Efterrätt och gotte Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS Okategoriserade Recept Vardagsuppdatering

Mjuk pepparkaka med citron/ingefärs-frosting

Som sagt, härom dagen poppade ett recept upp i huvudet på mig, och idag hade jag ”skrivit klart” det 😉 Så bara att testa, kände jag då! Det blev mycket lyckat, både smak och konsistens, och den fräscha toppingen var pricken över i.
 • 1 dl soyamjöl
 • 1 dl mald mandel
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 5 msk stevia strö (jag använder icas)
 • 2 tsk kanel
 • 1/2 tsk mald ingefära
 • 1/2 tsk mald muskotnöt
 • 1 stor sötpotatis (ca 300 g)
 • 1 dl soyamjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar, koka dem sedan mjuka (går rätt snabbt, de ska bara vara tillräckligt mjuka att mixa), häll av det kokande vattnet och fyll kastrullen med kallt vatten så potatisen svalnar. Blanda alla torra ingredienser i en skål, och blanda resten (ägget, potatisen och mjölken) i en mixer till slät smet. Häll smeten på det torra och blanda ihop. Häll i en fettad form (jag fettar med kokosolja) och ställ in i ugnen. Grädda i 20 minuter, lägg sedan på folie och grädda i ytterligare 10-20 minuter tills kakan är klar. Låt svalna och förvara i kylen, den ”står till sig” himla bra och smakar om möjligt ännu godare när den är riktigt nedkyld 🙂

Frosting kanske inte är en klassisk pepparkaks-grej, men jag har alltid tyckte att mjuk pepparkaka påminner om morotskaka, och morotskaka ska ju ha en sötsyrlig, len frosting, visst?? I pepparkaka har man ju ingefära, och klassisk morotskake-frosting smaksätts ofta med citron… och eftersom kombon ingefära/citron är en storfavorit hos mig så gjorde jag frosting med touch av dem båda.

Citron/ingefärs-frosting

 • 50% philadephia (eller annan färskost)
 • 50% kvarg (naturell)
 • färsk riven ingefära
 • rivet citronskal
 • sötning (jag använde stevia strö, men feel free att köra med vanligt florsocker, honung, agave… vad man nu gillar)
Anpassa mängderna efter hur mycket frosting du vill ha, men jag tyckte det blev bra med lika delar philadelphia/kvarg, och så smakade jag av med övriga ingredienser. Om ni inte vill använda soyaprodukter så borde det gå lika bra med vanlig mjölk och någon annan sorts mjöl 🙂 nu ska vi mumsa denna kaka och lite praliner, gjorde två nya smaker idag; kaffe/kakao och banan/kokos.. mumsi 😀

Du kanske gillar

18 Kommentarer

 • Svara
  Josefin
  7 augusti, 2012 at 21:26

  Ser helt underbart gott ut!!!

 • Svara
  Josefin
  7 augusti, 2012 at 21:26

  Ser helt underbart gott ut!!!

 • Svara
  Josephine
  7 augusti, 2012 at 21:28

  Åh jag älskar mjuk pepparkaka! Tror du man kan byta ut mandeln mot någt annat om man är allergisk?

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 07:55

   självklart! Något annat nötmjöl eller vilken typ av mjöl som helst borde gå bra :))

 • Svara
  Josephine
  7 augusti, 2012 at 21:28

  Åh jag älskar mjuk pepparkaka! Tror du man kan byta ut mandeln mot någt annat om man är allergisk?

  • Svara
   roethlisberger
   10 augusti, 2012 at 07:55

   självklart! Något annat nötmjöl eller vilken typ av mjöl som helst borde gå bra :))

 • Svara
  nikitaam
  7 augusti, 2012 at 22:39

  Vilken underbar stil du har tjejen 🙂
  Brukar du shoppa på http://goattention.se eller chicy.se ?
  Jag tipsar om onlineshoppar, outfits samt stylingtips 🙂

 • Svara
  nikitaam
  7 augusti, 2012 at 22:39

  Vilken underbar stil du har tjejen 🙂
  Brukar du shoppa på http://goattention.se eller chicy.se ?
  Jag tipsar om onlineshoppar, outfits samt stylingtips 🙂

 • Svara
  Erika
  14 oktober, 2012 at 20:38

  Hej!
  Testade att baka denna nu ikväll, verkligen jättekrämig, fräsch och god! ….tills eftersmaken från stevian kom!!! känner du aldrig av den?? ska det vara så mycket som 5 msk i?

