Efterrätt och gotte Julmys Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

Lussebullar

Varje gång jag bakar något som blir sådär extra gott och bra, utan vitt socker, vetemjöl eller onödiga tillsatser, känns det som om jag återigen knäckt koden. Jag blir ivrig, jag vill dela med mig – för jag vet att det finns många där ute som drar direkta samband mellan gott och ”går-inte-att-göra-nyttigt”. Jag vill till alla dem berätta och visa att joho-årå, se det går! det går att göra hälsosamma modifieringar som inte tar bort eller förstår smakupplevelesen.

Imorse klev jag raka vägen upp ur sängen och in i köket (det gör jag i och för sig varje dag: kaffe och frukost DIREKT annars dör jag, typ) för att sätta igång med ett lussebullsbak. Degen slänger man ju snabbt ihop, sedan ska det jäsa. Man får rulla ihop några bullar, som också går snabbt, sedan ska det jäsa igen. Slutligen ska de in om ugnen innan man så tålmodigt får sitta och stirra på dem medan de svalnar något på köksbänken innan man sätter tänderna i dem. Eller så gör man något vettigare med tiden, men jag satt och stirrade. För de var ju så fina!Jag ska erkänna att jag var rädd. Förr har jag aldrig ens försökt mig på att få till bullar likt dessa, för vem vill förstöra en lussebulle, liksom? De får inte bli annat än goda, de ska smaka mycket, vara gula och allra helst ätas småljumna i ett soffhörn. Så när jag satte igång med detta bak var jag faktiskt lite orolig, hur skulle det gå? För jag ville inte använda mig av vitt socker, vetemjöl eller allt för mycket fett. Jag beslöt mig för att ha i lika mycket mandelmjöl (för det vet vi ju sedan mandelkakan passar alldeles utomordentligt bra till saffran), kokosmjöl (gott, fiberrikt och tillåter oss att ha i mer vätska) och dinkelmjöl. Sedan använde jag 75 gram smör, kvarg för mjuka och nästan krämiga bullar, och givetvis – saffran.

Resultatet blev över förväntan. Fantastiskt goda lussebullar! Inte i närheten av torra, utan saftiga och smakrika. De ”sväller” inte fullt lika mycket som vetemjöl-varianten, men om det är priset man får betala för en hälso-bulle i dessa adventstider så kan i alla fall jag säga att det gör jag då med glädje! För de smakar ljuvligt, konsistensen är grym och innehållet guld (om någon undrar, så innehåller 1 av 20 bullar av detta recept endast 170 kcal).

Ingredienser:
(jag fick ut 20st fina lussebullar)
25 g jäst för söta degar (1/2 paket)
75 g smör
3,5 dl mjölk
0,75 dl socker eller motsvarande sötning
200 g kvarg
ett paket saffran (0,5 g)
en nypa salt
ca. 3 dl mandelmjöl
ca. 3 dl kokosmjöl
ca. 3 dl siktat dinkelmjöl
russin
1 ägg till pensling

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och saffran. Rör om och värm upp till fingervarmt (37°C)
Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt socker och salt, och slutligen också kesella och mjöl. Man får plussa/minussa lite med mjölet, degen ska vara ganska kladdig men ändå fast. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 1-1,5 timma.
Forma lussebullar, tryck om du önskar ner några russin, och låt jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i ytterligare 30-40 minuter. Under tiden, värm upp ugnen till 225-250°C (min går bara upp till 220 grader, vilket gick jättebra)
Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen i 5-10 minuter (ta helt enkelt ut när de fått fin yta).

Du kanske gillar

40 Kommentarer

 • Svara
  Cecilie Lykke
  3 december, 2012 at 14:14

  Lussebullar er så godt! Og enda bedre når de er litt sunnere 🙂

 • Svara
  Cecilie Lykke
  3 december, 2012 at 14:14

  Lussebullar er så godt! Og enda bedre når de er litt sunnere 🙂

 • Svara
  Ellinor
  3 december, 2012 at 14:40

  Nej, julens klassiker vill man verkligen inte misslyckas med.
  Gjorde också en fantastiskt god variant av lussekatter på just mandel- och dinkelmjöl. Detta resulterade i riktigt saftiga och goda bullar. Skulle tom. vilja påstå att de blev bättre än mitt originalrecept, vilket jag annars är mycket, mycket nöjd med 😉

