Frågor och svar healthstories Vardagsuppdatering

Svar på läsarfråga; hur vegananpassar man recept innehållandes ägg/vassle/kasein?

Hej!
Jag har hittat en kille som är vegan och jag undrar vad man kan byta ut vissa av ingredienserna i dina recept ingredienser som är veganska, som alltså inte kommer från djurriket.
1. Vad kan man använda istället för ägg?
2. Vad kan man använda istället för vassleproteinpulver?
3.Vad kan man använda istället för kaseinproteinpulver?
Mycket tacksam för svar! 🙂

ISTÄLLET FÖR ÄGG
För de flesta recept (söta saker; bakverk, kakor etc, samt bröd mm) kan man ofta byta ut ägg mot ett så kallat flax egg (såhär)

ISTÄLLET FÖR VASSLE
Först och främst; jag bakar med diverse olika sorters protein. Allt från ris till hampa till vassle. När jag väljer att använda vassle i ett recept så gör jag det av ett skäl – jag tror helt enkelt att det är vad som kommer funka bäst i vad-jag-nu-tänkte-baka. Det är olika från recept till recept, men i regel är det svårt att byta ut just vassleprotein rakt av, resultatet vad gäller konsistens/smak blir helt enkelt inte detsamma (notis: ägg- och biffprotein kan funka som substitut för vassle, men det är ju inte heller veganska alternativ). I en del recept kan man skippa/byta ut vassleproteinet, men måste kanske ersätta det med en mix av olika andra saker; lite mjöl, lite vegan-protein osv osv..

ISTÄLLET FÖR KASEIN
Kasein kan man prova byta ut mot ris- eller ärtprotein men nämnda pulver smakar betydligt ”grövre” än kasein och man bör därför vara beredd att både söta och smaksätta mer. Samt räkna med att slutresultatet eventuellt kan smaka lite ris/ärta… svårt att undkomma, framför allt om man följer ett recept som ursprungligen innehåller kasein (dvs smaksättningen och proportionerna är anpassade efter hur just kasein smakar och verkar som ingrediens)

Här är några recept ur arkivet som redan är vegan:

vegansota

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar