BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Okategorierat PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Black Bean Pumpkin Brownie

Ibland frågar jag mig själv om det inte räcker med brownie-recept nu. Eftersom jag måste ha närmare 50-60 stycken vid det här laget så kan en ju undra om jag inte har nog, liksom. Men jag tycker att det är riktigt roligt, och lite utav en utmaning i sig, att samla olika överblivna ingredienser och livsmedel för att med dem göra något nytt.

Så med en liten burk pumpapuré i kylen som skulle få åka i soporna nästkommande dag om jag inte använde den till något, och hela skafferiet fullt av bönor i alla möjliga färger och storlekar (pga extrapris – då jäklar laddar jag upp inför spontana bak som jag av givna skäl vet kommer förr eller senare) så kändes det ändå rätt givet att göra ytterligare en variant av just brownie.

För det är svårt att misslyckas med brownie, och det är ännu svårare att inte vara himla glad över att ha en laddning redo i kylen kommande dagar. Brownie gör sig ypperligt som dessert efter både frukost-, lunch- och middag. Och som mellis mellan nämnda måltider, givetvis.

BLPbrownie4

Jag valde att söta en skvätt fibersirap gold samt ett par färska dadlar, och den kombon valde jag inte bara för sötman i sig, utan även för hur de ”agerar” när man använder dem i bak.

Fibersirap agerar nämligen lite annorlunda (jämfört med andra sorters sirap) när den hettas upp, och framför allt när den sedan får svalna/stelna igen. Gold-varianten ger dessutom en härligt ”karamell:ig” smak (tillskillnad från clear-varianten, som alltså ”bara” är söt och helt utan smak).

Även dadlarna gör mer är ”bara sötar” då de bidrar till att ge en väldigt o-torr slutprodukt, och därför vill jag bara säga att ja, självklart kan man byta ut både sirap och dadlar mot någon annan sötning – men jag valde den här kombon av ett skäl. Så hur resultatet blir om man byter ut det ena eller andra kan jag inte uttala mig om, varken smak eller konsistens. Jag gjorde såhär och det blev kalasbra!

BLPbrownie3

1 form // 6st små brownies:

 • 1 tetra svarta bönor * (sköljda och väl avrunna)
 • 140g (ca 1,5 dl) pumpapuré **
 • 60g vassle i chokladsmak (jag använder det här)
 • 20g (ca 0,5 dl) kakao
 • 1 tsk bakpulver
 • 4 st färska dadlar (urkärnade)
 • 1 msk fibersirap gold
 • 1,5 msk neutral kokosolja
 • en nypa salt
 • valfria ”add-ins” – exempelvis hackade nötter, choklad, torkade bär…

* Jag använde de här bönorna från Zeta, och det står på förpackningen att det ska vara 230g avrunnen vikt men enligt min våg var det snarare 200g. Så kokar du bönor själv – höfta lite ba! Inte hela världen, gram hit och gram dit, runt en 200g blir kanon.
** Pumpapuré
gör jag själv genom att koka butternutpumpa (skuren i ≈2x2cm stora bitar) mjuka, för att sedan mixa till en slät puré. Det finns annars konserverad pumpapuré att köpa i vissa välsorterade mataffärer.

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Mixa samtliga ingredienser till en slät smet.
 3. Häll smeten i en form, jag använde den här i silikon med måtten 26x13cm.
 4. Grädda i 20-25 minuter (använd teststicka)
 5. Låt svalna helt innan du ställer in den i kylen över natten.

BLPbrownie2

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Christine
  12 oktober, 2015 at 14:30

  Hej!
  Först och främst: jag har snubblat in på din blogg ganska nyligen, men den hamnade genast bland mina favoriter (en av två bloggar jag läser) ! Du verkar helt fantastisk på alla sätt, och jag vill prova cirka alla recept du lägger upp, samt länka vidare alla inlägg du skriver om diverse tänkvärda grejer. Cred!

  Men nu till något annat. Det må vara en petitess, men jag stör mig lite på att du skriver ”vassle” när det du använder dig av är proteinpulver.. Jag vet att det står ”whey” på förpackningarna och att detta är ”vassle” på svenska, men det är inte hela sanningen. Vassle är nämligen den vätska som proteinpulvret framställs av = de är inte samma sak som det faktiska pulvret. ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Vassle ) Kanske är du fullt medveten om detta och väljer att skriva ”vassle” då det är lättare än att skriva exempelvis ”proteinpulver av vassle” (förstår såklart att det är viktigt att göra skillnad på proteinpulver och proteinpulver), men nu har jag fått ur mig detta i alla fall. Hoppas att jag inte var störig.. Förlåt i så fall.
  Kram!

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  13 oktober, 2015 at 06:36

  Så gott det ser ut! Man kan aldrig få för många brownierecept om du frågar mig!

 • Svara
  Frida
  13 oktober, 2015 at 11:00

  Om du bara fick välja ut ett, vilket skulle du välja då? Har du någon favorit?:)

Lämna ett svar