BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Okategorierat Recept VEGAN

(veganska) Nutella-Brownies

chiabrownie1 chiabrownie2

Ovanstående bilder sammanfattar min livsåskådning rätt bra. Choklad är så himla fint – och jag har då aldrig adderat choklad i något för att bli annat än nöjd med resultatet, har du?

När jag skrev om hur en gör chiaägg från scratch frågade Jenny hur jag tycker att de funkar i bakning, då hon blivit bjuden på kakor gjorda med chiaägg som mest föll itu. Mitt svar på den frågan är att hur bra de funkar i bakning beror helt på vad en bakar. Och vad övriga ingredienser är, såklart. Chiaägg binder och ”stelnar” kanske inte riktigt lika mycket, eller i alla fall inte på samma sätt, som hönsägg gör vid tillagning. Men i saker som tjocka, fluffiga pannkakor eller mjukare kakor har jag fått fina resultat! Just småkakor kan överlag vara lite trixigt att få till (framför allt om en vill byta ut klassiska ingredienser som smör, vetemjöl och socker) och vid närmare eftertanke tror jag inte att jag någonsin ens testat att göra småkakor med chiaägg… mest för att ägg, oavsett ”sort”, inte spontant är något jag brukar inkludera i bakverk jag önskar bli mer åt det krispiga hållet, så som jag vill ha mina småkakor.

Något som en däremot absolut kan använda chiaägg till är dessa Nutella-Brownies!

chiabrownie3

VEGANSK BROWNIE med nutella-smaker

Torra:

  • 1 dl (30g) kakao
  • ≈1,75 dl (80g) hasselnötsmjöl *
  • 1 msk (7g) fettreducerat kokosmjöl
  • 2 msk (20g) kokossocker
  • 4 msk (40g) sukrin gold
  • 1/3 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bakpulver
  • en nypa salt

Blöta:

hasselnötsmjöl gör du enkelt genom att mixa hasselnötter till ett mjöl. Mät upp 80g hasselnötter om du vill göra mjöl till bara denna brownie, annars kan du absolut göra en större mängd som du sedan förvarar i en burk i rumstemperatur och använder i andra bak. Jag använder min smidiga mini-mixer till detta.

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Gör chiaäggen och ställ åt sidan att svälla 5-10 minuter, tills de har ”ägg-konsistens”.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en skål, se till att få bort eventuella klumpar från kakao eller mjöl, ställ åt sidan.
  4. Rör ihop smält kokosolja och mjölk, viktigt att mjölken inte är kall; då klumpar sig oljan. Tillsätt sistchiaäggen.
  5. Vänd ner den torra blandningen i den blöta och rör ihop till en tjock smet. Bre ut smeten i en förbered ugnsform* och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter (jag gräddade min i 18 minuter)
  6. Låt svalna helt i formen, och som alltid när det gäller ”chokladiga ting” får även denna brownie gärna stå en natt i kylen innan den skärs upp i bitar.

* jag använde en rektangulär brödform i silikon (den här)

chiabrownie1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

  • Svara
    Linda
    11 juni, 2016 at 12:04

    Det enda jag inte har hemma är kokosmjöl, funkar mandelmjöl?

  • Svara
    Jenny
    11 juni, 2016 at 12:34

    Tack för ett så utförligt svar, och i form av ett inlägg till råga på allt! ? Ska testa att göra chiaägg och använda i det här receptet och kanske även våga mig på att prova i mjuka kakor och pannkakor så småningom. Tack än en gång för veganska recept då och då, det uppskattas verkligen!

  • Svara
    ISA
    11 juni, 2016 at 18:01

    vill gråta lite för det ser så gott ut… <3<3

Lämna ett svar