Inspiration och pepp Kost Resan Tankar om ting Träning Vardagsuppdatering

inget är så nyttigt att man kan äta hur mycket som helst, och inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det.

Den senaste tiden har jag fått flera mail från olika personer jag har helt olika relation till, allt från nära vänner till vagt bekanta till totala främlingar, som alla skriver ungefär samma sak. De ber om tips och hjälp att gå ner i vikt, sluta hetsa/överäta eller allmänt få träningsmotivation.

Jag känner mig rätt delad här, för på ett sätt vill jag ju hjälpa alla, sådan har jag alltid varit. Känner på något vis att det är mitt ansvar och plikt att hjälpa när någon faktiskt öppnar sig och anförtror mig sina problem. Men samtidigt blir jag mörkrädd över vissa saker de skriver, de här fina, kloka och vackra tjejerna. De tränar flera gånger om dagen, de har en siffra i huvudet de bara måste nå annars mår de dåligt, de äter efter de konstigaste regler och gud vet vad allt för knasigt folk håller på med. Här känner jag då istället att ett mailsvar, oregelbunden kontakt över nätet eller telefon då och då inte är tillräcklig, jag är inte tillräcklig här.

Jag har lärt mig den hårda vägen. Så är det, och det får suga eller svida hur mycket det vill nu såhär i ”efterhand” – för så är det, går inte att göra så mycket åt det faktum liksom. Men jag vågar i alla fall påstå att det finns betydligt bättre vägar att ta, med både kortare avstånd och smidigare resväg för att nå målet, än den väg jag tagit mig. Hur mycket jag än lärt mig, hur mycket starkare jag än må ha blivit av det, så nej, den styrkan är inte värd mödan. Därför vill jag så gärna hjälpa, om jag kan, andra att undvika omvägen, smärtan och avgrunderna.

Idag finns det så många olika rätt och fel, det är inte mer än förståeligt att folk ser i kors och inte fattar vad som är höger eller vänster. Inte i ett samhälle där ordet hälsa förlorat sin innebörd, och flitigast används av människor som inte kan skilja på diet och kost, eller förstår att träning faktiskt kan vara ett intresse, en kärlek och en livsstil – inte ett tvång, ett plågsamt måste ”för att bli smal”.

Jag planerar att svara er, allihop. Men jag har mycket just nu, både i livet runt mig och i huvudet, jag får inte riktigt ro att sätta mig och skriva kloka råd just nu. Jag vill säga rätt saker, jag vill ge er bra verktyg och jag vill framför allt få er att slappna av, inte se det som en helvetes-resa mot ett visst ideal ni har gällande er kropp. För träning är det bästa som finns, det tycker alla kroppar egentligen, de är liksom gjorda för att röra på sig och besitta styrka. Och nyttig mat är inte tråkig, svår eller uteslutande på något vis. Är det något jag vill säga såhär spontant, vad gäller kost, så är det att inget är så nyttigt att man kan äta hur mycket som helst (hur många vitaminer det än innehåller), och inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det. Är det något jag lärt mig under min resa, så är det att kroppen är grym! Syns inte många spår av varken min övervikt på 90 kilo för ett drygt år sedan, eller de sjuka 42 några år innan det.. insidan har däremot tagit rejält med stryk, vilket är en konsekvens jag får leva med. Ta hand om er kropp, inte för att vara snygg beach-whatever eller passa i någon knasig mall ni har i skallen – utan för att den är stark, häftig och bara så himla himla bra!

Du kanske gillar

11 Kommentarer

 • Svara
  Hanna
  10 maj, 2012 at 05:22

  Vet du vad det bästa är: att det faktiskt går att äta hur mycket du vill: när du är raw foodare och äter efter principen 80.10.10. Men däremot funkar det inte att äta hur mycket man vill om man går på den typ av diet du gör, LCHF. Det finns en anledning till det, och det är att LCHF är en diet, medans 80.10.10 är en livsstil, en kost, ett hållbart sätt att äta.

