Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Världsgott i sin enkelhet

Vissa grejer är godast precis som de är. Utan tusen kryddor och ingredienser och överflödigt tillpiff.

laxmiddag2

Lax, till exempel. Jag älskar lax. Allra mest älskar jag den när jag får äta den nere på Österlen, färsk från hamnen och grillad i kvällssolen. Normalt är jag inget större fan av potatis, inte ens nypotatis faktiskt, men klyftpotatis kan jag ibland få ett konstigt sug efter. I fredags fick jag ett sådant, och jag ville ha lax till. Jag gör helst lax i ugn – så den faller isär sådär fint och är perfekt rosa i mitten.

På både potatis och lax hade jag en enda krydda, en gammal favorit – persillade. Har ni provat? Om inte så gör det bara! Persilja, vitlök och salt. That’s it men alltså den-är-så-god. Utförd i crème fraîche får man en supergod vitlökssås de där dagarna man inte orkar vara avancerad i köket.

Fast just igår gjorde jag en annan sås, också en bortglömd storfavorit. Crème fraîche, mosad avocado, citronsaft, finhackad rå rödlök och tomat, samt salt och vitpeppar. Att det är vitpeppar och inte svartpeppar är viktigt, gör halva grejen. Hade jag orkat ta mig till affären hade jag köpt röd rom också, för det ”ska” det egentligen också vara i och det gör såsen ännu snäppet vassare.

Ja, det var det. Prova och mmm – thank me later!

laxmiddag1

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Jonna
  1 februari, 2015 at 16:10

  Måste bara fråga- åt du fyra laxfiléer?? Ser så ut på bilderna, men är inte det mycket till och med för dig? Haha, men tackar för tipset- planen var faktiskt att äta lax och klyftpotatis ikväll, och så har vi några mogna avokado!
  Hoppas du har haft en härlig helg!

  • Svara
   roethlisberger
   1 februari, 2015 at 21:35

   Det är två stycken laxfiléer, som var rätt ”fyrkantiga”, de är delade i två här på bilden. Vad nu det spelar för roll.. Hoppas du provar och gillar såsen, den är himla god 🙂 tack detsamma!

 • Svara
  Bea
  1 februari, 2015 at 19:30

  Så himla gott med larre! Brukar alltid steka min men ugnsbakad låter najzzz, vad kör du på för grader och tid? Detta ska testas!

 • Svara
  Elsa
  2 februari, 2015 at 19:08

  Ser helgott ut ju!

  Hur gör du mer exakt när du rostar potatisen? Tycker det är svårt att lyckas med den!

  • Svara
   roethlisberger
   2 februari, 2015 at 23:52

   Jag bara lägger klyftor på en plåt, på m olja och kryddar och så kör jag dem på typ 200 grader (bara drar på, ärligt talat) tills de är klara. Beroende på hur tjocka klyftorna är tar det olika tid, men runt 35-40 minuter typ?

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  2 februari, 2015 at 23:07

  Persillade har jag glömt av lite grann, men den kryddan är ju världsgod! Får bli nästa gång till lax!

  • Svara
   roethlisberger
   2 februari, 2015 at 23:49

   Ja jag med! Inte haft den hemma på flera månader (..år?) av någon orsak – så såg jag den på ICA och ba ”ja men den vill jag ju ha!” haha. Så himla fin, är den ju!

 • Svara
  My
  3 februari, 2015 at 16:45

  Hej jag har ett litet… Låt oss kalla det för kombinerat önskemål och utmaning åt dig. Jag vill typ slicka på skärmen när jag ser allt gott du hittar på och gör. Helt seriöst så Beundrar jag verkligen din förmåga att fixa ihop goda, hälsosamma och bara allmänt super bra grejer i köket. Därför tänkte jag att om det är nån som borde lyckas så är det du. Jag älskar glass! Alltså glass är verkligen så himla gott. Och häromdagen blev jag sugen på Ben&Jerry cookie-dough glassen. Men jag hade inte råd och tänkte att jag skulle vara lite duktig så jag gjorde banan-chokladglass och åt istället vilket också är väldigt gott. Efter ett tag slog det mig att det borde väll gå att göra nått liknande själv?! Fast lite hälsosammare. Då tänkte jag på dig och din kreativitet i köket 🙂 så om du mot förmodan inte vet vad du ska göra en dag, experimentera fram cookie-dough glass! Och gärna andra goda och roliga glassmaker!
  My

  • Svara
   roethlisberger
   3 februari, 2015 at 16:51

   Hej My! Det där plötsliga glass-suget känner jag inte aaaaalls igen… 😉 hehe. Glass är, faktiskt, min NR1 favoritgrej. Och det ska gärna vara choklad i… men allt går bra, chokladen kan intas vid sidan av 😉
   Jag har faktiskt gjort en copycat på en B&J en gång – HÄR hittar du det receptet. Om jag någon dag får lite tid över lovar jag att experimentera vidare! Kram

 • Svara
  Alice
  3 februari, 2015 at 21:31

  Odlad lax, även om den är kravmärkt är ju inte helt ok ur miljösynpunkt. http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/laxen-allt-popular
  Ibland kommer man över krokfångad öring och då kan man köpa upp sig på ett lager ”schysst fiskad firre”.
  Testa att baka fisken långsamt utan salt. Grovfiléa till sidor med skinn och baka på 100 grader i ugn tills de precis ”stannat” . Det är svårt att ange en tid då de kan vara så olika stora/ tjocka, men peta på dem så känner du. Det blir fantastisk saftigt. Frys in i portionsbitar, sen är det bara att krydda som man behagar för tillfället.
  /Alice

Lämna ett svar