Efterrätt och gotte Julmys JULRECEPT Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Morgonstund PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

”Mammas” underbara pumpakaka

Min mamma gör en fantastiskt god pumpakaka. Inte paj alltså, sådär som ser bilder på om man googlar pumpa, utan kaka. Den påminner om en morotskaka i både konsistens och smak – liksom mer åt det fluffiga hållet, smakrik och väldigt väldigt god. pumpkincakeJag kom att tänka på den igår, och blev så galet sugen. På just-den-kakan. Mammas kaka är svårslagen, ni vet! 😉 Så efter en massa klurerier på hur jag kunde göra om den för bloggen, så var det första jag gjorde imorse att slänga fram ingredienser att trolla med. Eftersom jag (och alla andra som bakat/ätit den) är så löjligt förtjust i min sommarkaka och den texturen (saftig och smakrik men ändå luftig och ja.. väldigt kak:ig!) så använde jag det receptet som bas. Vita bönor är en fantastiskt bas i mjuka kakor för man anar inte en sekund att de gömmer sig där, samtidigt som de bidrar med grym konsistens, naturlig proteinboost och tillåter en att skippa mjölet. För oss med känsliga magar eller som av annan orsak letar alternativa sötsaker ibland (ja ibland, för jag avstår då inte från mammas original ; hon gör bästa brödet, bästa lussebullarna och bästa julgodiset – fullt av socker, mjöl och smör! Mums. Jag skapar alternativ för att det är roligt och för att visa er att det går!)
Skärmavbild 2013-11-04 kl. 11.31.25 För att få sommarkakan att bli höstkaka tog jag bort citron-touchen och för att få pumpakaka tillsatte jag pumpapurée, kanel och en krydda jag köpt hem från iherb. Den heter pumpkin pie spiece och innehåller kanel, ingefära, kryddnejlika och muskotnöt. Den har man kanske inte hemma och i så fall gör det absolut ingenting – kör på mer kanel eller höfta med de andra kryddorna som finns i nämnd blandning. Smakar smeten bra smakar kakan med allra största sannolikhet också bra!pumpkincake2

Ingredienser: (För en liten form**, gör du i “vanlig” stor form, dubbla receptet):

 • 200 g vita bönor, avrunna och sköljda
 • 1 dryg dl pumpapurée
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 mått steviosa pulver (motsvarar 2 msk socker – eller sötning som mäter lika)
 • 2 ägg
 • 1/2 dl äggvita (≈1,5 äggvita)
 • 2 msk honung

**min form är ca18 cm (jag har inget måttband nej, så har inte kunnat mäta)

Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokosolja. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée. Tillsätt sedan:

 • 2,5 msk kokosmjöl
 • 2 msk kokosolja, flytande (har du en fastare varinat bara micrar du den några sekunder)
 • 3/4 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/4 tsk havssalt
 • 1 tsk pumpkinpie-krydda
 • 1/2 tsk kanel

Mixa igen och smaka av med kanel och andra kryddor. Häll smeten i den smorda formen och grädda i någonting mellan 25 och 35 minuter – gräddningstiden beror på ugn, jag hade min inne i 28 minuter och den hade kanske inte dött av en minut till. Bakar du en lite större kaka (i en vanlig form med löstagbara kanter) så förlängs gräddtiden. Använd provsticka och ”tryck” försiktigt med fingret i kakans mitt, den ska vara ”stum”.pumpkincake1Juste, en sak till. Om den blev lik mammas underbara kaka? Ohja. Jag åt en bit av hennes i lördags, så den fanns liksom färskt i minnet. Och jag måste nog säga att jag lyckades felfritt! Frågan är om hon skulle klara ett blindtest… tveksam alltså! Får helt enkelt testa henne 🙂

Du kanske gillar

24 Kommentarer

 • Svara
  mattias
  4 november, 2013 at 21:00

  Pumpapurée… vart hittar man det?

  • Svara
   Mika
   4 november, 2013 at 22:43

   Finns att köpa konserverad på burk i välsorterade matbutiker. Kolla på ”internationella hyllan” med mat från typ USA. Kanske kan det finnas bland barnmaten också? Annars kan man göra egen – skär pumpa i bitar, koka och mixa till en slät puré!

  • Svara
   roethlisberger
   5 november, 2013 at 07:21

   jag gör min själv (tycker pumpapure är jobbigt att leta efter, få -även välsorterade- butiker har det) och det är som Mika skriver bara att skära i bitar, koka och mixa till puré. Skrev om det här om dagen.. 🙂 jättegott till mycket!

 • Svara
  mattias
  4 november, 2013 at 21:00

  Pumpapurée… vart hittar man det?

  • Svara
   Mika
   4 november, 2013 at 22:43

   Finns att köpa konserverad på burk i välsorterade matbutiker. Kolla på ”internationella hyllan” med mat från typ USA. Kanske kan det finnas bland barnmaten också? Annars kan man göra egen – skär pumpa i bitar, koka och mixa till en slät puré!

  • Svara
   roethlisberger
   5 november, 2013 at 07:21

   jag gör min själv (tycker pumpapure är jobbigt att leta efter, få -även välsorterade- butiker har det) och det är som Mika skriver bara att skära i bitar, koka och mixa till puré. Skrev om det här om dagen.. 🙂 jättegott till mycket!

