Okategoriserade

svar på fråga

Jag fick denna frågan i kommentarsfältet härom dagen, och bestämde mig för att ta den i ett eget inlägg då det var fler som verkade vilja ha svar.

Hej Fanny. Du tjejen, jag har en fråga. Det är såhär, att förra veckan med start på måndagen (what else… Alltid dessa måndagar!) började jag ändra kotvanorna och allt för att jag behöver droppa ett par kilo. Jag åt soppor, jag åt blomkålsris istället för ris, jag åt laxen med en supernyttig guacamole och broccoli istället för potatis… Ja, du förstår nog! Allt möjligt och inte en enda godisbit på hela veckan. Jag tränade med hantlarna iallafall 3 gånger den veckan, körde situps och andra intensiva övningar med kroppen och gick en powerwalk på ca 1 h varje dag, plus att jag står i och jobbade intensivt på mitt jobb. Nu till det sjukt tråkiga och otroligt motivationsdödande… När jag ställde mig på vågen hos föräldrarna efter veckans slut visar den fan inte minus! Den visar PLUS 1.2 kg?! Tackar och bugar, liksom? Då kan jag ju lika gärna fortsätta som innan och äta skit 6 dagar i veckan, för då HÅLLER jag iallafall vikten..

Äeh men motivationen totaldog ju. När jag var ungefär 17 år gammal kunde jag gå ned 1 kg på 2 dagar genom exakt samma ”diet”, men nä. Nu har jag ju samlat på mig ett par år och det blir ju svårare att gå ned efter 20-årsåldern. Och det märks. Men att jag går upp ett kilo? Vad är det liksom? Vätskevikt kan det ju inte vara då jag dricker lika mycket vatten som vanligt.. Så nu till min fråga: varför tror du att jag har gått upp? (för jag har ju knappast fått fler muskler genom ett par powerwalks, iaf inte typ 2 kg..) och fråga 2: vaaaaart finner man motivationen att fortsätta?! Jag är ju livrädd att gå upp mer, så inte fan vågar jag fortsätta? ;s allt jag vill är att få gå ner lite, ska det vara så himla svårt? Åh..

Vore jättetacksam för svar. Kram på dig!

Först och främst, jag tycker du varit jätteduktig och disciplinerad med dina 1h-pw’s (!), hemmaträning, godisförbud och kostomläggning. Av det du skriver ser du ut att ha gjort allt efter boken, så varför går du inte ner? Det är ju såhär, att vikt går man ner, enbart när det är mindre in än vad det är ut. Det vill säga, vid kaloriunderskott. Jag förespråkar alltid ett ”sunt-förnuft-tänk” vad gäller kost, men faktum är att vill man ner, så är det i slutänden kalori in – kalori ut som det handlar om. Nu är jag ingen expert, men kan givetvis svara utifrån vad jag tror och tänker 🙂

Så det jag undrar är:
–  vad dricker du? Man får lätt i sig några hundra kalorier extra utan att tänka på det om man dricker mjölk, juice, smoothies etc.
hur ser portionerna ut? Oavsett hur bra matens innehåll är, så handlar det ändå om den totala energimängden.
äter du mer när du tränat? Det är faktiskt ganska vanligt och kanske rätt lätt, att tro att man kan (t.o.m ska) äta såå mycket mer när man tränat. Det beror givetvis på flera saker: vad man tränat, vad ens mål är, hur man äter när man inte tränar osv osv. Folk har en tendens att misskalkylera det där in-uttaget här, den där promenaden på 5 minuter till ica gör inte upp för den där 200grammaren Marabou 😉 går man däremot en PW på 2 timmar har man förbränt den där chokladkakan…
Summa sumarum: bra att du tränar, det ger det hela en knuff (och du får mer energi, känner dig frisk och stark) men i slutändan handlar det om in- och uttag. Skriv matdagbok några dagar för att få dig en bra överblick. Du tränar ju inte för att bygga, egentligen, så tänk inte att du ska äta mer pga den fysiska aktiviteten du ägnar dig åt.

