Efterrätt och gotte Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR Vardagsuppdatering

PB&J-cookies

Jag gillar att göra något roligt av småduttar som blir över av diverse livsmedel efter matlagning/bak. Tycker att det finns få saker som man inte kan göra något roligt av, och jag spar på allt från en halvt urpressad citron till några ynka överblivna kikärtor…

Okej. Ibland kanske jag sparar på onödiga saker. Men för det mesta lönar det sig!

Igår gjorde jag ju som sagt en kalasbra pajbotten av lite kikärtor som fanns kvar, men jag tyckte det blev lite mycket att ha i alla de sista kikärtorna, så de aaallra sista improviserade jag fram ett gäng kakor på. Hur gott låter det inte med sötsalta, spröda kakor med jordnötssmak? I mitten givetvis lite färg. Man kan väl säga att detta är en hälsosam version av de svenska hallongrottorna, fast i amerikansk tapping då det är super-smakkombon peanutbutter/jam som sätter pricken över i. 

För ungefär 10 kakor:

  • 0,75 dl mixade kikärtor (dvs lite mer om du mäter dem ”omixade”)
  • 4 msk jordnötssmör
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1,5-2 msk socker (jag använde kokossocker)
  • 2 msk kokosmjöl
  • 2-3 msk sojamjölk
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader, mixa kikärtorna och rör ner övriga ingredienser. Rulla till en tjock rulle och lägg in i kylen medan du blandar följande:
  • hallon
  • vaniljpulver
  • ev. sötning (socker, honung, agave, sötning.. your choice)
Ta ut rullen, skär i centimeter tjocka skivor och lägg på en plåt. Gör ett hål i varje kaka med ett finger och klicka i av hallon-moset. Grädda i ca 8 minuter eller tills de ser klara ut.

Du kanske gillar

5 Kommentarer

  • Svara
    Linda
    28 augusti, 2012 at 21:27

    Spännande, måste provas!! 🙂

  • Svara
    madde
    29 augusti, 2012 at 12:46

    jag ska prova dessa idag.. du är så himla duktig och inspirerande vad gäller nytänkande av recept!!:) love it.

    Tror du man skulle kunna göra något gott utav sojabönor? de har ju så bra innehåll 🙂

    mvh
    Madde

  • Svara
    louise
    29 augusti, 2012 at 22:10

    Tänkte bara påminna dig om hur bra din blogg är, jag ska prova barsen nästa vecka tänkte jag ! kolla gärna in min blogg och säg vad du tycker, inspireras mycket av dig !! Kram / Louise

  • Svara
    Rebecca
    31 augusti, 2012 at 09:12

    SPÄNNANDE! Vad tyckte du om dom? är kikärtssmaken framträdande eller blir de kak-aktiga?

    • Svara
      roethlisberger
      31 augusti, 2012 at 11:18

      Nej man anar inte ens kikärtssmaken! Har bakat en del med kikärtor förr och tycker att ”råa” bakverk (som gottebollar på mixade kikärtor) kan få en obehaglig eftersmak, men när de gräddas som kakor i ugn bidrar de bara med grym konsistens och förbättrar näringsvärdena! Grymt blir det med nötsmör i någon form, härligt kola-sega 🙂

Lämna ett svar