Julmys Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept

mustig och het saffrans- och chiligryta

Gyllengula bakverk med mustig saffranssmak hör julen till – jag vågar nog påstå att jag inte skulle känna mig vidare lockad av en lussebulle sådär runt midsommar. Men, saffran används också i mat. Eller ja, för mig var det premiär för saffran i grytan igår, av någon orsak har jag inte tagit mig för att prova det förr… dumt, kan tyckas, för tillsammans med het chili, mjuk torsk och lite len grädde hade vi en både vacker och väldigt god middag igårkväll!

Jag är dålig på det där med fisk, äter både mycket och helst lax mest hela tiden, så jag försöker nu trycka ner en vit firre lite här och var i kosten 😉 nästa gång gör jag denna rätt med mindre sambal oelek (det blev snudd på för hett här. Vilket jag för övrigt knappt kan fatta att jag faktiskt skriver.. för hett?! Brukar inte vara en dom från Fanny direkt) och har jag gäster blir det hela lite finare om man kör på räkor istället för fisk. Mums!För två portioner:
400 g torsk, skuren i munsbitar
1/2 röd chili, skuren i strimlor
1/2 tsk sambal oelek
1/3 lök, skuren i tunna halvmånar
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl grädde
1/2 buljongtärning utrört i 1 dl hett vatten
en halv påse (på 0,5 g) saffran (dvs 0,25 g..)
lite salt och peppar

Såhär gör du:

Fräs lök, vitlök, chili och sambal oelek i lite olja. Fös över lök-blandningen i stekpannans kant och låt torsken få lite yta bredvid. När den fått det, sänk värmen och blanda löken med torsken. Häll över buljongblandningen, grädde och saffran. Låt puttra, smaka av med salt och peppar och ät med pasta som vi gjorde här, eller om du känner för det – tillsätt mer vätska och servera som en soppa tillsammans med gott bröd att doppa.

Du kanske gillar

18 Kommentarer

 • Svara
  Cecilie Lykke
  21 december, 2012 at 12:25

  Bare dumt at saffran er så dyrt, dette så nemlig kjempegodt ut! Kanskje jeg skal prøve det med gurkemeie og kylling i kveld 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   22 december, 2012 at 13:26

   Det är ju inte så farligt dyrt.. En tia för en påse? Dvs 5 kr för två stora portioner som här.. 🙂 värt det iaf!!

 • Svara
  Cecilie Lykke
  21 december, 2012 at 12:25

  Bare dumt at saffran er så dyrt, dette så nemlig kjempegodt ut! Kanskje jeg skal prøve det med gurkemeie og kylling i kveld 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   22 december, 2012 at 13:26

   Det är ju inte så farligt dyrt.. En tia för en påse? Dvs 5 kr för två stora portioner som här.. 🙂 värt det iaf!!

 • Svara
  Helle
  21 december, 2012 at 12:56

  Gjorde som sagt dina lussebullar igår. Blev sjukt goda ju! Över förväntan och mer! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   21 december, 2012 at 18:08

   Vad roligt att höra! 😀

 • Svara
  Helle
  21 december, 2012 at 12:56

  Gjorde som sagt dina lussebullar igår. Blev sjukt goda ju! Över förväntan och mer! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   21 december, 2012 at 18:08

   Vad roligt att höra! 😀

 • Svara
  Energetica's Blog
  21 december, 2012 at 22:07

  Saffran och skaldjur är fantastiskt gott tillsammans och grytan ovan ser riktigt läcker ut:)

  • Svara
   roethlisberger
   22 december, 2012 at 13:27

   Ja visst! Tack, det var den! 🙂

 • Svara
  Energetica's Blog
  21 december, 2012 at 22:07

  Saffran och skaldjur är fantastiskt gott tillsammans och grytan ovan ser riktigt läcker ut:)

  • Svara
   roethlisberger
   22 december, 2012 at 13:27

   Ja visst! Tack, det var den! 🙂

 • Svara
  Moa
  23 december, 2012 at 18:15

  åh ser jättegott ut! måste provas! sparar detta recept!!

 • Svara
  Moa
  23 december, 2012 at 18:15

  åh ser jättegott ut! måste provas! sparar detta recept!!

 • Svara
  Anna . P
  28 oktober, 2013 at 19:03

  Eftersom du bjudit på fantastiska smaksensationer tidigare har din blogg nu blivit lite av min mat-bibel! Det är hit jag i första hand vänder mig när jag behöver inspiration till mat! Idag fick detta stå för grunden för min matlagning. Dock bytte jag ut fisk mot kyckling, men gudars så gott med chili & saffran! Mums!

  Ser framemot fler goda middagar! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   29 oktober, 2013 at 06:44

   vad roligt att höra, och att byta ut fisk mot kyckling kan jag tänka mig blir precis lika gott! 🙂

 • Svara
  Anna . P
  28 oktober, 2013 at 19:03

  Eftersom du bjudit på fantastiska smaksensationer tidigare har din blogg nu blivit lite av min mat-bibel! Det är hit jag i första hand vänder mig när jag behöver inspiration till mat! Idag fick detta stå för grunden för min matlagning. Dock bytte jag ut fisk mot kyckling, men gudars så gott med chili & saffran! Mums!

  Ser framemot fler goda middagar! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   29 oktober, 2013 at 06:44

   vad roligt att höra, och att byta ut fisk mot kyckling kan jag tänka mig blir precis lika gott! 🙂

Lämna ett svar