Frågor och svar

svar på frågor

Här kommer ett rejält inlägg med era frågor och svar. Felicia och Lisa, era frågor tar jag upp i separata inlägg (om det är ok för er?). Kände att de behövde lite mer ”plats” och utförligare svar. ”Frågestunden” är väl avslutad nu då, men det är givetvis fortfarande fritt fram att skriva i kommentarsfälten om det är något ni undrar någon gång, bara roligt! 🙂

hej fanny! kul med frågestund 😀
jag vill bli ”thightare” allmänt på min kropp så att säga, känner mig rätt klumpig på något sätt ibland i vissa situationer, du kanske vet hur jag menar? så vill veta dina bästa tips till att bli det men också att bygga upp en självkänsla och självförtroende över att våga stå för sin kropp och sitt ”jag”! tack för en bra blogg
Först och främst – tack och himla kul att du gillar bloggen 🙂 tycker du har bra mål, gillar att du inte ”bara” vill gå ner x kilon, att du faktiskt vill förbättra hälsan (självförtroendet, att stå för sitt jag etc)

Tack för en awesome blogg, tänkte bara fråga är det onyttigt att äta en stor tsk jordnötssmör om dagen? Jag tränar dagligen och äter en hälsosam kost annars.
Nej (?!?), verkligen inte 🙂 jag äter oftast 2-3 msk nötsmör om dagen, är ju så himla gott 😀 och köper man ekologiskt (utan socker och 99,9% nötter) eller gör eget så är det ju jättenyttigt dessutom 🙂 tänk inte så mycket i termerna ”nyttigt” och ”onyttigt” (väldigt svårdefinierade och luddiga ord), framför allt inte när det rör sig om en liten tsk…

Undrar om du har några bra tips på hur man förbättrar sin kondition. Har varit skadad länge och försöker komma igång med att löprträna igen och det går under all förväntan och jättesegt. Några tips?
Jag är själv värdelös på konditions-biten.. mest för att jag tycker det är sååå sjuukt tråkigt. Men det är ju (”tyvärr”) så trist att det bara finns ett sätt att förbättra kondisen: att träna. Hjärtat är en muskel precis som biceps, femoris eller rectus abdominis (är imponerad själv att jag faktiskt minns namnen på latin, så var tvungen att skriva dem så), och reagerar på träning på precis samma sätt. Intervallträning är bäst för att träna upp både hjärta, lungor och flås (dvs syreupptagningsförmågan).

Jag undrar hur du mådde efter ditt suicidförsök i december. Hur agerade vårdpersonalen? Var du inlagd? Tvångsinlagd? Hur var din relation till din mamma och hur är den nu? Hur kom du ur din bulimi, tips gärna.
Ja jag mådde inge vidare. Kände mig som en otroligt misslyckad och dålig människa, som ”inte ens klarar av att ta livet av sig”. Vårdpersonalen… ja, alltså de ville först slänga in mig på BUP-akuten (där jag varit 4 månader 2 år tidigare, pga anorexin) men det vägrade inte bara jag (för det hade de ju ignorerat) utan också min mamma. Det stället och den ”vården” är under all kritik, fruktansvärt dålig. Istället kom det två människor som skulle ”medla” mellan mig och min mor, minns inte hur ofta men några gånger i veckan tror jag de var hemma hos oss. I två månader eller vad det var, sedan var det inget mer. Alls.
Min relation till min mamma är väldigt… intensiv. Vi har levt själva tillsammans i hela mitt liv, så vi har liksom alltid varit väldigt nära inpå varandra. När jag blev sjuk, och åren som följt sedan dess har varit tuffa för oss båda, och vår relation har tagit stryk, det har den. Men jag älskar min mamma, och mer om det vill jag nog inte skriva om här faktiskt. Hör inte hit.