 • Svara
  Judita
  5 november, 2013 at 08:02

  Looks amazing! I folow you now 🙂

 • Svara
  Judita
  5 november, 2013 at 08:02

  Looks amazing! I folow you now 🙂

 • Svara
  Michaela
  5 november, 2013 at 08:47

  Här kommer jag och är jätte tråkig! Men tror du att man möjligtvis kan subba pumpan till äpple puré/mos? Inget stort fan av pumpa men tycker äpple kan gifta sig fint med de andra smakerna? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   5 november, 2013 at 08:52

   den smakar morotskaka, gillar du inte det heller? jag skulle köra på äppelmos i så fall 🙂

 • Svara
  Michaela
  5 november, 2013 at 08:47

  Här kommer jag och är jätte tråkig! Men tror du att man möjligtvis kan subba pumpan till äpple puré/mos? Inget stort fan av pumpa men tycker äpple kan gifta sig fint med de andra smakerna? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   5 november, 2013 at 08:52

   den smakar morotskaka, gillar du inte det heller? jag skulle köra på äppelmos i så fall 🙂

 • Svara
  Sandra
  5 november, 2013 at 11:40

  Hej!
  Sitter här precis innan lunchen och blir bara super sugen på att äta denna kaka! Vet du ungefär vilka mängder man ska tillsätta kryddorna i om man inte får tag på ”pumpkinpie-kryddan” som du har i?

 • Svara
  Sandra
  5 november, 2013 at 11:40

  Hej!
  Sitter här precis innan lunchen och blir bara super sugen på att äta denna kaka! Vet du ungefär vilka mängder man ska tillsätta kryddorna i om man inte får tag på ”pumpkinpie-kryddan” som du har i?

 • Svara
  felicia
  5 november, 2013 at 16:06

  Din form är ca 18 cm… (i omkrets, i diameter, i radie, i längd??) ?? 🙂

 • Svara
  felicia
  5 november, 2013 at 16:06

  Din form är ca 18 cm… (i omkrets, i diameter, i radie, i längd??) ?? 🙂

 • Svara
  Ellen
  22 februari, 2016 at 09:47

  Kommentar till gammalt inlägg, hoppas den får ett svar ändå! Min mage pallar inte med bönor till min stora förtret, tror du jag kan använda kikärter istället? 🙂

  Oerhört tacksam för svar!

  • Svara
   roethlisberger
   22 februari, 2016 at 11:13

   Hej Ellen, klart du får ett svar! 😀
   Jag förstår, men kikärtor funkar bättre för din mage alltså? Jag har inte testat, men eftersom denna kaka är så himla god känner jag ändå att det är värt ett försök här att byta ut bönorna mot kikärtor, so do it! MEN jag skulle rekommendera dig att dels skölja dem NOGA, samt att (det kräver lite pill och tålamod..) liksom ”skala” varje kikärta. Ta bort det tunna ”höljet” alltså, om du förstår vad jag menar? Om du testar, snälla låt mig veta hur resultatet blev!? Är nyfiken 😀
   Kram, Fanny

 • Svara
  Ellen
  22 februari, 2016 at 09:47

  Kommentar till gammalt inlägg, hoppas den får ett svar ändå! Min mage pallar inte med bönor till min stora förtret, tror du jag kan använda kikärter istället? 🙂

  Oerhört tacksam för svar!

  • Svara
   roethlisberger
   22 februari, 2016 at 11:13

   Hej Ellen, klart du får ett svar! 😀
   Jag förstår, men kikärtor funkar bättre för din mage alltså? Jag har inte testat, men eftersom denna kaka är så himla god känner jag ändå att det är värt ett försök här att byta ut bönorna mot kikärtor, so do it! MEN jag skulle rekommendera dig att dels skölja dem NOGA, samt att (det kräver lite pill och tålamod..) liksom ”skala” varje kikärta. Ta bort det tunna ”höljet” alltså, om du förstår vad jag menar? Om du testar, snälla låt mig veta hur resultatet blev!? Är nyfiken 😀
   Kram, Fanny

 • Svara
  Ellen
  22 februari, 2016 at 12:23

  Oj, snabbt också! 😀 Jag förstår hur du menar och väljer jag att baka denna kaka, kommer jag självklart meddela resultatet! 🙂 Fast jag kanske tar rapsolja istället för kokosolja? Undrar om det funkar!
  Kramis!

  • Svara
   roethlisberger
   22 februari, 2016 at 13:03

   Funkar gör det nog, smaken vågar jag inte uttala mig om men rapsolja är ju milt så borde gå bra 🙂 Om du äter mejerier skulle jag dock spontant föreslå smör istället för kokosolja, om du vill byta ut den.. för smör blir ju sällan fel, liksom 😀 Kram, ser fram emot din update! 😉

 • Svara
  Ellen
  22 februari, 2016 at 12:23

  Oj, snabbt också! 😀 Jag förstår hur du menar och väljer jag att baka denna kaka, kommer jag självklart meddela resultatet! 🙂 Fast jag kanske tar rapsolja istället för kokosolja? Undrar om det funkar!
  Kramis!

  • Svara
   roethlisberger
   22 februari, 2016 at 13:03

   Funkar gör det nog, smaken vågar jag inte uttala mig om men rapsolja är ju milt så borde gå bra 🙂 Om du äter mejerier skulle jag dock spontant föreslå smör istället för kokosolja, om du vill byta ut den.. för smör blir ju sällan fel, liksom 😀 Kram, ser fram emot din update! 😉

Lämna ett svar