Efterrätt och gotte Julmys JULRECEPT Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Saffranskaka med mandel och clementin

*Jul, jul stråååålande juuuul*
– ja, jag är julnörd. Själva julafton är jag inte längre ett fan av, då de senaste årens ”firande” varit mindre lyckade. Men dagarna, veckorna, månaderna innan är ju kalasmysiga – om man gör dem! Jag älskar att strosa på gator upplysta av tusentals ljus och lampor, jag älskar att springa mellan butiker som alla spelar samma uttjatade jullåtar, jag älskar att äta lussebullar och pepparkakor mest hela dagarna. Och att slå in paket, så-himla-roligt!

För att återgå till det där med att äta, för det är vad jag gör bäst, så vill jag visa er något i alla fall jag kommer att baka minst en gång i veckan de kommande veckorna. Vi pratar varm (eller kall, för den delen), mjuk, smakrik kaka som bara skriiiker JUUUL, jag menar ÄT MIG!Det är saffran, clementin och mandel i en och samma kaka – hur bra?!?!

 • 0,5 tsk saffransarom (så fiffig grej, visar nedan vad det är) eller 1/4 tsk vanlig saffran
 • 2,4 dl mandelmjöl (går att byta ut, men mandelsmaken är grym)
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/4 tsk bikarbonat
 • 1 nypa salt
 • 1,2 dl äppelmos
 • 1 dl mandelsmör
 • 1,2 dl socker
 • 2 små ägg, eller 2 stora äggvitor (2/3 dl)
 • 1,2 dl kvarg (eller crème fraîche eller tjock yoghurt)
 • saften från 1/2 clementin (1,25 msk)

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och ströa en form. I en skål; blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. I en mixer/matberedare; blanda äppelmos och mandelsmör i ca 3 minuter tills det är krämigt. Gradvis, tillsätt socker och ”slå” tills det är fluffigt. Tillsätt ägg, ett i taget. Tillsätt mjöl-blandning och kvarg om vartannat, avsluta med mjöl-blandningen. Tillsätt slutligen saffran och saft från clementinen (om du använder ”vanlig” saffran så rör ut i en sked mjölk som du värmer över vattenbad. Låt svalna och tillsätt i smeten).

Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter, tills en provsticka kommer ut ren (jag gjorde en mindre kaka, och den var inne i 18 minuter. Använd sticka).Saffransarom hittade jag på kryddhyllan i veckan, och tyckte det var värt att testa då en flaska kostade knappa 17 kronor och vad kostar en påse torr saffran? 30 kronor? 1 msk av det här saffransaromet motsvarar 1 påse (0.5 g) torr saffran. Så ja, värt att testa, tänkte jag. Och rätt hade jag! Kommer helt klart fortsätta köpa detta arom 🙂

Du kanske gillar

62 Kommentarer

 • Svara
  uppochhoppa
  6 november, 2012 at 11:46

  Hej!
  Ville bara dubbelkolla, jag mailade dig igår kväll, kika i din skräppost om du inte sett till något mail!

  Jul. I love jul. Snart tänker jag börja med glöggen!

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 12:51

   Jag såg det precis, blev superglad! Ville bara sätta mig ner och svara ordentligt, inte bara slänga iväg ett JAAA TACK SJÄLVKLART 😀 haha. Så snart får du ett svar!
   Åh, jag har faktiskt aldrig gjort glögg. Kanske blir mitt mission denna vinter! (?!)

 • Svara
  uppochhoppa
  6 november, 2012 at 11:46

  Hej!
  Ville bara dubbelkolla, jag mailade dig igår kväll, kika i din skräppost om du inte sett till något mail!

  Jul. I love jul. Snart tänker jag börja med glöggen!

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 12:51

   Jag såg det precis, blev superglad! Ville bara sätta mig ner och svara ordentligt, inte bara slänga iväg ett JAAA TACK SJÄLVKLART 😀 haha. Så snart får du ett svar!
   Åh, jag har faktiskt aldrig gjort glögg. Kanske blir mitt mission denna vinter! (?!)

