Att baka något gott utan att använda choklad i någon form är näst intill omöjligt i min värld.
När jag äter lösgodis – är 95% choklad. När jag fikar på café – skulle det aldrig falla mig in att välja ett bakverk som inte innehöll choklad. När jag bakar hemma – åker kakao och choklad alltid fram på bänken först. Choklad är helt enkelt obligatoriskt för att uppnå söt-perfektion, enligt mig.
I alla fall var det så innan dagens succé. För idag, idag bakade jag utan choklad, och resultatet blev verkligen perfektion. En kokos-muffins med fräsch smak av citron, så långt ifrån tråkig och torr (vilket jag annars brukar tycka att muffins lätt blir), fylld med stora blåbär och toppad med en frosting gjord på kokosmjölk och citron. Så fräscht, så gott och – helt utan de där sakerna våra kroppar inte uppskattar i allt för hög dos, det vill säga socker, vitt mjöl och onödiga fetter. Det här är en muffins man med gott samvete kan äta till frukost, men som likväl platsar på de finaste dessert- och fikaborden. Ni bara måste prova!Detta behövs för 7 stora muffins;
- 2,4 dl kokosmjöl (som jag fick hemskickat, oh I’m in love!)
- 1,5 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg
- 6 msk Stevia Strö (motsvarar lika många msk vanligt socker)
- 1 msk rent vaniljextrakt
- 2,4 dl yoghurt (naturell- eller vaniljsmak)
- 1/2 dl mjölk
- 3 msk kokosolja
- färska blåbär
- citronsaft
Värm ugnen till 175 grader och smörj muffinsformarna. Ha i alla torra ingredienser i en skål och blanda väl. I en separat skål, rör ihop alla blöta ingredienser. (Bären ska alltså inte i ännu, i någon av skålarna) Häll sedan vått på torrt, och blanda. Fördela smeten i muffinsformarna och grädda i ugnen i 15-20 minuter. Låt dem sedan stå och svalna i minst 10 minuter innan du skär ut ett hål i mitten av varje muffins. Fyll med blåbär (eller vilket bär du nu föredrar, eller sylt om du känner för det) och sedan antingen trycker du tillbaka toppen du just skar bort, eller så slänger du dem (rätt in i munnen, om jag får rekommendera något). Precis innan servering, toppa med kokosfrosting och fler färska bär.
Kokosfrosting är precis lika enkelt som det är gudomligt gott. Öppna en burk fullfet kokosmjölk (helst ekologisk, såklart, jag köper denna) utan att ha skakat den först, och ställ in i kylen över natten. Ta ut, häll bort vattnet och blanda i citronsaft och eventuellt lite sötning av något slag. Taadaaa! Du har nu en fantastiskt krämig, söt och sommarfräsch kokosfrosting! 😀 (om du inte vill ha citronsmak på din frosting så går det såklart bra att utesluta citronsaften. Jag ville åt en lite syrligare och ”lättare” touch nu till dessa muffins och älskade kombinationen av tjock, len kokos och fräsch citron!)
Att tänka på: smeten blir lätt lite smulig, vilket inte påverkar smaken (dessa muffins blir som en perfekt.. typ morotskaka, i konsistensen, inte alls torr eller tråkig som sagt!) men blanda inte mer än nödvändigt utan när vått är ihoprört med torrt så ner i formarna direkt.