Och faktiskt, du har hållit på i mindre än två veckor,
har du mätt? Vågen knasar ofta till det. Mät istället.
ta det lugnt!! Kilona kom väl under en period som varade längre än 1,5 vecka? 😉 förvänta dig inte att de ska försvinna så snabbt då heller..
kroppen kan vara ovan, helt enkelt. Den kanske inte fattat vad det är du ber om, faktiskt. Kör på så kommer resultaten.
– det må låta som hokus pokus, men om du föreställer dig kroppen du vill ha, känner dig glad och tacksam för allt din kropp klarar av idag, uppskattar de saker och delar av din kropp som du är nöjd med idag – så kommer du bara få fler saker att vara nöjd, glad och lycklig över! Snabbare än du tror. Men du måste våga tro och känna det redan nu.
tappa inte motivationen, även om det är tungt nu! När jag gick ner, klarade jag max 3 bra dagar. Sedan kom en dålig, och då åt jag, mycket och fel. Sedan körde jag 2-3 bra dagar igen. Och så en dålig. I längden blev de bra fler än de dåliga, och vikten försvann ändå. Var inte så hård mot dig själv, för det viktigaste av allt: se inte misslyckande som ett alternativ, kalla inte ev. svackor för det, se dem som småsmå steg bakåt som bara är en fjärt i rymden jämfört med de steg du tar framåt!

PS (!!) – lägg om fokus. Även om ditt mål just nu är rätt ”ytligt” (”vill gå ner x kilon och bli fin”) så försök tänka i termerna ”må bra”, ”lycklig”, ”hälsosam”, ”gladetc. För när du nått ditt mål, ska du ju gärna stanna där. Och att ha tio positiva ord om känslan (så som just ”lycklig”) väger alltid tyngre än att kunna säga bara ”snygg.” …

Du kanske gillar

30 Kommentarer

 • Svara
  Marie
  1 november, 2012 at 09:39

  Jag har lite svårt att förstå denna fixering vid vikt – det är väl ändå kroppens funktion, hälsa och utseende som ger något att sträva efter? Vikten behöver inte ha så mycket att göra med det.

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 10:05

   Håller helt med. Framgår inte det i bloggen? Tycker jag skrivit det så många gånger…

 • Svara
  Marie
  1 november, 2012 at 09:39

  Jag har lite svårt att förstå denna fixering vid vikt – det är väl ändå kroppens funktion, hälsa och utseende som ger något att sträva efter? Vikten behöver inte ha så mycket att göra med det.

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 10:05

   Håller helt med. Framgår inte det i bloggen? Tycker jag skrivit det så många gånger…

 • Svara
  Alexandra
  1 november, 2012 at 10:50

  Blir lite rädd när du som blivande PT inte ens nämnt ordet stress i detta. Istället skriver du att hon kan ha missbedömt, druckit tomma kcal och annat trams. Jag hade önskat att du hade skrivit om kortisol exempelvis som ÄR ett bov i viktnedgång. Forskning visar att en person som har 2-3 vilodagar och tränar 4-5 ggr per vecka (cirka 45-1 timmas träning per dag) går ned LÄTTARE och FORTARE än den som tränar varje dag (och flera ggr per dag). Försöksgrupperna låg på samma kcal-mängd. Hormorner har en mycket större påverkan på våra kroppar än vad vi tror. Önskar att du hade tagit upp detta.

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 11:01

   jag kan givetvis inte ta upp ALLT på påverkar vikt/ viktnedgång. Det jag nämnt här är de vanligaste ”bromsarna”, för det är väldigt sällan det beror på sjukdom, ”gener” osv. Det finns, men det är fler som säger att de ”inte kan gå ner, trots att de gör allt”, än vad de faktiskt är folk som har det problemet, har en sjukdom.
   Tro mig, jag vet att stress påverkar, och hormoner. Du får gärna länka den där forskningen, för utan källa, från din anonyma kommentar, finns det inte mycket annars..

 • Svara
  Alexandra
  1 november, 2012 at 10:50

  Blir lite rädd när du som blivande PT inte ens nämnt ordet stress i detta. Istället skriver du att hon kan ha missbedömt, druckit tomma kcal och annat trams. Jag hade önskat att du hade skrivit om kortisol exempelvis som ÄR ett bov i viktnedgång. Forskning visar att en person som har 2-3 vilodagar och tränar 4-5 ggr per vecka (cirka 45-1 timmas träning per dag) går ned LÄTTARE och FORTARE än den som tränar varje dag (och flera ggr per dag). Försöksgrupperna låg på samma kcal-mängd. Hormorner har en mycket större påverkan på våra kroppar än vad vi tror. Önskar att du hade tagit upp detta.

