Kost Okategoriserade Tankar om ting Vardagsuppdatering

pizza ingår i min hälsosamma kost!

Jag är inget fan av kategoriska människor som sorterar in allt i ett av två fack; rätt eller fel. Svart eller vitt. Hälsosamt eller ohälsosamt.

Givetvis är min motivering till detta ogillande att det aldrig finns enbart två alternativ – inget är antingen svart eller vitt. Det mesta rätt grådaskigt faktiskt, om vi ska vara ärliga, och nyanserna ändras ständigt. Beroende på vem som tittar, dennes rådande sinnesstämning och vilket ljus som belyser frågan.

Jag vet vad jag tycker är hälsosamt. Det är en balans mellan sinne och fysik. Det är att kunna göra val med trivs med och att inte få panik när man kanske hamnar i situationer då man inte kan välja. Det är att kunna göra snedsteg och ”synda” och förstå att det inte är världens undergång, inte ens i närheten.

Ibland får jag frågan ”men äter du aldrig typ pizza?”. Jo, jag älskar pizza! Åt en senast i söndags, tätt följt av lösgodis. Det var såå gott! Jag njöt precis lika mycket som jag verkligen njuter av alla andra goda grejer jag äter – dagligen. Och för mig är det just detta som är hälsosamt ätande. All ”nyttig” mat jag gör och äter tycker jag uppriktigt är fantastiskt gott och jag mår bra av att äta den. Jag har äntligen hittat maten jag mår bra av att äta; som får mig att vara lugn inombords, ha energi hela dagen och prestera som allra bäst på gymmet. Och jag tycker inte att det är ohälsosamt att äta exempelvis pizza eller godis eller vad nu ofta klassas som ”onyttigt”. Mest för att jag inte anser att det finns något som är så pass ”illa” att man aldrig kan äta det – precis som det inte finns något som är så ”bra” att man kan äta hur mycket som helst. Jag älskar god mat, och att laga den, äta den, och framför allt njuta av den är hälsa för mig. Ibland är det en lätt sallad, ibland ett hamburger-meal och ibland en stor skål hemmagjord chokladglass (eller köpt, för den delen). Det är hälsa för att jag njuter, det är hälsa för att jag inte har två kategorier av hälsosam vs ohälsosam mat, det är hälsa för att jag mår bra av att äta det jag är sugen på när jag är sugen på det – jag lyssnar på min kropp för den vet vad den vill och behöver ha. Jag har aldrig mått så bra, aldrig aldrig någonsin, och vet ni vad? Jag har aldrig ätit så mycket, så gott och så varierat! Någonsin.Ovan; bästa efterrätten på länge som vi mumsade på i veckan. Så himla himla gott!

Du kanske gillar

14 Kommentarer

 • Svara
  Sofie
  17 juli, 2012 at 14:56

  Jävligt bra! Hälsa är att må bra! hur man än uppnår det 😉

 • Svara
  Sofie
  17 juli, 2012 at 14:56

  Jävligt bra! Hälsa är att må bra! hur man än uppnår det 😉

 • Svara
  Malin A
  18 juli, 2012 at 07:12

  Ironiskt nog skriver du aldrig om de dagar du äter pizza/godis m.m. Undrar mer varför. Hur tror du annars dina läsare uppfattar dig när du presenterar ett ortorektiskt levnadssätt?

  Just saying.

  • Svara
   Jennifer
   18 juli, 2012 at 08:21

   hon har faktiskt visat upp sina godispåsar hur många gånger som helst förut så jag förstår inte vad din kommentar kommer ifrån?

   • Svara
    roethlisberger
    18 juli, 2012 at 08:48

    haha TACK.. vet inte vad jag väntas skriva… ”Recept: ring xxx – xx xx xx, beställ xxxx, låt tillagas på pizzerian och hämta efter ca 10 minuter, njut”.

  • Svara
   roethlisberger
   18 juli, 2012 at 08:54

   vaddå jag skriver aldrig om de dagarna? Vad vill du att jag ska skriva? Kan ju inte leverera något recept, har inte så mycket att skriva om en pizza liksom. Jag har väl överhuvudtaget ingen som helst plikt att rapportera och skriva om allt jag gör (för det gör jag såklart verkligen inte, då hade jag haft fullt upp med att skriva om mitt liv istället för att leva det)
   och vad är det ortorektiska i att äta en pizza och inte blogga om det?!? eller godis. eller nåt annat. Knasigaste jag hört. Hade jag bloggat om det hade det väl varit vad du kallat sjukt istället, för ”sådana som du” vill hitta fel och sjukdom i allt jag gör, oavsett vad det är. Jag vet att jag inte är sjuk (och jag vet hur stark jag varit som tagit mig ur både anorexi och ortorexi, så det gör mig rätt arg att läsa det du skriver, som att bli spottad i ansiktet), och det är bara himla tråkigt att du känner något behov av att ifrågasätta och säga emot det faktumet..

 • Svara
  Malin A
  18 juli, 2012 at 07:12

  Ironiskt nog skriver du aldrig om de dagar du äter pizza/godis m.m. Undrar mer varför. Hur tror du annars dina läsare uppfattar dig när du presenterar ett ortorektiskt levnadssätt?

  Just saying.

  • Svara
   Jennifer
   18 juli, 2012 at 08:21

   hon har faktiskt visat upp sina godispåsar hur många gånger som helst förut så jag förstår inte vad din kommentar kommer ifrån?

   • Svara
    roethlisberger
    18 juli, 2012 at 08:48

    haha TACK.. vet inte vad jag väntas skriva… ”Recept: ring xxx – xx xx xx, beställ xxxx, låt tillagas på pizzerian och hämta efter ca 10 minuter, njut”.

  • Svara
   roethlisberger
   18 juli, 2012 at 08:54

   vaddå jag skriver aldrig om de dagarna? Vad vill du att jag ska skriva? Kan ju inte leverera något recept, har inte så mycket att skriva om en pizza liksom. Jag har väl överhuvudtaget ingen som helst plikt att rapportera och skriva om allt jag gör (för det gör jag såklart verkligen inte, då hade jag haft fullt upp med att skriva om mitt liv istället för att leva det)
   och vad är det ortorektiska i att äta en pizza och inte blogga om det?!? eller godis. eller nåt annat. Knasigaste jag hört. Hade jag bloggat om det hade det väl varit vad du kallat sjukt istället, för ”sådana som du” vill hitta fel och sjukdom i allt jag gör, oavsett vad det är. Jag vet att jag inte är sjuk (och jag vet hur stark jag varit som tagit mig ur både anorexi och ortorexi, så det gör mig rätt arg att läsa det du skriver, som att bli spottad i ansiktet), och det är bara himla tråkigt att du känner något behov av att ifrågasätta och säga emot det faktumet..

 • Svara
  Josefin
  18 juli, 2012 at 19:06

  hurra! Någon som sätter ord på mina tankar 😉 Helt rätt att inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det och inget är så nyttigt att man kan äta hur mkt som helst av det.

  • Svara
   roethlisberger
   20 juli, 2012 at 07:55

   Precis, så skönt när man verkligen fattat det 😉

 • Svara
  Josefin
  18 juli, 2012 at 19:06

  hurra! Någon som sätter ord på mina tankar 😉 Helt rätt att inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det och inget är så nyttigt att man kan äta hur mkt som helst av det.

  • Svara
   roethlisberger
   20 juli, 2012 at 07:55

   Precis, så skönt när man verkligen fattat det 😉

Lämna ett svar