Kost Tankar om ting

är naturligt alltid det bästa?

Det där med naturligt. Jag brukar i regel säga att naturligt är bra och hälsosamt, men då menar jag givetvis inte att allt naturligt är bra. Flugsvamp och hasch är naturligt men inte är det vidare hälsosamt för det. Inte heller anser jag att mindre naturliga saker är direkt ohälsosamma.

Det finns många ”onaturliga” saker som är både hälsosamma och bra för oss – det är inte för intet som vi forskar för att komma på nya mediciner och botemedel, och vi är överhuvudtaget där vi är idag tack vare att människan kan komma på saker som inte redan finns. Både bra och dåliga, givetvis.

Även om jag i regel äter ren och näringsrik mat finns det också en hel del som inte är lika naturligt i min kost, och det alltså av den enkla orsaken att jag anser att många ”nya” och ”tillverkade” livsmedel också kan vara bra. Däremot vill jag ha i största möjliga mån använda naturliga råvaror, färsk och obehandlad mat. Oraffinerad mat (dvs att maten inte är procuderad, alltså utan tillsatsmedel) ger oss mesta möjliga näring, och det är ju trots allt därför vi äter, för att få näring. Det är när oraffinerad mat genomgår processer som tar bort viktiga mineraler och tappar sitt näringsvärde, som det förvandlas till raffinerad mat. Vilket i sin tur leder till att energiintaget i maten blir stort, men näringsinnehållet mycket lågt. Ju kortare väg maten har till tallriken, desto bättre (och ofta godare!) är den, helt enkelt!

Sen anser jag, som alltid, att inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det – istället ska man göra medvetna val och njuta av allt man äter, oavsett vad det är! Jag kommer aldrig släppa mitt lösgodis, min light-läsk eller de fantastiska max-målen 😉 för vid närmare eftertanke, är exempelvis ett max-mål en av dagens 5-6 måltider, och i längden är alla de ”bra” målen alltid övervägande, så vad gör väl en burgare med pommes eller en stor godispåse då och då, egentligen? Så länge jag äter det för att det är gott och för att jag vill, slukar jag de näringsfattiga godsakerna med ett leende på läpparna, vilket alla borde! Så länge balansen finns är jag mer än nöjd (och kroppen min med!)Gamla bilder, men åh vad jag älskar karamell kungens godis! Min kropp, mage och hela jag bara VILL HAAA (!!) en stor påse godis idag.. feber, klen kropp och tungt huvud. Vilken fredag va..! Bjuder iaf på ett fredagsmys-recept senare idag, så återkom snart!

Du kanske gillar

9 Kommentarer

 • Svara
  sanna
  23 november, 2012 at 13:47

  sjukt bra skrivet!

 • Svara
  Frida
  23 november, 2012 at 14:20

  Åh jag har också en sådan dag idag! Hoppas receptet kommer snart, jag behöver något uppmuntrande!

 • Svara
  Jessica
  23 november, 2012 at 15:04

  Jättebra skrivet.. 🙂 Kul att läsa att det finns personer som tycker det är okej att vara onyttig ibland men ändå har en sund livsstil och en snygg vältränad kropp! 😀

 • Svara
  Du är en rökare!
  24 november, 2012 at 00:07

  Du snackar så mycket om hälsa och renhet, men ändå röker du? Är inte det lite dumt? MOTIVERA gärna.

  • Svara
   roethlisberger
   24 november, 2012 at 17:40

   haha. ja, alltså, jag väljer mina strider. självklart är jag medveten om att rökning är ohälsosamt. men jag skippar ju inte ALLT hälsosamt bara för att jag gör EN ohälsosam sak? jag kommer sluta röka också, såklart, just nu har jag dock valt att inte prioritera det. av skäl som jag inte anser mig behöva motivera här, för dig, som är anonym..

 • Svara
  Sabine-Välbefinnaren
  24 november, 2012 at 11:37

  Personligen tror jag också att om en person äter nyttigt hela tiden och utan att egentligen njuta av det, så kan man säger bli sjuk av det också. Känslor har betydelse. Så att njuta av en onyttighet ibland kan vara till nytta. =) Vad tror du om det?

  • Svara
   roethlisberger
   24 november, 2012 at 17:38

   ABSOLUT, jag håller helt och hållet med! Jag tycker personligen att ALLT man äter ska vara gott, det är prio ett 🙂

   • Svara
    roethlisberger
    24 november, 2012 at 17:38

    … och mat kan givetvis vara god OCH hälsosam! 😀

 • Svara
  Josefin
  26 november, 2012 at 22:45

  Hejja hejja! Så bra så bra!
  Tror att detta du skriver är en viktig del i att hitta balans.

Lämna ett svar