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 11:01

   jag kan givetvis inte ta upp ALLT på påverkar vikt/ viktnedgång. Det jag nämnt här är de vanligaste ”bromsarna”, för det är väldigt sällan det beror på sjukdom, ”gener” osv. Det finns, men det är fler som säger att de ”inte kan gå ner, trots att de gör allt”, än vad de faktiskt är folk som har det problemet, har en sjukdom.
   Tro mig, jag vet att stress påverkar, och hormoner. Du får gärna länka den där forskningen, för utan källa, från din anonyma kommentar, finns det inte mycket annars..

 • Svara
  carro
  1 november, 2012 at 11:47

  Hej Fanny!

  Måste bara säga att du inspirerar väldigt mycket med både din träning och alla dina recept! 🙂 nu till min fråga: jag tränar oftast på kvällarna, dvs efter att jag ätit middag, och efter träningen, som nu mest består av spinning och skivstångspass kombinerat med kondtion, brukar jag äta kvarg blandat med hallon eller banan, och oftast en knäckemacka till med keso eller smör med ost. Är detta bra tror du? Har ju läst att det är bättre att äta en riktig måltid, framförallt om man vill bygga lite muskler, men jag måste äta riktig mat innan också. Vad äter du efter att du tränat om kvällarna?

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 11:56

   tack!
   Hm, jag försöker undvika sena kvällsträningar, just för att kunna äta middag direkt efter. Men om jag exempelvis tränar ”sent” (för mig) och kommer hem först 19-20tiden, så ser jag till att äta ett extra (eller extra stort) mellanmål innan passet, och sedan en sen middag då. Eller de få gånger jag tränat riktigt sent (21-22) så har jag ätit en ordentlig middag några timmar innan, och sedan ett rejält kvällsmål, tex proteinfluff med någon god kaka, eller en stor skål kesokvarg med maaaassa topping.. eller en portion middag till 🙂
   varför måste du äta ”riktig mat” innan menar du? varför inte byta plats på det du kör nu, dvs ta maten efter passet och kvarg och äggmacka innan?

 • Svara
  carro
  1 november, 2012 at 11:47

  Hej Fanny!

  Måste bara säga att du inspirerar väldigt mycket med både din träning och alla dina recept! 🙂 nu till min fråga: jag tränar oftast på kvällarna, dvs efter att jag ätit middag, och efter träningen, som nu mest består av spinning och skivstångspass kombinerat med kondtion, brukar jag äta kvarg blandat med hallon eller banan, och oftast en knäckemacka till med keso eller smör med ost. Är detta bra tror du? Har ju läst att det är bättre att äta en riktig måltid, framförallt om man vill bygga lite muskler, men jag måste äta riktig mat innan också. Vad äter du efter att du tränat om kvällarna?

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 11:56

   tack!
   Hm, jag försöker undvika sena kvällsträningar, just för att kunna äta middag direkt efter. Men om jag exempelvis tränar ”sent” (för mig) och kommer hem först 19-20tiden, så ser jag till att äta ett extra (eller extra stort) mellanmål innan passet, och sedan en sen middag då. Eller de få gånger jag tränat riktigt sent (21-22) så har jag ätit en ordentlig middag några timmar innan, och sedan ett rejält kvällsmål, tex proteinfluff med någon god kaka, eller en stor skål kesokvarg med maaaassa topping.. eller en portion middag till 🙂
   varför måste du äta ”riktig mat” innan menar du? varför inte byta plats på det du kör nu, dvs ta maten efter passet och kvarg och äggmacka innan?

 • Svara
  Anonym
  1 november, 2012 at 16:06

  oj, var lite otydlig med vad jag menade med riktigt mat 😛 alltså jag brukar vara så hungrig vid fem halv sex och känner då att jag måste äta en rejäl middag för att orka med träningspasset på kvällen. skulle kanske funka som du säger att äta ett rejälare mellanmål vid den tiden istället, och sen äta middag efter. men då blir det ju så himla sent, kanske runt 21-21.30. jaja, får väl testa någon gång och se hur det funkar! men tack för svaret 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 16:20

   Ett rejält mellanmål efter ditt pass går det med, men med ”rejält” så menar jag rejält – ingen liten äggmacka! 😉 det måste inte vara lagad mat, och det måste inte vara supsersatsigt. En proteinshake (på mjölk) och två fina mackor kanske?

