Inspiration och pepp Kost Vardagsuppdatering

Att fota mat och bak

Som jag nämnt tidigare (och ni kanske anat) så gillar jag att fotografera. Eller, att säga att jag ”gillar” det är väl en rätt stor underdrift, haha. Länge ville jag ägna mig åt det, jag ville jobba med och försörja mig på mitt fotande. Det vill jag väl på sätt och vis fortfarande, men kanske inte enbart.

Förr fotade jag mest människor, jag älskar att fånga personligheter och känslor på bild. På fritiden drog jag gärna ihop ett tre-manna-team beståendes av mig som fotograf, en modell och en makeup-artist (jag har turen att känna tre stycken fantastiskt duktiga makeup-artister, och många vackra ansikten att föreviga på bild) och så körde vi på något roligt tema. Det var projekt jag helst planerade i förväg, och så höll vi på en hel dag, för att jag sedan skulle ha bilder att jobba med i timmar. Förutom mitt hobby-fotande frilansade jag lite, men då var det mest bildserier till artiklar, eller omslag, som skulle fotas på ingen tid alls.

När jag började laga mer mat, och baka, så insåg jag att nyckeln till en bra och tilltalande mat-bild är just den där känslan. För visst är det väl roligare att läsa recept om man får se fina bilder också?

Här har ni de fyra sakerna jag främst tänker på när jag fotar just mat och bak:

 • tänk på ljuset – när man fotar inomhus kan ljuset, och hur man använder det, vara totalt avgörande. Det gäller att ställa in vitbalans (antingen direkt i kameran, eller senare i exempelvis photoshop raw, om man har det) för att inte få sådär tråk-gula eller is-blåa toner i bilden. Personligen gillar jag ljusa, glada och sådär ”drömska” bilder. Jag gillar att överexponera mina bilder (så de blir ljusa), men inte så mycket att det blir utfrätta ytor – jag vill bara få till den där drömlika touchen!
 • var kreativ – låt fokus ligga lite knasigt, fota genom något, våga gå nära etc.. jag har dragit fram trasiga gardiner att fota genom, stora krukväxter med gröna blad att kika ner bland, och gud vet allt, för att skapa lite ”stämning”. Och att gå nära är ofta ett bra knep, vem vill inte se en härligt kladdig kaka close up?!?
 • lek med vinklar – höger, vänster, snett, uppifrån… vad får just denna maträtt eller detta bakverk att se extra gott ut? Förflytta dig runt vad-du-nu-fotar och tryck av. Det fina med digital fotografi 😉 bara att köra!
 • våga smaka! – för att få bilden lite mer ”levande” kan det vara en god idé att faktiskt ”förstöra” motivet lite. Kladda på tallriken, bryt itu barsen, sleva upp ett ”smakprov” för de som ser bilden.

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Thinspo - minus 30 kilo
  29 oktober, 2012 at 14:24

  Kanonbra tips!
  Tack!

 • Svara
  Thinspo - minus 30 kilo
  29 oktober, 2012 at 14:24

  Kanonbra tips!
  Tack!

 • Svara
  Elin
  30 oktober, 2012 at 22:36

  Heeej! jag började nyligen följa dig på instagram och nu vill jag bara att du ska veta en sak.. bästa, roligaste, härligaste motivationen jag någonsin fått ifrån att läsa något någonsin. Fortsätter du så fortsätter jag det kan jag lova!

  • Svara
   roethlisberger
   31 oktober, 2012 at 07:21

   tack så jättemycket, vilken fantastisk kommentar att läsa såhär nyvaken inför en grå onsdag! Jag fortsätter, så KEEP IT UP! 😀

 • Svara
  Elin
  30 oktober, 2012 at 22:36

  Heeej! jag började nyligen följa dig på instagram och nu vill jag bara att du ska veta en sak.. bästa, roligaste, härligaste motivationen jag någonsin fått ifrån att läsa något någonsin. Fortsätter du så fortsätter jag det kan jag lova!

  • Svara
   roethlisberger
   31 oktober, 2012 at 07:21

   tack så jättemycket, vilken fantastisk kommentar att läsa såhär nyvaken inför en grå onsdag! Jag fortsätter, så KEEP IT UP! 😀

 • Svara
  Rebecca
  31 oktober, 2012 at 14:34

  Superbra tips! Tack ! 😀

 • Svara
  Rebecca
  31 oktober, 2012 at 14:34

  Superbra tips! Tack ! 😀

 • Svara
  Linn
  2 november, 2012 at 08:42

  Bra tips!

  Gick själv bild och form i skolan och gick två fotokurser som var riktigt roliga, men nu i efterhand så har jag glömt bort nästan allt jag lärt mig och då med vinklar och hela baletten. Skall tänka på detta framöver.

 • Svara
  Linn
  2 november, 2012 at 08:42

  Bra tips!

  Gick själv bild och form i skolan och gick två fotokurser som var riktigt roliga, men nu i efterhand så har jag glömt bort nästan allt jag lärt mig och då med vinklar och hela baletten. Skall tänka på detta framöver.

Lämna ett svar