 • Svara
  Ellinor
  6 november, 2012 at 11:50

  Grymt recept – det låter som en oslagbar kombo och detta måste jag absolut prova, SNART!
  Älskar också det mesta innan julen. Själva julafton kan dock vara och på juldagen börjar jag packa ihop allting igen.
  Men nu i november börjar det bli tillåtet att tjuvstarta julen lite. Häromkvällen gjorde jag supergoda pepparkaksbollar med mandlar och dadlar. Nästa projekt blir din saffranskaka.
  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 12:50

   den är verkligen fantastiskt god! Smakar lite mandelmassa 😀 MUMS! och dina pepparkaksbollar lät himla goda, något sådant ska jag också göra, gottgott 😀
   håller med dig om julen, gör likadant själv 😉 kram!

 • Svara
  Ellinor
  6 november, 2012 at 11:50

  Grymt recept – det låter som en oslagbar kombo och detta måste jag absolut prova, SNART!
  Älskar också det mesta innan julen. Själva julafton kan dock vara och på juldagen börjar jag packa ihop allting igen.
  Men nu i november börjar det bli tillåtet att tjuvstarta julen lite. Häromkvällen gjorde jag supergoda pepparkaksbollar med mandlar och dadlar. Nästa projekt blir din saffranskaka.
  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 12:50

   den är verkligen fantastiskt god! Smakar lite mandelmassa 😀 MUMS! och dina pepparkaksbollar lät himla goda, något sådant ska jag också göra, gottgott 😀
   håller med dig om julen, gör likadant själv 😉 kram!

 • Svara
  Zandra
  6 november, 2012 at 12:21

  Jag älskar också allt med julen!
  En morgonpromenad i mörkret med julmusik i öronen är inte fel! Fast det vågar jag knappt erkänna för någon 😉

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 12:52

   det lät supermysigt! 😀

 • Svara
  Zandra
  6 november, 2012 at 12:21

  Jag älskar också allt med julen!
  En morgonpromenad i mörkret med julmusik i öronen är inte fel! Fast det vågar jag knappt erkänna för någon 😉

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 12:52

   det lät supermysigt! 😀

 • Svara
  hanna
  6 november, 2012 at 12:36

  detta måste jag testa! men … mandelsmör, kan man ersätta det med något? mer mandelmjöl? vad är mandelsmör? (det är ju så dyrt) rostade, malda mandlar? det kan man kanske göra själv …

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 12:49

   självklart kan du göra mandelsmör själv! Du kan göra vilket nötsmör som helst själv 😀 rosta nötterna i ugn (läs hur du bäst gör det här) sedan mixar du dem tills du har ett smör. Det tar lite tid, och man får stoppa och ”röra runt” och skrapa ner från kanterna då och då. Men det är såå värt det! 😀

   • Svara
    Anonym
    6 november, 2012 at 21:53

    åh tack ska prova! jag har testat din mjuka pepparkakskaka, banankakan och kakdegskakan. alla är ju fantastiska!!!! ser fram emot din kokbok.

    • Svara
     roethlisberger
     6 november, 2012 at 22:02

     åh vad roligt att du gillar mina recept och bakverk 😀 hoppas också denna smakar då! (kan rekommendera att ha i mer saffran, om man vill ha tydlig jul-känsla, jag gillar mandelsmaken, blir som en enda mandelmasse-kaka 😉 )

 • Svara
  hanna
  6 november, 2012 at 12:36

  detta måste jag testa! men … mandelsmör, kan man ersätta det med något? mer mandelmjöl? vad är mandelsmör? (det är ju så dyrt) rostade, malda mandlar? det kan man kanske göra själv …

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 12:49

   självklart kan du göra mandelsmör själv! Du kan göra vilket nötsmör som helst själv 😀 rosta nötterna i ugn (läs hur du bäst gör det här) sedan mixar du dem tills du har ett smör. Det tar lite tid, och man får stoppa och ”röra runt” och skrapa ner från kanterna då och då. Men det är såå värt det! 😀

   • Svara
    Anonym
    6 november, 2012 at 21:53

    åh tack ska prova! jag har testat din mjuka pepparkakskaka, banankakan och kakdegskakan. alla är ju fantastiska!!!! ser fram emot din kokbok.