  Tack för en härlig blogg..
  du är fantastisk!

  • Svara
   roethlisberger
   15 oktober, 2012 at 07:13

   Tack så mycket!!
   Hmm, vilken typ av stevia använde du? jag använde icas stevia strö, som givetvis inte är REN stevia (då det är mycket mycket sötare än vanligt socker..) utan måttar likadant som vanligt strösocker. Jag har aldrig märkt av någon eftersmak nej :/ men upplevde du det så minska mängden, eller byt ut till vanligt socker? det är ju trots allt bara 5 msk.. eller kanske kokossocker? 🙂 muscovado-socker? 🙂

 • Svara
  Erika
  14 oktober, 2012 at 20:38

  Hej!
  Testade att baka denna nu ikväll, verkligen jättekrämig, fräsch och god! ….tills eftersmaken från stevian kom!!! känner du aldrig av den?? ska det vara så mycket som 5 msk i?

  Tack för en härlig blogg..
  du är fantastisk!

  • Svara
   roethlisberger
   15 oktober, 2012 at 07:13

   Tack så mycket!!
   Hmm, vilken typ av stevia använde du? jag använde icas stevia strö, som givetvis inte är REN stevia (då det är mycket mycket sötare än vanligt socker..) utan måttar likadant som vanligt strösocker. Jag har aldrig märkt av någon eftersmak nej :/ men upplevde du det så minska mängden, eller byt ut till vanligt socker? det är ju trots allt bara 5 msk.. eller kanske kokossocker? 🙂 muscovado-socker? 🙂

 • Svara
  hanna
  23 oktober, 2012 at 18:32

  hej! första receptet jag prövar från dig. fantastisk kaka! tror det var muskoten och just att det var färsk ingefära som gjorde den helt underbar. däremot ganska lös men jag borde kanske ha gräddat den längre eller så blir det bättre i morgon. och jo, hade inget sojamjöl så jag tog malt havregryn istället.
  tack för att du delar med dig av alla fina recept! nästa gång ska jag testa dina laxburgare!

  • Svara
   roethlisberger
   23 oktober, 2012 at 18:42

   vad roligt att det blev så bra! 🙂 ja kanske var det lite för kort tid i ugnen, alla ugnar är ju lite olika (jag använder varmluftsugn vilket i regel gör att gräddningstiden är kortare än i vanlig ugn)
   hoppas du gillar laxburgarna!

 • Svara
  hanna
  23 oktober, 2012 at 18:32

  hej! första receptet jag prövar från dig. fantastisk kaka! tror det var muskoten och just att det var färsk ingefära som gjorde den helt underbar. däremot ganska lös men jag borde kanske ha gräddat den längre eller så blir det bättre i morgon. och jo, hade inget sojamjöl så jag tog malt havregryn istället.
  tack för att du delar med dig av alla fina recept! nästa gång ska jag testa dina laxburgare!

  • Svara
   roethlisberger
   23 oktober, 2012 at 18:42

   vad roligt att det blev så bra! 🙂 ja kanske var det lite för kort tid i ugnen, alla ugnar är ju lite olika (jag använder varmluftsugn vilket i regel gör att gräddningstiden är kortare än i vanlig ugn)
   hoppas du gillar laxburgarna!

 • Svara
  Sophia
  14 december, 2012 at 06:26

  Min pappa tål inte mandel, tror du det passar bra med malda pustagenötter istället?? 🙂

  Dina recept är helt otroliga!

 • Svara
  Sophia
  14 december, 2012 at 06:26

  Min pappa tål inte mandel, tror du det passar bra med malda pustagenötter istället?? 🙂

  Dina recept är helt otroliga!

Lämna ett svar