 • Svara
  Anonym
  1 november, 2012 at 16:06

  oj, var lite otydlig med vad jag menade med riktigt mat 😛 alltså jag brukar vara så hungrig vid fem halv sex och känner då att jag måste äta en rejäl middag för att orka med träningspasset på kvällen. skulle kanske funka som du säger att äta ett rejälare mellanmål vid den tiden istället, och sen äta middag efter. men då blir det ju så himla sent, kanske runt 21-21.30. jaja, får väl testa någon gång och se hur det funkar! men tack för svaret 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 16:20

   Ett rejält mellanmål efter ditt pass går det med, men med ”rejält” så menar jag rejält – ingen liten äggmacka! 😉 det måste inte vara lagad mat, och det måste inte vara supsersatsigt. En proteinshake (på mjölk) och två fina mackor kanske?

 • Svara
  Mathilda
  1 november, 2012 at 16:08

  Hej fanny! Håller med förgående talare och tycker du är en fantastisk inspirationskälla och älskar att läsa din blogg. Nu till min fråga, du skriver att det är kalori in – kalori ut som det i slutändan handlar om, men hur kan man hålla koll på hur många kalorier man äter respektive förbränner? Mitt mål är att gå ner i vikt, och bli av med några kilon, har tidigare testat LCHF men har nu slutat med det och fokuserar istället på att äta hälsosamt och träna regelbundet. Så då ska jag alltså äta mindre kalorier än jag förbränner?

 • Svara
  Mathilda
  1 november, 2012 at 16:08

  Hej fanny! Håller med förgående talare och tycker du är en fantastisk inspirationskälla och älskar att läsa din blogg. Nu till min fråga, du skriver att det är kalori in – kalori ut som det i slutändan handlar om, men hur kan man hålla koll på hur många kalorier man äter respektive förbränner? Mitt mål är att gå ner i vikt, och bli av med några kilon, har tidigare testat LCHF men har nu slutat med det och fokuserar istället på att äta hälsosamt och träna regelbundet. Så då ska jag alltså äta mindre kalorier än jag förbränner?

 • Svara
  Natalie
  1 november, 2012 at 19:17

  TACK för att du skrev att man kan misslyckas. Det är fantastiskt att läsa träningsbloggar för man blir motiverad att leva bättre. Men det blir sjukt jobbigt de dagar som inte går bra, då känner man sig som en konstig människa bland alla dessa perfekta träningskroppar. Jag har haft bulimi i 7 år och det hjälpte mig att blrja styrketräna, för tänket blev att bli större istället för mindre. Men stundtals jobbigt, trots att jag älskar mina muskler. Sedan vill man få de mer synliga och så går det igen. Jag faller hillbaka ca varannan månad, vilket är bättre än tidigare 4 av 7 veckodagar. Men jag önskar att jag såklart var fri från mitt jobbiga förhållande till mat. Men det är hela tiden i mitt medvetande och trots att jag äter mer vet jag EXAKT vad jag ätit och när. det märker jag att inte alla gör. Tack i alla fall för en jättebra blogg!

 • Svara
  Natalie
  1 november, 2012 at 19:17

  TACK för att du skrev att man kan misslyckas. Det är fantastiskt att läsa träningsbloggar för man blir motiverad att leva bättre. Men det blir sjukt jobbigt de dagar som inte går bra, då känner man sig som en konstig människa bland alla dessa perfekta träningskroppar. Jag har haft bulimi i 7 år och det hjälpte mig att blrja styrketräna, för tänket blev att bli större istället för mindre. Men stundtals jobbigt, trots att jag älskar mina muskler. Sedan vill man få de mer synliga och så går det igen. Jag faller hillbaka ca varannan månad, vilket är bättre än tidigare 4 av 7 veckodagar. Men jag önskar att jag såklart var fri från mitt jobbiga förhållande till mat. Men det är hela tiden i mitt medvetande och trots att jag äter mer vet jag EXAKT vad jag ätit och när. det märker jag att inte alla gör. Tack i alla fall för en jättebra blogg!

 • Svara
  Fanny
  1 november, 2012 at 19:42

  Jag diffar ca 2 kg veckan innan mens jämfört med dagarna efter, jan ju vara något sånt också.

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 19:56

   precis, jag diffar också hit och dit, men gör ju det 🙂

 • Svara
  Fanny
  1 november, 2012 at 19:42

  Jag diffar ca 2 kg veckan innan mens jämfört med dagarna efter, jan ju vara något sånt också.

  • Svara
   roethlisberger
   1 november, 2012 at 19:56

   precis, jag diffar också hit och dit, men gör ju det 🙂

 • Svara
  Josefin
  3 november, 2012 at 10:40

  Väldigt bra skrivet och inspirerande läsning. Jag tror det är väldigt viktigt att man inte förväntar sig resultat efter så kort tid. Om det skulle vara så ”lätt” hade alla lyckats, och det gör ju uppenbarligen inte alla.