  • Svara
   roethlisberger
   3 december, 2012 at 14:43

   nej men precis! Åh, ja visst blev de förvånandsvärt goda?! jag måste faktiskt erkänna att jag inte väntade mig riktigt SÅHÄR goda bullar 😀 använde du ”färdigt” mandelmjöl eller malde du mandlar själv? och socker, använde du det? hursom, grattis till lyckade hälso-bullar 😀

   • Svara
    Ellinor
    4 december, 2012 at 08:05

    Till lussekatterna använda jag en del färdigt mandelmjöl (det jag hade kvar hemma) och en liten del egengjort. Utifrån det jag testat så tycker jag att det fungerar minst lika bra med egenmalt mjöl så i fortsättningen kommer jag nog enbart att hålla mig till det. Mer prisvärt är det också 🙂
    Som sötning använde jag en knapp deciliter rörsocker. Är du nyfiken så hittar du receptet här:
    http://ellinorsworld.blogspot.se/2012/11/nyttigare-gilussekatter.html

 • Svara
  Ellinor
  3 december, 2012 at 14:40

  Nej, julens klassiker vill man verkligen inte misslyckas med.
  Gjorde också en fantastiskt god variant av lussekatter på just mandel- och dinkelmjöl. Detta resulterade i riktigt saftiga och goda bullar. Skulle tom. vilja påstå att de blev bättre än mitt originalrecept, vilket jag annars är mycket, mycket nöjd med 😉

  • Svara
   roethlisberger
   3 december, 2012 at 14:43

   nej men precis! Åh, ja visst blev de förvånandsvärt goda?! jag måste faktiskt erkänna att jag inte väntade mig riktigt SÅHÄR goda bullar 😀 använde du ”färdigt” mandelmjöl eller malde du mandlar själv? och socker, använde du det? hursom, grattis till lyckade hälso-bullar 😀

   • Svara
    Ellinor
    4 december, 2012 at 08:05

    Till lussekatterna använda jag en del färdigt mandelmjöl (det jag hade kvar hemma) och en liten del egengjort. Utifrån det jag testat så tycker jag att det fungerar minst lika bra med egenmalt mjöl så i fortsättningen kommer jag nog enbart att hålla mig till det. Mer prisvärt är det också 🙂
    Som sötning använde jag en knapp deciliter rörsocker. Är du nyfiken så hittar du receptet här:
    http://ellinorsworld.blogspot.se/2012/11/nyttigare-gilussekatter.html

 • Svara
  uppochhoppa
  3 december, 2012 at 17:07

  Men NÄ! Lussebullar – kan inte de få vara lussebullar, precis som de är. En lussebulle är en lussebulle är en lussebulle. Jag är all for nyttiga alternativ oftast, och jag brukar hylla dina recept. Men lussebullen??!! Nästa gång får du i alla fall ha i två kuvert saffran så att de nästan ser gula ut. Den där bullen lurar inte mig … 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   3 december, 2012 at 19:36

   Jag skulle aldrig BYTA UT ”vanliga” lussebullar juu (blir några satser sådana också!), men jag ville testa hur detta blev och trots avsaknaden av färg (de ÄR gula, lovar ;)) så smakade de fantastiskt. Lite mandelmassa 🙂

 • Svara
  uppochhoppa
  3 december, 2012 at 17:07

  Men NÄ! Lussebullar – kan inte de få vara lussebullar, precis som de är. En lussebulle är en lussebulle är en lussebulle. Jag är all for nyttiga alternativ oftast, och jag brukar hylla dina recept. Men lussebullen??!! Nästa gång får du i alla fall ha i två kuvert saffran så att de nästan ser gula ut. Den där bullen lurar inte mig … 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   3 december, 2012 at 19:36

   Jag skulle aldrig BYTA UT ”vanliga” lussebullar juu (blir några satser sådana också!), men jag ville testa hur detta blev och trots avsaknaden av färg (de ÄR gula, lovar ;)) så smakade de fantastiskt. Lite mandelmassa 🙂

 • Svara
  C
  3 december, 2012 at 21:35

  hade i lite pofiber också (utöver), då blev dom liiite mer ”fluffiga”! 🙂

 • Svara
  C
  3 december, 2012 at 21:35

  hade i lite pofiber också (utöver), då blev dom liiite mer ”fluffiga”! 🙂

 • Svara
  Anna
  4 december, 2012 at 00:25

  Till skillnad från kommentaren om att du åtminstone kunde ha låtit bli den heliga lussebullen så tycker jag tvärtom!!!! Jag skulle nog inte kunna klara mig utan dig och din blogg nu när jag hittat dig!! Det är en sådan här blogg jag saknat i mitt liv!! Tack gode gud att du finns med din blogg och dina recept!

