! Enkelt och snabbt, men passar kalas att bjuda på också 🙂
   Åh ja det är roligt när man har ett ”arkiv” att hämta inspiration ifrån, ska bli kul att se vad du gör för gott 😀

Lämna ett svar