Kost Okategoriserade Tankar om ting

High Carb Raw Vegan?

Jag är inte vidare lättsåld när det kommer till extrema dieter eller udda träningsformer. Jag är allmänt rätt skeptisk till allt för begränsade levnadssätt och mentaliteter, och ifrågasätter gärna både det ena och andra innan jag tar någon som helst ställning. Källkritisk är jag också (något snappade man ju upp som journalistisk-studerande) så de fantastiska mirakel-kurerna scrollar jag snabbt förbi på aftonbladet och i regel lever jag efter devisen ”låter det för bra för att vara sant – så är det förmodligen för bra för att vara sant också”.

De senaste åren har LCHF växt i mina ögon. Jag har läst mycket, följt människor (både främlingar på bloggar och vänner ”irl”) som framgångsrikt ätit kolhydratssnålt och upplevt framgångar både fysiskt och psykiskt, tappat i vikt och/eller känt större välmående i stort. Jag har verkligen kommit att tro på LCHF, det sättet att leva och att kroppen mår bra av det.

Sen hittade jag HCRV och började läsa. Började se filmer, läsa artiklar och följa statistik. Nu vet jag inte vad jag ska tro, snacka om att hitta varandras totala motsattser – Low Carb High Fat vs High Carb Raw Vegan, det är verkligen vitt skillda ”dieter” och åsikter där och självklart tas bra argument upp från båda hållen.

Jag tycker om att äta naturligt. Inte så mycket för att jag prompt vill hävda att vi bör äta det vi gjorde för tusentals år sedan – jag menar lets face it; allt var inte bättre förr. Många avgörande och viktiga upptäckter har gjorts de senaste åren, vi lever ju trots allt många många år längre nu för tiden och det pga att det dagligen görs framsteg inom exempelvis medicin och forskning. Det finns massa saker som ”tillverkats” och inte finns av sig själv i vår natur, som jag tror är helt ofarligt (i rätt mängd) och ibland till och med hälsosamt för oss att äta. Jag tror också att det är väldigt få saker som är direkt skadliga för oss, så länge man inte överdoserar. De allra flesta klarar av godis då och då, utan att bli vare sig överviktiga eller sjuka, de flesta kan dricka alkohol vid festliga tillfällen utan att bli alkoholister eller få dålig lever, de allra flesta överlever och håller sig friska trots tillsatser i den dagliga kosten. Men, jag tror också att vissa är extra känsliga. Jag tror att vissa inte kan äta ”lagom”. För vissa är det fysiskt, deras kroppar kan inte ta hand om näringen på ett bra sätt, och för andra är det psykiskt och det kan övergå till över-/hetsätning.

Jag äter just nu i grunden en low carb kost, men svängrum för att äta precis vad jag vill när jag känner för det, och då blir det i regel choklad, godis, nötter och kolhydrater i andra former som jag ”unnar” mig. För mig är det mest psykiskt, jag vet att jag är en allt eller inget-människa och då funkar denna livsstil – för mig. Men nu har jag alltså hittat den här HCRV-kosten, och jag måste erkänna att det låter intressant.. framför allt undrar jag hur jag skulle hantera allt socker, om jag skulle nöja mig med de naturligt söta frukterna och grönsakerna, eller om jag skulle få flipp och vilja ha mer artificiella sötsaker så som lösgodis etc. Och givetvis – hur det går ihop med styrketräning och ja, träning överlag. Så jag tänkte höra om det finns någon som läser här som äter 100 procentig HCRV-kost eller i alla fall åt det hållet? Hur funkar det med träning? Sötsug?

Ja, det ser i alla fall himla fräscht och gott ut! Alla dessa bilder kommer från Johannas blogg, där jag fick upp ögonen för denna kost.

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  elin
  15 april, 2012 at 23:19

  Hejsan!
  Jag har ätit ca 70-80% hcrv i snart ett år, dock är det svårt att utvärdera eftersom jag inte vet vad i mitt mående som kan tillskrivas vad jag äter (när det finns så många andra faktorer som påverkar oss). Men jag kan ge en ungefärlig beskrivning om hur jag tror/upplever att det är för mig!

  För mig fungerar detta sätt att äta väldigt bra. Jag gillar inte att äta kött, så det känns bara naturligt att utesluta. Mjölkprodukter uteslöt jag helt under en period, men äter nu lite emellanåt. Likaså pasta/bröd/ris/gröt etc. Att äta 100 % hcrw kändes bra i teorin, men i praktiken blev det lite för tråkigt. (Kanske lever man längre av det, men jag vill inte leva i 200 år och vara uttråkad.) Ang. sötsug så ja, jag började äta massa choklad vid sidan av maten.. Kanske åt jag för lite, man måste ju antagligen äta mycket större mängder av allting för att få rätt energiintag. Sedan kändes maten för ”lätt” under vintern och jag frös som en tok. Nu äter jag alltså lite mjölkprodukter då och då, kokta bönor och pasta osv. likaså. Känner mig mycket mer balanserad och ”lugnare” nu!