Hur kom du över ditt ex? Jag har nyligen blivit dumpat och är helt förkrossad. Kan inte sluta gråta… Tack för en fin blogg!
Det tog slut på ett väldigt väldigt dumt sätt och i och med det kom jag ganska snabbt över det hela, jag insåg liksom att jag ändå inte ville leva i det förhållandet, inte så som det var. Däremot var det ett rejält slag i magen gällande självförtroendet, jag har nog aldrig känt mig så förödmjukad och lite värd som efter att det tog slut. Grät gjorde jag också, det är så tråkigt när något (trots all skit mellan) fint tar slut. Men innan nya kapitel i våra liv kan börja så måste de gamla ta slut, hur sorgliga de sluten än är. Först när man är klar med dem kan man vända blad och börja på det nya, fina kapitlet 🙂

Kom på en till fråga. Har du tänkt att återuppta gymnasiet någongång? Menar mer att du inte kommer kunna söka till något Universitet när du inte har någon behörighet, därav min fråga. Hur känner du inför det?
Alltså, jag vet att många ser det som en stor nackdel att inte gå klart gymnasiet. Jag ser det betyget mer om en bra grej att ha, men att inte ha det tror jag inte sätter några käppar i hjulen när jag vet vart jag ska. För bara jag vet vad jag vill, så vet jag också att jag kommer dit – trixet är att komma på vart nu det är. Just universitetet.. jag vill inte plugga där. Om jag en dag vill – så löser jag det då, det finns alltid sätt. Jag tog mig dit jag är idag trots att jag missade hela 8an och 9an i grundskolan, och bara gick ett år på gymnasiet. För att jag hoppat av handlar ju om allt annat än lathet, även om jag är väldigt medveten om att många anser det vara just precis det, att jag ”inte orkat” plugga. Men jag har alltid haft MVG i allt, jag har alltid varit snabblärd, självgående och kunnat tala otroligt bra för mig själv. Skolan var tråkig, omotiverande och gav mig ingenting. Nu utbildar jag mig till det jag vill hålla på med, jag får djup kunskap i ämnet jag älskar, och tills dess får jag jobba med det andra jag älskar. Inte bara det – jag gör det dessutom på det världsledande företaget och på huvudkontoret. Jag tog mig dit själv, och jag gör det bra. Vill jag en dag något annat – ja då fixar jag det! 🙂

Jag undrar om du har provat Kung Markattas nötsmör? Såg inne på Maxi härom dagen att de precis börjat sälja både mandelsmör, hasselnötssmör och cashewnötssmör. Vore kul om du hade testat och kunde jämföra med de smör som du själv gjort! Tack för en superinspirerande blogg! Älskar hälsosam mat. Vore även kul om du kunde lägga upp lite mer recept och så på typ lunch/middag. Nu är det mycket frukost, men det är ju kul och inspirerande det med såklart! Keep up the good work!
Tack, roligt att du gillar bloggen 😀 jag har inte provat något av de smören, men de är säkert jättegoda! Alltså de smör man gör själv blir ju samma sak som ett bra köpe, för de bra köpe-smören är ju 99 % nötter och sen ev. lite lite salt bara. Det roliga med eget är att man kan blanda olika nötter hejvilt och smaksätta, plus att det ju är väldigt mycket mer ekonomiskt.
Haha ja, jag vet att det är mycket frukost och gotte just nu.. det av den enkla orsak att jag älskar frukost och godsaker! Lunch och middag intas ju ofta på språng eller sent efter en stressig dag, och de måltiderna är sällan varesig vidare roliga eller fotogeniska 😉 men ska bättra mig och leverera mer matrecept, promise!

Jag undrar om du inte kan börja lägga upp bilder på vad du äter varje dag? Vet att det kanske låter jobbigt, och att du kanske tycker att det inte är något speciellt recept eller att du visat det förut, men det gör inget. Jag har precis flyttat hemifrån för att börja plugga i höst och har ingen som helst kunskap kring matlagning. Inspirationen tryter! Och jag vägrar laga falukorv och stuvade makaroner som jag vuxit upp med. Jag vill laga hälsosamt, som du!
Som jag skrev ovan – ska bättra mig när det kommer till matinspiration och recept på annat än frukost och gotte 😉 men det är inte svårt att äta hälsosam mat – tänk enkelt, rent och så ”rått” som möjligt!