    • Svara
     roethlisberger
     6 november, 2012 at 22:02

     åh vad roligt att du gillar mina recept och bakverk 😀 hoppas också denna smakar då! (kan rekommendera att ha i mer saffran, om man vill ha tydlig jul-känsla, jag gillar mandelsmaken, blir som en enda mandelmasse-kaka 😉 )

 • Svara
  Therese
  6 november, 2012 at 15:23

  Hej där! Jag har följt din blogg ett litet och jag gillar den väldigt mycket. Blev helt till mig av detta inlägg och de fantastiskt inbjudande bilderna. Du har verkligen lyckats fånga själva ”godheten” i kakan på bild. I love it! 🙂 SYND att jag jobbar kväll och inte hinner ge mig på den!

  Det här var ju dessutom ett utmärkt tillfälle att säga ” Hej! Bara så du vet är jag här och kikar då och då.” Internetvärlden är ju lite annorlunda än den vanliga men jag kan inte hjälpa att känna mig som en smygkikare utan att åtminstone tala om att jag är en av dem som kikar in i ditt liv nu och då. 🙂 Så ! Hej, hej, hemskt många hej!

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 22:04

   haha åh, vad glad din kommentar gjorde mig! Tack ska du ha, och vad roligt att du gillar bloggen 🙂

 • Svara
  Therese
  6 november, 2012 at 15:23

  Hej där! Jag har följt din blogg ett litet och jag gillar den väldigt mycket. Blev helt till mig av detta inlägg och de fantastiskt inbjudande bilderna. Du har verkligen lyckats fånga själva ”godheten” i kakan på bild. I love it! 🙂 SYND att jag jobbar kväll och inte hinner ge mig på den!

  Det här var ju dessutom ett utmärkt tillfälle att säga ” Hej! Bara så du vet är jag här och kikar då och då.” Internetvärlden är ju lite annorlunda än den vanliga men jag kan inte hjälpa att känna mig som en smygkikare utan att åtminstone tala om att jag är en av dem som kikar in i ditt liv nu och då. 🙂 Så ! Hej, hej, hemskt många hej!

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2012 at 22:04

   haha åh, vad glad din kommentar gjorde mig! Tack ska du ha, och vad roligt att du gillar bloggen 🙂

 • Svara
  Biawit
  7 november, 2012 at 21:23

  Hej!
  Hamnade på din blogg för några dagar sedan och blev inspirerad av alla dina recept! En mycket bra blogg du har.
  Jag tänkte att jag skulle laga något av dina recept på fredag då min mamma fyller år. Vill inte laga någon tårta eller annat söt då jag försöker gå ner i vikt. Så hade varit roligt att bjuda henne på något nyttigare när hon kommer hem från jobbet.
  Dock kan jag inte bestämma mig för vad jag vill baka av alla dina recept. Tycker allt låter rätt gott faktiskt. Så jag undrar om du har något förslag på vad du tycker är godast / passar bäst till dem som gillar sött och choklad men som är rätt lätt att laga? 🙂

 • Svara
  Biawit
  7 november, 2012 at 21:23

  Hej!
  Hamnade på din blogg för några dagar sedan och blev inspirerad av alla dina recept! En mycket bra blogg du har.
  Jag tänkte att jag skulle laga något av dina recept på fredag då min mamma fyller år. Vill inte laga någon tårta eller annat söt då jag försöker gå ner i vikt. Så hade varit roligt att bjuda henne på något nyttigare när hon kommer hem från jobbet.
  Dock kan jag inte bestämma mig för vad jag vill baka av alla dina recept. Tycker allt låter rätt gott faktiskt. Så jag undrar om du har något förslag på vad du tycker är godast / passar bäst till dem som gillar sött och choklad men som är rätt lätt att laga? 🙂