  • Svara
   roethlisberger
   10 maj, 2012 at 09:12

   Va? Men det finns ju väldigt mycket som du sim rawfoodare inte äter? Sen absolut, det du äter kan du äta ”i princip” hur mycket som helst av det du väl äter, den godkända raw-maten liksom (fast d handlar fortf om energi in-energi ut, så ÄR det)
   Jag äter inte lchf? Haha verkligen inte. Däremot anser jag att det är ett bra alternativ för många, sockeränsliga etc, har många bekants som blivit hjälpta av att äts lchf. Det är inte en diet, det är för de allra flesta en mycket Hållbar kost,
   Jag tycker en bra kost är en kost man mår bra av! Smycket individuellt 🙂 jättefint att raw funkar för dig 🙂

  • Svara
   stephanie
   10 maj, 2012 at 10:30

   Med lchf orkar man liksom inte äta hur mycket som helst. Man håller sig behagligt o-hungrig hela tiden. Man måste inte äta hur mycket som helst. För mig är lchf / gi inte en diet, utan ett grymt bra sätt att äta. kommer behålla det tänket resten av mitt liv. Det har hjälpt mig något enomt att komma till bukt med en del av min matproblematik.

 • Svara
  Anonym
  10 maj, 2012 at 10:32

  och så är det viktigt att komma ihåg att vad som funkar bra för dig kanske inte fungerar för någon annan. För mig skulle aldrig raw food fungera, för jag skulle inte känna mig tillfredställd och det vill jag gärna göra på alla plan i livet.

  • Svara
   roethlisberger
   10 maj, 2012 at 12:03

   Right there with yah sista! Håller helt med 🙂 för mig funkar inte 100% lchf men jag gillar att ha det tänket i bakhuvudet 🙂

 • Svara
  Hanna
  10 maj, 2012 at 16:32

  Orkar inte ens lägga energi på att argumentera mot lchf. Forskningen har sagt sitt, och med lite förnuft i huvudet förstår man att enbart döda muskler fulla med antibiotika, adrenalin, cancerframkallande ämnen osv. inte är vettig mat som man kan äta utan att bli sjuk. Detsamma gäller mjölk och ägg. Lchf kommer leda till att vår generation kommer dö tidigare, vara sjukare, äta mer mediciner och döda fler oskyldiga djur. Raw food 80.10.10 är ett skitbra mål, jag äter inte enbart så, men det är fantastiskt att inspireras av och för vissa helt följa.

  • Svara
   Anonym
   10 maj, 2012 at 18:01

   Bra att du hittat något som funkar för dig. För mig fungerar detta super och jag äter inte bara kött. Det är inte LCHF. (äter inte LCHF nu heller, men lågkolhydratskost )

   Stephanie

  • Svara
   Elin
   10 maj, 2012 at 21:23

   Hanna: Håller med dig till 100%.

   Känner man däremot att man mår bra av lite (Som sagt, forskningen har sagt sitt ang. hög köttkonsumtion. Dock tror jag att vissa människor är mer lämpade köttätare än andra.) djurprodukter som komplement i sin kost så bör den döda muskelmassan optimalt komma från gräsbetat djur uppfött i mindre skala. Allt annat känns bara väldigt hjärtlöst och egoistiskt.

   Och så en liten kommentar ang. hunger: Det är inte farligt att känna hunger! Tvärtom är det ett bra tecken – hunger signalerar att det är dags att äta. Är man alltid mätt lyssnar man ju inte på kroppens signaler.

 • Svara
  Anonym
  12 maj, 2012 at 12:30

  Nice, rakat!

 • Svara
  therese
  12 maj, 2012 at 12:45

  Tack för en bra blogg=)

  • Svara
   roethlisberger
   12 maj, 2012 at 15:07

   Tack för fin kommentar! 😀

Lämna ett svar