  När jag igår läste om pepparkaksmuffinsen, så tänkte jag halleluja! När jag idag såg lussebullsreceptet så vill jag ju bara skicka iväg en fetingkyss till dig!! Haha!

  Jag är en sådan bakelse/bullråtta. Älskar allt bakat och har så svårt att motstå sånt! Fett+vitt mjöl+vitt socker gynnar definitivt inte min stundande Thailandsresaform! Men med dig fram tills dess så ska jag nog kunna genomgå de här månaderna utan att känna att mitt liv känns tråkigt eller att jag inte kan unna mig saker. Nu kan jag ju unna mig hur mycket som helst!! 😀 😀

  Tack för att du finns för såna som mig!! 🙂

 • Svara
  Anna
  4 december, 2012 at 00:25

  Till skillnad från kommentaren om att du åtminstone kunde ha låtit bli den heliga lussebullen så tycker jag tvärtom!!!! Jag skulle nog inte kunna klara mig utan dig och din blogg nu när jag hittat dig!! Det är en sådan här blogg jag saknat i mitt liv!! Tack gode gud att du finns med din blogg och dina recept!

  När jag igår läste om pepparkaksmuffinsen, så tänkte jag halleluja! När jag idag såg lussebullsreceptet så vill jag ju bara skicka iväg en fetingkyss till dig!! Haha!

  Jag är en sådan bakelse/bullråtta. Älskar allt bakat och har så svårt att motstå sånt! Fett+vitt mjöl+vitt socker gynnar definitivt inte min stundande Thailandsresaform! Men med dig fram tills dess så ska jag nog kunna genomgå de här månaderna utan att känna att mitt liv känns tråkigt eller att jag inte kan unna mig saker. Nu kan jag ju unna mig hur mycket som helst!! 😀 😀

  Tack för att du finns för såna som mig!! 🙂

 • Svara
  Marlene
  4 december, 2012 at 09:15

  Kan man använda kokossocker som sötning i lussebullarna tror du? sedan har jag en annan fråga, vad använder du för mixer? Tack för en riktigt bra blogg med massor av inspiration 🙂

 • Svara
  Marlene
  4 december, 2012 at 09:15

  Kan man använda kokossocker som sötning i lussebullarna tror du? sedan har jag en annan fråga, vad använder du för mixer? Tack för en riktigt bra blogg med massor av inspiration 🙂

 • Svara
  Marie
  5 december, 2012 at 07:36

  Ser saftiga och fluffiga ut!

 • Svara
  Marie
  5 december, 2012 at 07:36

  Ser saftiga och fluffiga ut!

 • Svara
  Josefin
  5 december, 2012 at 13:07

  Gud så gott. måste köpa hem kokosmjöl bara, resten har jag. Blir till att testa någon kväll nu i veckan!

 • Svara
  Josefin
  5 december, 2012 at 13:07

  Gud så gott. måste köpa hem kokosmjöl bara, resten har jag. Blir till att testa någon kväll nu i veckan!

 • Svara
  Cecilia
  11 december, 2012 at 09:18

  tål inte mandel.. vad kan jag ha instället för mandelmjöl? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 december, 2012 at 10:57

   tål du andra nötter? isfl kan du ju mala vilken nöt som helst. annars prova vilket mjöl du än gillar, dra ev ner lite på vätskan då mandelmjöl drar åt sig vätska mer än vanligt mjöl

   • Svara
    Cecilia
    11 december, 2012 at 18:06

    tål inga nötter… -.-
    vad för mjöl ska jag använda för att de inte ska bli föööööör onyttiga? 😀

    • Svara
     roethlisberger
     12 december, 2012 at 07:26

     kokos? eller kokosnötter också något man reagerar på som nöt-intollerant? :/ det inte mycket mjöl i varje bulle.. så tänk inte ”onyttigt”, ta något som blir GOTT 🙂

     • Cecilia
      12 december, 2012 at 10:19

      kokosnötter tål jag 😀 så jag kan köra på bara kokosmjöl istället för mandelmjöl?

      en fråga! hur bra/nyttigt är koksmjöl? 🙂

      tack för alla svar!

     • roethlisberger
      12 december, 2012 at 10:25

      nja, kokosmjöl drar åt sig rätt mycket vätska, så jag skulle nog ta exempelvis ca 0.5 dl extra kokosmjöl (utöver de 3 som står i receptet) och ca 2 dl vetemjöl. det kan också vara en god idé att söta lite extra när du byter bort mandeln.. jag kan inte svara för smak eller konsistens här, då jag ju inte har testat.. men det borde gå bra 🙂

 • Svara
  Cecilia
  11 december, 2012 at 09:18

  tål inte mandel.. vad kan jag ha instället för mandelmjöl? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 december, 2012 at 10:57

   tål du andra nötter? isfl kan du ju mala vilken nöt som helst. annars prova vilket mjöl du än gillar, dra ev ner lite på vätskan då mandelmjöl drar åt sig vätska mer än vanligt mjöl

   • Svara
    Cecilia
    11 december, 2012 at 18:06

    tål inga nötter… -.-
    vad för mjöl ska jag använda för att de inte ska bli föööööör onyttiga? 😀

    • Svara
     roethlisberger
     12 december, 2012 at 07:26

     kokos? eller kokosnötter också något man reagerar på som nöt-intollerant? :/ det inte mycket mjöl i varje bulle.. så tänk inte ”onyttigt”, ta något som blir GOTT 🙂

     • Cecilia
      12 december, 2012 at 10:19

      kokosnötter tål jag 😀 så jag kan köra på bara kokosmjöl istället för mandelmjöl?

      en fråga! hur bra/nyttigt är koksmjöl? 🙂

      tack för alla svar!

     • roethlisberger
      12 december, 2012 at 10:25

      nja, kokosmjöl drar åt sig rätt mycket vätska, så jag skulle nog ta exempelvis ca 0.5 dl extra kokosmjöl (utöver de 3 som står i receptet) och ca 2 dl vetemjöl. det kan också vara en god idé att söta lite extra när du byter bort mandeln.. jag kan inte svara för smak eller konsistens här, då jag ju inte har testat.. men det borde gå bra 🙂

 • Svara
  Helle
  20 december, 2012 at 15:22

  Älskar din blogg!!
  Nu står en deg på jäsning, ska bli spännande o smaka sen 😀

 • Svara
  Helle
  20 december, 2012 at 15:22

  Älskar din blogg!!
  Nu står en deg på jäsning, ska bli spännande o smaka sen 😀

 • Svara
  Jenny
  18 februari, 2013 at 16:25

  Hej och hå! Här kommer jag och kommenterar några månader senare av den enkla anledningen att jag missade lägga till din nya bloggadress på bloglovin’ och nu tar igen all missad tid kinda 😀

  Åh, jag älskar uttrycket om att ”knäcka koden” efter att ha kommit på nya recept som smakar ljuvligt trots (!) dess näringsrika ingredienser. När jag för första gången mixade ihop banan med naturell kesella, smaksatt av hallon, fick typ ångest över att inte ha haft kunskapen om att det nyttiga kunde vara SÅ gott tidigare. För om jag hade fattat det några år tidigare så hade mitt förhållande till mat antagligen inte varit lika ansträngt… men som tur är kan man ändra på saker, och dina recept hjälper verkligen på vägen! Cheers 😀

 • Svara
  Jenny
  18 februari, 2013 at 16:25

  Hej och hå! Här kommer jag och kommenterar några månader senare av den enkla anledningen att jag missade lägga till din nya bloggadress på bloglovin’ och nu tar igen all missad tid kinda 😀

  Åh, jag älskar uttrycket om att ”knäcka koden” efter att ha kommit på nya recept som smakar ljuvligt trots (!) dess näringsrika ingredienser. När jag för första gången mixade ihop banan med naturell kesella, smaksatt av hallon, fick typ ångest över att inte ha haft kunskapen om att det nyttiga kunde vara SÅ gott tidigare. För om jag hade fattat det några år tidigare så hade mitt förhållande till mat antagligen inte varit lika ansträngt… men som tur är kan man ändra på saker, och dina recept hjälper verkligen på vägen! Cheers 😀

Lämna ett svar