 • Svara
  evelina
  8 november, 2012 at 08:54

  Hej Fanny. Tänkte testa denna idag; men jag har ingen mixer/matberedare, bara en stavmixer och en pytte matberedare där man typ kan hacka lök och sådant smått.
  Tror du det går ändå med en stavmixer? Och vad menar du med ”slå över”? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   8 november, 2012 at 09:01

   det är den ”luftiga” konsistensen man försöker få till är man ”slår”, då i mixer/matberedare. Men det borde gå bra också med stavmixer (om du har mandelsmör?? Du kan INTE göra mandelsmör själv med en stavmixer)

   • Svara
    evelina
    8 november, 2012 at 11:05

    Mandelsmör har jag! Då kanske det går att först mixa samman äppelmos och mandelsmör med en mixer och sedan vispa ihop resten? 🙂

    Förresten; jag älskar din blogg och dina recept, hihi!

    • Svara
     roethlisberger
     8 november, 2012 at 15:59

     låter bra! 🙂 åh vad roligt 🙂

 • Svara
  evelina
  8 november, 2012 at 08:54

  Hej Fanny. Tänkte testa denna idag; men jag har ingen mixer/matberedare, bara en stavmixer och en pytte matberedare där man typ kan hacka lök och sådant smått.
  Tror du det går ändå med en stavmixer? Och vad menar du med ”slå över”? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   8 november, 2012 at 09:01

   det är den ”luftiga” konsistensen man försöker få till är man ”slår”, då i mixer/matberedare. Men det borde gå bra också med stavmixer (om du har mandelsmör?? Du kan INTE göra mandelsmör själv med en stavmixer)

   • Svara
    evelina
    8 november, 2012 at 11:05

    Mandelsmör har jag! Då kanske det går att först mixa samman äppelmos och mandelsmör med en mixer och sedan vispa ihop resten? 🙂

    Förresten; jag älskar din blogg och dina recept, hihi!

    • Svara
     roethlisberger
     8 november, 2012 at 15:59

     låter bra! 🙂 åh vad roligt 🙂

 • Svara
  Lina
  9 november, 2012 at 19:20

  Åh herregud vilken god! bakade den precis, nog en av de bästa kakor jag ätit! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 november, 2012 at 18:48

   Gud vad roligt! Jag tycker också väääldigt mycket om den 😉 visst smakar den lite mandelmassa? 😀 mums!

 • Svara
  Lina
  9 november, 2012 at 19:20

  Åh herregud vilken god! bakade den precis, nog en av de bästa kakor jag ätit! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 november, 2012 at 18:48

   Gud vad roligt! Jag tycker också väääldigt mycket om den 😉 visst smakar den lite mandelmassa? 😀 mums!

 • Svara
  Anna
  1 december, 2012 at 22:06

  Måste prova! 😀 Ser galet god ut, och en kombination av mandelmassa och saffran låter oslagbar!
  Men när du skriver 1,2 dl, menar du just 1,20 dl eller 1 1/2 (1,5) dl? Kanske jag som är dum men vill bara dubbelkolla 😛

  Kram Anna!

  • Svara
   roethlisberger
   2 december, 2012 at 09:49

   jag menar 1,2 – dvs inte en och en halv utan en komma två 😉 kram!

   • Svara
    Anna
    2 december, 2012 at 10:18

    Hej!

    Vilken tur att jag hann se det, ska precis börja baka här, mys!
    Jag använder mig av en form med löstagbar kant, behöver jag dubbla receptet då lr är det gjort för en sån vanlig bakform?

    Kan även passa på att fråga; du använder dig av vanligt socker och inte sötningsströ?
    Och vad ströar du formen helst med? Jag tog kokosolja och sötningsströ nu, visste inte om det passa med kokosflingor riktigt.

    Kram! 🙂

    • Svara
     roethlisberger
     2 december, 2012 at 10:23

     jag använde också en form med löstagbara kanter (variant liten, dock, så har du en normalstor rekommenderar jag dig att dubbla receptet, och förlänga gräddningstiden lite). jag la ett bakplåtspapper i botten av formen och spände fast kanterna liksom ”över” den bakplåtspappersklädda bottnen 🙂
     jag använder mig inte av vanligt vitt socker nej, utan använder kokossocker, sötningströ i någon form, eller stevia. i detta recept ska vilken-sötning/socker-du-än-tar måtta som vanligt strösocker!
     kram! och lycka till, hoppas kakan smakar 🙂

     • Anna
      2 december, 2012 at 10:51

      Vad dumt att jag inte kolladeuupp det här innan, nu gjorde jag bara en enkel sats, och har inte mandelsmör hemma så det räcker till en sats till, men får köra i den formenjag har och hoppas att det inte blir en allt för platt variant.. Å nu hade jag faktiskt vanligtsockeri kakan, brukar ju inte ha det men trodde att mängden hade blivit annorlunda vid sötningsströ.Då blev den inte riktigt så nyttig som jag hade tänkt mig men får se hur den blir helt enkelt!

      Kram

     • roethlisberger
      2 december, 2012 at 12:23

      äh, ingen har dött av lite socker! 🙂 hoppas den blir GOD, det är väl ändå det viktigaste!? 🙂 kram

 • Svara
  Anna
  1 december, 2012 at 22:06

  Måste prova! 😀 Ser galet god ut, och en kombination av mandelmassa och saffran låter oslagbar!
  Men när du skriver 1,2 dl, menar du just 1,20 dl eller 1 1/2 (1,5) dl? Kanske jag som är dum men vill bara dubbelkolla 😛

  Kram Anna!

  • Svara
   roethlisberger
   2 december, 2012 at 09:49

   jag menar 1,2 – dvs inte en och en halv utan en komma två 😉 kram!

   • Svara
    Anna
    2 december, 2012 at 10:18

    Hej!

    Vilken tur att jag hann se det, ska precis börja baka här, mys!
    Jag använder mig av en form med löstagbar kant, behöver jag dubbla receptet då lr är det gjort för en sån vanlig bakform?

    Kan även passa på att fråga; du använder dig av vanligt socker och inte sötningsströ?
    Och vad ströar du formen helst med? Jag tog kokosolja och sötningsströ nu, visste inte om det passa med kokosflingor riktigt.

    Kram! 🙂

    • Svara
     roethlisberger
     2 december, 2012 at 10:23

     jag använde också en form med löstagbara kanter (variant liten, dock, så har du en normalstor rekommenderar jag dig att dubbla receptet, och förlänga gräddningstiden lite). jag la ett bakplåtspapper i botten av formen och spände fast kanterna liksom ”över” den bakplåtspappersklädda bottnen 🙂
     jag använder mig inte av vanligt vitt socker nej, utan använder kokossocker, sötningströ i någon form, eller stevia. i detta recept ska vilken-sötning/socker-du-än-tar måtta som vanligt strösocker!
     kram! och lycka till, hoppas kakan smakar 🙂

     • Anna
      2 december, 2012 at 10:51

      Vad dumt att jag inte kolladeuupp det här innan, nu gjorde jag bara en enkel sats, och har inte mandelsmör hemma så det räcker till en sats till, men får köra i den formenjag har och hoppas att det inte blir en allt för platt variant.. Å nu hade jag faktiskt vanligtsockeri kakan, brukar ju inte ha det men trodde att mängden hade blivit annorlunda vid sötningsströ.Då blev den inte riktigt så nyttig som jag hade tänkt mig men får se hur den blir helt enkelt!