32 Kommentarer
Veronica
19 juli, 2012 at 20:21Det där såg inte helt fel ut, en riktig sommarmuffins! =)
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:52smakade inte helt fel ut heller, kan jag säga! 😉 ja, verkligen en sommarmuffins 😀
Veronica
19 juli, 2012 at 20:21Det där såg inte helt fel ut, en riktig sommarmuffins! =)
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:52smakade inte helt fel ut heller, kan jag säga! 😉 ja, verkligen en sommarmuffins 😀
Ellen
19 juli, 2012 at 20:34Såg när skapelsen dök upp på Instagram och har väntat på receptet sedan dess! Grym inspiration till kommande bak (har köpt kokosmjöl men inte bestämt mig för vad jag ska göra med det ännu…)!! 🙂
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:52Ja jag har också precis fått hem kokosmjöl – nu vill jag ALDRIG vara utan, det är ju fantastiskt 😀 hoppas du hittar på något skoj (eller gillar dessa om du bestämmer dig för att provbaka mitt recept 🙂 )
Ellen
19 juli, 2012 at 20:34Såg när skapelsen dök upp på Instagram och har väntat på receptet sedan dess! Grym inspiration till kommande bak (har köpt kokosmjöl men inte bestämt mig för vad jag ska göra med det ännu…)!! 🙂
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:52Ja jag har också precis fått hem kokosmjöl – nu vill jag ALDRIG vara utan, det är ju fantastiskt 😀 hoppas du hittar på något skoj (eller gillar dessa om du bestämmer dig för att provbaka mitt recept 🙂 )
Åsa
19 juli, 2012 at 20:45Spännande, ser riktigt mumsigt ut! Får kanske ge mig på att prova att baka lite… trots att jag hatar att baka 🙂
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:55haha när det resulterar i dessa härliga godsaker kanske det är värt mödan..? 😉
Åsa
19 juli, 2012 at 20:45Spännande, ser riktigt mumsigt ut! Får kanske ge mig på att prova att baka lite… trots att jag hatar att baka 🙂
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:55haha när det resulterar i dessa härliga godsaker kanske det är värt mödan..? 😉
Maria
19 juli, 2012 at 21:07Asså seriöst Fanny jag dör så gott det låter och ser ut! Ska bakas direkt när köket blir klart! 😀
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:50GÖRE GÖRE ! 😀
Maria
19 juli, 2012 at 21:07Asså seriöst Fanny jag dör så gott det låter och ser ut! Ska bakas direkt när köket blir klart! 😀
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:50GÖRE GÖRE ! 😀
Pernilla
19 juli, 2012 at 23:02Ser sjukt gott ut! En fråga bara, vad är kokosmjöl? 🙂
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:50de var verkligen supergoda! (japp, nästan slut 😀 ) kokosmjöl är helt enkelt mald kokosnöt.. jag använder denna sort
Pernilla
19 juli, 2012 at 23:02Ser sjukt gott ut! En fråga bara, vad är kokosmjöl? 🙂
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:50de var verkligen supergoda! (japp, nästan slut 😀 ) kokosmjöl är helt enkelt mald kokosnöt.. jag använder denna sort
Sofia
20 juli, 2012 at 07:46Det här ska provas ikväll, tack för tipset!!
Du är så inspirerande, känner mig peppas att uppnå saker!
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:56fantastiskt roligt att kunna vara en inspiration, och du – du KAN uppnå saker, vad du vill!! Med eller utan mig och min blogg som peppar. Du kan du kan du kan! 🙂
Sofia
20 juli, 2012 at 07:46Det här ska provas ikväll, tack för tipset!!
Du är så inspirerande, känner mig peppas att uppnå saker!
roethlisberger
20 juli, 2012 at 07:56fantastiskt roligt att kunna vara en inspiration, och du – du KAN uppnå saker, vad du vill!! Med eller utan mig och min blogg som peppar. Du kan du kan du kan! 🙂
Emma
20 juli, 2012 at 10:31Gud det lät ju himmelsk! Passar perfekt för jag köpte kokosmjöl förra veckan som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med! Ska testa dina muffins, tack för tipset!
Emma
20 juli, 2012 at 10:31Gud det lät ju himmelsk! Passar perfekt för jag köpte kokosmjöl förra veckan som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med! Ska testa dina muffins, tack för tipset!
Anonym
20 juli, 2012 at 15:08Vilken kokosolja använder du? 😀
Anonym
20 juli, 2012 at 15:08Vilken kokosolja använder du? 😀
Felicia F
22 juli, 2012 at 16:55Jag testade att göra dessa och de blir snustorra! Smaken var god, men det var som att äta mjöl direkt ut påsen i princip… Jag kollade upp kokosmjöl och det visade sig att de finns två olika sorters kokosmjöl, det så kallade ”RIKTIGA” kokosmjölet ska innehålla endast 4 g kolhydrater per 100 g, medans det ”falska” (bara malda kokosflingor) innehåller ca 20 g kolhydrater per 100g och jag har använt mig utav det sistnämnda. Kanske det som strulade till det?
roethlisberger
22 juli, 2012 at 17:36Ajdå, förmodligen beror det på olika mjöl, för mina blev lååångt ifrån torra :/ nästa gång tillsätt mer vätska, håll koll på dem i ugnen och ta ut tidigare! Lycka till!
Felicia F
22 juli, 2012 at 16:55Jag testade att göra dessa och de blir snustorra! Smaken var god, men det var som att äta mjöl direkt ut påsen i princip… Jag kollade upp kokosmjöl och det visade sig att de finns två olika sorters kokosmjöl, det så kallade ”RIKTIGA” kokosmjölet ska innehålla endast 4 g kolhydrater per 100 g, medans det ”falska” (bara malda kokosflingor) innehåller ca 20 g kolhydrater per 100g och jag har använt mig utav det sistnämnda. Kanske det som strulade till det?
roethlisberger
22 juli, 2012 at 17:36Ajdå, förmodligen beror det på olika mjöl, för mina blev lååångt ifrån torra :/ nästa gång tillsätt mer vätska, håll koll på dem i ugnen och ta ut tidigare! Lycka till!