  Ska tilläggas att jag inte tränar speciellt mycket, men när jag var nästan helt raw orkade jag inte träna alls. Tror dock att det är viktigt att hitta sin egen väg och inte gå efter någon ”mall”.. Det har jag verkligen märkt!
  Att följa en diet till punkt och pricka utan att känna efter vad man själv behöver och verkligen vill ha… Det slutar aldrig bra. Jag har varit med om hetsätningar under perioder i mitt liv när jag försökt tvinga mig själv till en kosthållning som jag varit övertygad om är den bästa.. Det är precis som de som tror att skönheten bara har EN kropp och ETT ansikte. Det finns så många rätt sätt att äta, så många vackra kroppar och ansikten – även om ingen är den andra lik!

  Blev visst lite långt, hoppas du fick ut nått av det 🙂 Och även om jag ställer mig kritisk till att följa någon typ av färdig ”kostmall” överhuvutaget, så låter jag mig definitivt hellre inspireras av hcrv än lchf – alla dar i veckan!

  • Svara
   Johanna
   17 april, 2012 at 14:19

   Hej Fanny!

   Vad roligt att du har hittat till och länkat till min blogg! Jättefin blogg du har! Jag tänkte svara lite på dina frågor och förhoppningsvis blir det inte alltför långt, haha.

   Jag publicerade ganska nyligen ett inlägg om LCHF och några potentiella hälsoskador med kosten. Det är absolut inte menat som ett påhopp mot dem som följer kosten men jag vill bara ge vetenskapliga fakta från USA där man har börjat märka de hälsorisker som finns med kosten. LCHF är väldigt stort i Sverige just nu men jag är rädd att bakslaget kommer ganska snart i form av trötthet, depressioner etc. MEN om dieten fungerar för dig just nu så kör på den. Det vi väljer att tro på brukar funka för oss och gör det inte det så letar vi vidare tills vi hittar något vi klickar med, vilket jag har gjort med HCRV.

   Nu för att svara på träning och HCRV: Många tusen atleter i världen idag äter en kost som är 100% HCRV och 80/10/10 som bland annat Douglas Graham förespråkar. Han har jobbat fram den här dieten i hela hans liv och har prövat alla dieter som finns och kommit fram till att den här fungerar bäst – just för träning och att nå sina bästa resultat vilket du verkar vara intresserad av. Bland annat så äter fitnessmodellen Erin Moubray en sådan kost – se detta videoklipp: http://www.youtube.com/watch?v=Qwg37aqEXpQ&feature=plcp&context=C4aa5aa1VDvjVQa1PpcFP04d0unAdNtSqj7SG971-EOJknfxsHfqU%3D. Dr. Douglas Graham själv är 58 bast och är sjukt fit, stark och frisk – har inte varit förkyld eller sjuk sedan 1980. Kolla in hans youtubekanal och hemsida FoodnSport – mycket informativt! Andra exempel på atleter är ”the fruitarian” se filmer här: http://www.youtube.com/watch?v=b4xdStuF8JQ&feature=relmfu.

   Vad gäller för mycket socker så kan man inte äta för mycket socker så länge det kommer i en naturligt form som det gör i frukter. Det är aldrig bra med raffinerat socker och socker i kombination med fett är inte heller en bra idé då fettet i kosten lägger sig som ett hölje utanför våra celler vilket gör att sockret, eller glukoset(vår främsta energikälla) inte kan komma in i cellen vilket i sin tur gör att vi utvecklar sjukdomar, smärtor, trötthet, förvirring etc. Om du är ute efter att kunna äta hur mycket du vill och ha oändligt med energi och ork till att prestera ditt bästa träningsmässigt så är HCRV något för dig. Kolla även in Freelea och Durianriders på youtube. Båda är sjukt aktiva i form av löpning och cykling och är otroligt fit.

   Du får gärna ställa fler frågor på min blogg om det är något du undrar över. Det bästa är alltid att utbilda sig själv och läsa vetenskapliga tester från säkra källor vilket jag gjort med böckerna ”The China Study” som är världens största näringsstudie genom tiderna samt ”The 80/10/10 Diet” av Dr. Graham som har dedikerat hela sitt liv åt att finna den bästa dieten för tophälsa och bästa fysiska prestation inom sport.

   Hoppas du finner svaret informativt och lycka till med din träning!

   /Johanna

Lämna ett svar