      Kram

     • roethlisberger
      2 december, 2012 at 12:23

      äh, ingen har dött av lite socker! 🙂 hoppas den blir GOD, det är väl ändå det viktigaste!? 🙂 kram

 • Svara
  Anna
  2 december, 2012 at 21:01

  Självklart är smaken det viktigaste, och om den blev god?! Den blev hur god som helst!! 😀 Bjöd familjen och kusiner på adventsfika förut och den blev succé!
  Underbart julig smak av saffran och mandel, och gillar verkligen inte när den här typen av kakor blir för torra, men denna blev ju jättesaftig!
  Funkade med en sats i en större form också, bara att den blev lite lägre, som en kladdkaka ungefär.
  Borde fungera att frysa in det som blev över va? Om det inte slinker ner 😉 Så kan jag ta upp och njuta lite när jag känner för det 🙂

  Hoppas du haft en mysig första advent, och skulle vara superroligt med fler recept på julgodis framöver! (jag gillar att baka med proteinpulver, vet att inte alla har det hemma men sluta inte med dom recepten helt!)

  Kram

 • Svara
  Anna
  2 december, 2012 at 21:01

  Självklart är smaken det viktigaste, och om den blev god?! Den blev hur god som helst!! 😀 Bjöd familjen och kusiner på adventsfika förut och den blev succé!
  Underbart julig smak av saffran och mandel, och gillar verkligen inte när den här typen av kakor blir för torra, men denna blev ju jättesaftig!
  Funkade med en sats i en större form också, bara att den blev lite lägre, som en kladdkaka ungefär.
  Borde fungera att frysa in det som blev över va? Om det inte slinker ner 😉 Så kan jag ta upp och njuta lite när jag känner för det 🙂

  Hoppas du haft en mysig första advent, och skulle vara superroligt med fler recept på julgodis framöver! (jag gillar att baka med proteinpulver, vet att inte alla har det hemma men sluta inte med dom recepten helt!)

  Kram

 • Svara
  Anna
  13 december, 2012 at 10:01

  Hej!

  Den här kakan blev en stor favorit hos mig och ska bjuda på den i helgen också! 🙂
  Men har du prövat att frysa den hel eller i bitar, tror du det funkar?
  Hade underlättat så för mig och gjort den ikväll och bara tagit upp några timmar innan, men vill ju såklart att den ska va lika god då! 🙂

  Hoppas du får en fin luciadag!
  Kram

 • Svara
  Anna
  13 december, 2012 at 10:01

  Hej!

  Den här kakan blev en stor favorit hos mig och ska bjuda på den i helgen också! 🙂
  Men har du prövat att frysa den hel eller i bitar, tror du det funkar?
  Hade underlättat så för mig och gjort den ikväll och bara tagit upp några timmar innan, men vill ju såklart att den ska va lika god då! 🙂

  Hoppas du får en fin luciadag!
  Kram

 • Svara
  Johanna V
  2 december, 2013 at 10:42

  Hade tänkt att baka en typ av tårta men det blev inte som jag hade planerat så då fick jag ta några recept på min att ”baka lista” och då passade jag på att baka denna kaka eftersom jag hade alla ingredienserna hemma som behövdes till denna. Åååh gud det var verkligen ingen skam det, riktigt god och saftig. Den gillades av alla trots att det var en nyttig kaka! ;D
  Dock så fick jag grädda den mycket längre i ca 40 minuter men det var det värt, otroligt gott. Kommer verkligen att spara detta recept och bakas om på nytt. Tack så mycket för detta jätte smarriga recept Fanny! 😀

  Kram!

 • Svara
  Johanna V
  2 december, 2013 at 10:42

  Hade tänkt att baka en typ av tårta men det blev inte som jag hade planerat så då fick jag ta några recept på min att ”baka lista” och då passade jag på att baka denna kaka eftersom jag hade alla ingredienserna hemma som behövdes till denna. Åååh gud det var verkligen ingen skam det, riktigt god och saftig. Den gillades av alla trots att det var en nyttig kaka! ;D
  Dock så fick jag grädda den mycket längre i ca 40 minuter men det var det värt, otroligt gott. Kommer verkligen att spara detta recept och bakas om på nytt. Tack så mycket för detta jätte smarriga recept Fanny! 😀

  Kram!

Lämna ett svar