Kost Recept Vardagsuppdatering

middag: curry-, lime- och kokos…tonfisk?!

Det må låta som en knasig kombo – men frukta icke, det blev supergott!
Jag har gjort det till ett litet mission att laga god mat för lite pengar, och då blir som ni kanske förstår både tonfisk och vitkål givna ingredienser. Ja, det låter ju verkligen som en halvskoj middag.. och varför ska man äta något som inte är gott?! Så, jag plockade fram både ditten och datten ur skåp, kyl och skafferi med ledorden ”gott plus gott är lika med gott”. Det stämmer inte alltid, men mixar man rätt gott med gott så blir det banne mig riktigt gott! (många gott i beskrivningen kanske förbättrar oddsen, hehe..)

Så, dagens middag blev tonfisk-bullar med lime i en sås av kokosmjölk och gul curry. Eller det blev snarare en gryta, då jag också hackade i rödlök och en himla massa vitkål. Enkelt, relativt snabbt och gott! Killen gav tummen upp för smak och servering, köket doftade curry och också näringsmässigt var det en perfekt måltid. Tonfisk kan lätt bli tråkigt och ensidigt, men som jag skrev har jag testat att göra biffar förr, och precis som bollarna ikväll så smakar de nästan lax (!). De blir saftiga, smakrika och ja – riktigt goda, helt enkelt! (nu gillar jag tonfisk precis som den är

Detta behövs till ett gäng tonfiskbollar med lime;

 • 2 burkar tonfisk (burk-storlek större)
 • Rödlök, finhackad
 • Vitlök
 • Fiberhusk
 • Skalet av en lime+ lite av saften
 • Ev. kryddor (jag tog lite Santa Maria Chili & Lime, och vanligt salt)

 

Gegga ihop allt till tonfisk-bollarna och låt ”färsen” dra åt sig smakerna i kylen medan du hackar vitkål, rödlök och vitlök efter smak. Ta sedan fram och rulla bollar av färsen, ha i dem i en upphettad panna med smör, och låt få fin yta. Av med dem, ha i mer smör+en skvätt vatten i pannan, i med lök och kål och krydda med gul curry och limesaft. När de mjuknat lite häll på kokosmjölk. Låt puttra ett tag och lägg i tonfisk-bollarna igen så de blir varma. Servera grytan antingen som den är, eller kanske med blomkålsris, qinoua, bulgur… eller gör som vi – koka snabbnudlar! 😀

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  emmysliv
  23 mars, 2012 at 16:54

  Haha, det blev många ”gott” i detta inlägg. Och det både lät och såg ut gott 🙂 jag själv äter inte tonfisk men kanske går att byta mot annan fisk eller något vegetariskt protein?

  Förresten just hittat till din blogg, fin och inspirerande!

  • Svara
   roethlisberger
   23 mars, 2012 at 17:42

   Haha ja jag vet 😉 men det var gott! Hehe
   Nej men det här smakar ju inte tonfisk!! Så är det för smaken – testa iaf! 😀 annars funkar det garanterat med vad som, lax lär bli kalasgott! Eller att marinera kyckling och steka upp för sig för att sedan slänga i grytan… hm bra idé! 😀
   Roligt att du hittat hit – välkommen! 😀

   • Svara
    emmysliv
    25 mars, 2012 at 19:57

    Tonfisk, lax och kyckling borde funka, är ju skitgott alltihop. dock äter jag bara vit fisk och vegetariskt av miljöskäl… hur som tar jag inspiration av detta recept och ska göra ett ”boll-test” inom en snar framtid 🙂

Lämna ett svar