  • Svara
   roethlisberger
   3 november, 2012 at 10:55

   Precis, tack för din kommentar! 🙂

 • Svara
  Josefin
  3 november, 2012 at 10:40

  Väldigt bra skrivet och inspirerande läsning. Jag tror det är väldigt viktigt att man inte förväntar sig resultat efter så kort tid. Om det skulle vara så ”lätt” hade alla lyckats, och det gör ju uppenbarligen inte alla.

  • Svara
   roethlisberger
   3 november, 2012 at 10:55

   Precis, tack för din kommentar! 🙂

 • Svara
  Linda
  4 november, 2012 at 12:59

  Tack för ditt svar Fanny, sorry att jag inte svarat tidigare.

  Jag kan detdär med vätskan, det sitter i handen hur mycket jag ska ta så att det inte blir över en dl varje gång jag dricker något, om det inte är vatten. Jag har nämligen varit en sväng (några år) själv nere i skiten precis som du. Så det enda jag får i mig i dryck är 1 glas juice på morgonen och sen vatten resten av dagen. På helgerna tar jag även lite coca-cola på kvällarna, det också 1 dl bara. Så det är inte mycket kcal som passerar denna kroppen i dryck-väg.

  och mängden mat… ja, jag vet att det har en stor betydelse för att krympa magsäcken. Men allt är ju så goooott! jag bättrade iallafall detta under den veckan jag skrivit till dig, då jag redan hade ett schema att följa som jag skrivit söndagen innan och varit och handlat mat inför. Så matchemat funkade bra, jag höll mig till det jag skulle och ja. Ändå gick det inte åt rätt håll.

  Jag vet också att man kanske nuföritden (tydligen.. vilket suger) inte kan gå ned lika fort som man kunde för några år sedan just för att man blivit äldre. Men jag tycker det är så markant! för som sagt kunde jag gå ned hur snabbt som helst som 17-åring. Nu några år efter går ingenting längre, och det var därför jag fick panik när jag istället gått UPP på något jag skulle rasat i vikt på som tonåring.

  Så tack så mycket för ditt svar, men jag önskar så att jag visste exakt hur jag skulle göra för att gå ned, då ingenting verkar funka. Är inne på vecka 3 nu och ingenting händer trots hur mycket jag än anstränger mig. Jag börjar bli less, och jag vill bara inte ge upp. Men samtidigt vill jag inte falla tillbaka till total kontroll. För då är jag förlorad. Igen.

  <3

 • Svara
  Linda
  4 november, 2012 at 12:59

  Tack för ditt svar Fanny, sorry att jag inte svarat tidigare.

  Jag kan detdär med vätskan, det sitter i handen hur mycket jag ska ta så att det inte blir över en dl varje gång jag dricker något, om det inte är vatten. Jag har nämligen varit en sväng (några år) själv nere i skiten precis som du. Så det enda jag får i mig i dryck är 1 glas juice på morgonen och sen vatten resten av dagen. På helgerna tar jag även lite coca-cola på kvällarna, det också 1 dl bara. Så det är inte mycket kcal som passerar denna kroppen i dryck-väg.

  och mängden mat… ja, jag vet att det har en stor betydelse för att krympa magsäcken. Men allt är ju så goooott! jag bättrade iallafall detta under den veckan jag skrivit till dig, då jag redan hade ett schema att följa som jag skrivit söndagen innan och varit och handlat mat inför. Så matchemat funkade bra, jag höll mig till det jag skulle och ja. Ändå gick det inte åt rätt håll.

  Jag vet också att man kanske nuföritden (tydligen.. vilket suger) inte kan gå ned lika fort som man kunde för några år sedan just för att man blivit äldre. Men jag tycker det är så markant! för som sagt kunde jag gå ned hur snabbt som helst som 17-åring. Nu några år efter går ingenting längre, och det var därför jag fick panik när jag istället gått UPP på något jag skulle rasat i vikt på som tonåring.

  Så tack så mycket för ditt svar, men jag önskar så att jag visste exakt hur jag skulle göra för att gå ned, då ingenting verkar funka. Är inne på vecka 3 nu och ingenting händer trots hur mycket jag än anstränger mig. Jag börjar bli less, och jag vill bara inte ge upp. Men samtidigt vill jag inte falla tillbaka till total kontroll. För då är jag förlorad. Igen.

  <3

Lämna ett svar