Efterrätt och gotte Kost Lunch/Middag Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Ny medlem i kaka-med-grönsak-familjen

Om sötpotatis funkar, om kikärtor funkar, om avocado funkar – ja vad skulle då inte funka att slänga ner i en kaka? Jag tror bestämt att de allra flesta grönsaker och frukter kan fylla en alldeles fantastisk funktion inte bara i maträtter utan också i bakverk, man kanske bara måste fnula lite på exakt hur man ska använda dem…

Så idag blev det en ny grönsak jag välkomnade in i min lilla bak-verkstad, nämligen squashen. Tillsammans med hasselnötter, brunt socker och olivolja blev det en aningens udda innerhållsförteckning kanske, men ack så gott! Riktig fullträff. Jag har läst många olika recept på bröd med squash, och jo visst, egentligen är väl denna kaka näringsmässigt klart godkänd hel-healthy att äta också till frukost, men då den ändå är rätt söt så kallar vi den kaka. Eller bröd. Fast jag tycker det är så fint att kunna säga att man äter kaka till frukost, så vi kör på kaka i alla fall!Att jag ens kom på idéen att göra ett bröd (det var alltså tanken från början – bröd. Se, som det kan gå, va!) var för att jag fick Risprotein från Holistic skickat till mig i förra veckan, och eftersom det var utan smak och luktade.. mindre gott (liten reminder att de prottepulver som faktiskt luktar sött och gott inte riktigt är lika rena..) så tänkte jag att baket fick bli desto mer smakrikt! Därav lite kryddor och ett himla blandande av olika livsmedel.Till en liten kaka behöver du: (gör du en normalstor form, dubbla receptet)

 • 110 g riven squash (ca 1,5-2 dl)
 • 0,5 dl sojamjöl
 • 0,5 dl fullkorns vetemjöl
 • 0,2 dl pofiber
 • 1 skopa proteinpulver (naturell, eller ev. med vanilj)
 • 0,8 dl kokossocker (eller annat brunt socker)
 • 2-3 äggvitor (eller 1-2 hela ägg) – beror lite på storleken
 • 0,5 dl olivolja
 • 20 gram hasselnötter (ungefär 2 msk)
 • 0,5 tsk bakpulver
 • 0,5 tsk bikarbonat
 • en nypa salt
 • 1 -knapp- tsk kanel
 • 1 nypa muskotnöt
 • 1 tsk vaniljpulver (uteslut om du använder smaksatt proteinpulver)
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form. Blanda torra ingredienser i en skål. Mixa hasselnötterna och ställ åt sidan. Mixa sedan äggvita, socker och olivolja i några minuter tills det ”fluffat till” sig lite. Rör ner den torra blandningen, mixa försiktigt lite till – övermixa inte. I med squashen och hasselnötterna och mixa ännu lite till. Häll smeten i formen och grädda tills en provsticka kommer ut torr (vilket är ungefär i 20 minuter med liten form, och 40-45 minuter med normalstor form). Låt svalna i 10 minuter innan du lossar kakan från formen och låter den svalna helt. Yummie! 😀

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Erika
  11 oktober, 2012 at 11:00

  Åh! Fastade på din blogg i flera timmar i går kväll!! Är helt frälst! 🙂 vilken grym inspiration du är! Kunde knappt sova, för ville hellre laga mat eller baka!!

  Tack!
  Kram Erika

  • Svara
   roethlisberger
   11 oktober, 2012 at 11:26

   haha vilken fin kommentar! Hoppas du snart hittar tid att laga mat eller baka något gott 😀 Kram

 • Svara
  KK
  11 oktober, 2012 at 12:38

  Öppna en bakblogg ist kanske?

Lämna ett svar