Hej! Jag skulle vilja veta mer om din resa från 90 kg till där du är nu. Vad var svårast för dig, vad kändes hopplöst ibland? Jag skulle även vilja veta lite mer om hur ditt intag av mat/vilken typ av mat du har ätit från början av din resa från 90 kg tills där du är nu, du äter enligt LCHF nu va?
Det svåraste var just att det kändes jävligt långt bort och omöjligt att gå ner alla de oönskade kilona som plötsligt fanns där. Jag försökte, började om och brakade. Inte en gång utan var och varannan dag, jag vet inte hur många hundra gånger jag startade ”mitt nya liv” och gav mig fan på att klara det.. tänkte att om jag bara fortsätter så kommer det att gå tillslut, någon gång kommer det gå. Det var givetvis en lång resa från 90 kilo, och jag vill inte svara allt för långt här, men jag åt så gott som inga kolhydrater och rätt lite fett, tränade mycket (gym). Vill här poängtera att jag inte åt så många dagar i rad, utan det var 3-4 dagar som ”gick bra”, sedan kom det dagar då åt jag helt galet och fel och mycket (konstigt..) för att sedan ”börja om” igen.. inte ett hälsosamt sätt, och jag rekommenderar det inte. I våras la jag om min kost, ökade först rejält på mängden mat, och sedan började jag äta kolisar i form av grönsaker, frukt, vissa gryner och fröer etc. igen. Jag köpte proteinpulver och började helt enkelt äta för att bygga upp kroppen. Vilket jag alltså fortfarande gör. Och nej, jag äter inte LCHF. Funkar inte för mig, men jag vet många som äter antingen helt LCHF, eller åt det hållet, som det passar jättebra för 🙂

Hej! Räknar du kalorier eller har du gjort det? Har du några tips till mig som försöker SLUTA räkna, det går bara inte, siffrorna finns där i huvudet hela tiden (inga exakta siffror alltså men jag uppskattar allting). Hjälp? 
Sen undrar jag var i Sverige du bor och om du är tillsammans med någon?
Nope, det har jag aldrig gjort och det är jag väldigt glad för! Så det är rätt svårt för mig att ge tips ang just det.. men kanske skulle det vara en idé att i några veckor äta sådant som du verkligen inte KAN uppskatta (typ köpa grejer och inte läsa vad det innehåller, äta ute, be någon annan göra mat/mackor etc till dig, prova helt nya maträtter) och bara äta tills du är mätt och belåten, vid regelbundna tider, för att se att ingenting farligt händer. Sedan successivt övergå till att äta ”vanlig mat” (fortfarande vid regelbundna bra tider givetvis)? Jag har tyvärr inga spontana tips annars :/
Jag bor utanför Uppsala, och är inte tillsammans med någon just nu 🙂

Hej, ville tillägga också vilka ”basvaror” du har hemma, alltså mat. Vilka varor du använder mest osv. 
Vill också ha ditt recept på vaniljkvargkeso, som jag letat efter i din blogg men inte hittat! :O Jag älskar själv kvarg
Ska göra ett inlägg om det, vilka basvaror jag alltid vill ha hemma 🙂 vaniljkesokvarg är bara ca 50/50 keso och kvarg, med lite vaniljpulver i. Inget avancerat alls! 🙂 supergott!

Hur fick du inspirationen och kände orken till att gå ner i vikt?? Jag har själv lagt på mig ungefär 15 kilo på ett och ett halvt år och jag behöver tips och råd på hur man ska lyckas och hitta den där drivkraften. Du inspirerar mig!
Kram
Du, jag vet inte. Jag försökte hundraelva gånger innan jag klarade det hela vägen. Eller, jag är inte i mål ännu! Men det viktigaste är att du gör det på ett sätt som fungerar, för dig. I vardagen, i livet, inte bara fysiskt utan det mentala ska också hänga med och du ska göra det för att må bra och inte för att väga x kilon. Hitta en träningsform du tycker är kul (för mig är det styrketräning, men man måste inte gymma varje dag! Den bästa träningen är den som blir av 🙂 ) och ät med sunt förnuft, dvs så rent, näringsrikt och naturligt som möjligt!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar