Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

en lite lättare ”potatisgratäng”

LCHF-kost är inget jag förespråkar. Däremot, ser jag inget negativt (tvärtom) i att dra ner på/utesluta vissa typer av kolisar. De fina (havregryn, frukt och grönt, mjölkprodukter etc) anser jag dock har en viktig och motiverad plats i en sund kost.

Själv äter jag numera kolhydrater varje dag, men i rätt olika mängd. Havregrynsgröt till frukost är ju standard för tillfället, innan träning gillar jag att äta någon riskaka för att boosta energin, och frukt äter jag till alla mål – för att det är så himla gott! Men jag har överlag som regel att enbart äta saker jag tycker är gott. Så precis som jag alltid plockar 99% mjölkchoklad när jag tar lösgodis och skippar de bittra tegelplattorna (aka mööörk choklad) så hoppar jag utan problem den kokta potatisen – men jag beställer gärna en stor pommes när det vaknas hämtmat. För att kokt potatis smakar… ja, ingenting alls egentligen, och pommes är ju liksom fett gott. Jag äter gärna och mycket, men det ska smaka! Varje gång.

Så, en grej som är gott med potatis, är ju potatisgratäng. Dock kan man ju inte påstå att det är tack vare potatisen – utan det är resten som gör det, visst? Vitlök, lök, grädde, peppar, ost…. Något man kunnat läsa om på diverse olika LCHF-bloggar är ”potatisgrätang” gjord på rättika istället för potatis. Så när jag sprang förbi rättika i mataffären idag tänkte jag att ja, varför inte testa? Eftersom jag inte ser någon orsak att äta HF (highfat) blev det dock en egen variant. Om den smakade? Ohja, väldigt gott blev det, och precis som jag anade smakar rättikan ingenting (precis som potatis, med andra ord) utan smaken står resten av ingredienserna för!2 portioner:
350-400 g rättika
2 dl Milda Mat Extra
1 lök (gul eller röd)
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
ca. 1,5 dl keso (glömde mäta, ta efter smak!)
en skvätt mjölk

Skölj, skala och skiva rättikan. Skiva lök och finhacka vitlök. Koka försiktigt upp rättikan i grädden tillsammans med kryddor och vitlök i en kastrull, låt sedan puttra utan lock i 10 minuter. Tillsätt lök och koka i ytterligare 5-10 minuter. Mixa under tiden ihop keso med en skvätt mjölk (mjölk tillsätter man bara för att få en lite tunnare ”ostkräm”). Lägg över rättika/lök-blandningen i en ugnsform och häll över keso-krämen. Grädda i ugnen på ungefär 220 grader i 20-30 minuter.

Här serverades gratängen till ugnsstekt kyckling som fått ligga i en honung/BBQ/chili/vitlöks-marinad hela eftermiddagen. Fantastiskt god tisdagsmiddag!

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Marie
  11 december, 2012 at 23:08

  Jag ser inte heller någon vidare poäng i HF för sakens skull, men däremot för smaken och hälsan. Fett är en smakhöjare och dessutom ger jag hellre min kropp ren grädde än det där Milda Mat Extra, efter att ha läst ingredienslistan. Vad är poängen?

  • Svara
   roethlisberger
   12 december, 2012 at 07:25

   då använder du helt enkelt vanlig grädde? jag äter inte lowfat, men väljer hellre att äta ”mitt fett” i form av nötsmör, kokosolja och frön, än grädde. det är bara val jag gör, precis som du givetvis får och kan göra dina 🙂

 • Svara
  Marie
  11 december, 2012 at 23:08

  Jag ser inte heller någon vidare poäng i HF för sakens skull, men däremot för smaken och hälsan. Fett är en smakhöjare och dessutom ger jag hellre min kropp ren grädde än det där Milda Mat Extra, efter att ha läst ingredienslistan. Vad är poängen?

  • Svara
   roethlisberger
   12 december, 2012 at 07:25

   då använder du helt enkelt vanlig grädde? jag äter inte lowfat, men väljer hellre att äta ”mitt fett” i form av nötsmör, kokosolja och frön, än grädde. det är bara val jag gör, precis som du givetvis får och kan göra dina 🙂

 • Svara
  Rebecka
  15 december, 2012 at 21:27

  Åh, jag och min syster gjorde precis den där gratängen för ett år sen, på det sätt du gör alltså (fast utan keso). Men håller med, den är verkligen supergod! Har gjort den många gånger efter det. Tycker det smakar precis som ”riktig” gratäng! 🙂

 • Svara
  Rebecka
  15 december, 2012 at 21:27

  Åh, jag och min syster gjorde precis den där gratängen för ett år sen, på det sätt du gör alltså (fast utan keso). Men håller med, den är verkligen supergod! Har gjort den många gånger efter det. Tycker det smakar precis som ”riktig” gratäng! 🙂

Lämna ett svar