Efterrätt och gotte MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

Choklad- och kokosmuffins med len topping och kokosflakes

Som jag skrivit tidigare har jag aldrig varit ett större fan av muffins. De är ofta så torra och tråkiga, och jag föredrar kladdiga, sega och ”fylliga” godsaker. Mmm 😀

Härom veckan gjorde jag ju en sats kokosmuffins som blev hur goda som helst, men jag var inte helt nöjd med konsistensen (även om smaken var fantastisk!) och ville få till ett recept som gav fluffiga, lätta muffins. Sagt och gjort, jag ändrade om lite i receptet, la till och tog bort, ökade lite här och höftade lite där – resultat: fluffiga, smakrika och rakt igenom hel-healthy muffins 😀 körde på smakerna kokos/choklad denna gång och toppade med min favoritkräm och lite kokosflakes. Mm-mmm så gott!

 • 1/2 dl kokosmjöl
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/4 tsk salt
 • 3 msk stevia strö
 • 1-2 tsk kakao (beroende på hur ”chokladiga” muffins som önskas)
 • 1 litet ägg
 • 1,4 dl yoghurt
 • 1/2 dl mjölk
 • 1,5 msk kokosolja
Sätt först ugnen på 175 grader och smörj 4 stora muffinsformar. Smält kokosoljan i vattenbad, ställ åt sidan och blanda alla torra ingredienser noga i en skål. Rör sedan ihop den smälta oljan med de andra blöta ingredienserna i en separat skål, för att slutligen tillsätta även den torra blandningen. Det blir en lätthanterad smet som du fördelar i formarna. In i ugnen och håll ett öga på dem, mina var inne i ungefär 18-20 minuter men tiden är ju alltid lite olika från ugn till ugn.

Toppade dessa finheter gjorde jag alltså med min absoluta favoritkräm, som man enkelt gör såhär:

 • Ett paket (brukar vara ca 350 g) silkestofu
 • banan
 • 4 matskedar jordnötssmör
 • 2-3 matskedar kakao
 • ev lite sötningsmedel om ni önskar lite sötare smak
Bara att blanda allt till en jämn smet (jag kör i mixer) och ställa in i kylen. Gärna ett tag innan du ska toppa dina muffins. Då hinner den ”sätta sig” lite och bli härligt tjock och krämig!

 

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  hanna
  3 augusti, 2012 at 23:13

  Fast dom är ju inte helt igenom healthy när dom innehåller mjölk (skadliga mjölkproteiner mm) och ägg (kolesterol + cancerframkallande).

  • Svara
   roethlisberger
   4 augusti, 2012 at 06:51

   jag använder bara soyamjölk och mandelmjölk, och istället för ägg kan man använda så kallade ”chia egg”, eller ener g powder (2 tsk isfl).. jag är inte vegan och har inga planer på att bli, men är man det går det alldeles utmärkt att använda chia ägg eller ener g powder.. och som sagt, vilken mjölk man vill går bra 🙂

   • Svara
    Anonym
    4 augusti, 2012 at 16:40

    Jo jag vet att man kan använda det och att du inte är vegan, men att säga att animalier är hälsosamt är inte helt sant 🙂 Tänker bara att andra kan missförstå.

    • Svara
     roethlisberger
     4 augusti, 2012 at 19:34

     Fast jag anser inte att animalier är ohälsosamt heller. Inte alls. Det var i alla fall goda muffins och jag står fast vid att de är hel-healthy också 🙂

 • Svara
  hanna
  3 augusti, 2012 at 23:13

  Fast dom är ju inte helt igenom healthy när dom innehåller mjölk (skadliga mjölkproteiner mm) och ägg (kolesterol + cancerframkallande).

  • Svara
   roethlisberger
   4 augusti, 2012 at 06:51

   jag använder bara soyamjölk och mandelmjölk, och istället för ägg kan man använda så kallade ”chia egg”, eller ener g powder (2 tsk isfl).. jag är inte vegan och har inga planer på att bli, men är man det går det alldeles utmärkt att använda chia ägg eller ener g powder.. och som sagt, vilken mjölk man vill går bra 🙂

   • Svara
    Anonym
    4 augusti, 2012 at 16:40

    Jo jag vet att man kan använda det och att du inte är vegan, men att säga att animalier är hälsosamt är inte helt sant 🙂 Tänker bara att andra kan missförstå.

    • Svara
     roethlisberger
     4 augusti, 2012 at 19:34

     Fast jag anser inte att animalier är ohälsosamt heller. Inte alls. Det var i alla fall goda muffins och jag står fast vid att de är hel-healthy också 🙂

Lämna ett svar