Gyllengula bakverk med mustig saffranssmak hör julen till – jag vågar nog påstå att jag inte skulle känna mig vidare lockad av en lussebulle sådär runt midsommar. Men, saffran används också i mat. Eller ja, för mig var det premiär för saffran i grytan igår, av någon orsak har jag inte tagit mig för att prova det förr… dumt, kan tyckas, för tillsammans med het chili, mjuk torsk och lite len grädde hade vi en både vacker och väldigt god middag igårkväll!
Jag är dålig på det där med fisk, äter både mycket och helst lax mest hela tiden, så jag försöker nu trycka ner en vit firre lite här och var i kosten 😉 nästa gång gör jag denna rätt med mindre sambal oelek (det blev snudd på för hett här. Vilket jag för övrigt knappt kan fatta att jag faktiskt skriver.. för hett?! Brukar inte vara en dom från Fanny direkt) och har jag gäster blir det hela lite finare om man kör på räkor istället för fisk. Mums!För två portioner:
400 g torsk, skuren i munsbitar
1/2 röd chili, skuren i strimlor
1/2 tsk sambal oelek
1/3 lök, skuren i tunna halvmånar
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl grädde
1/2 buljongtärning utrört i 1 dl hett vatten
en halv påse (på 0,5 g) saffran (dvs 0,25 g..)
lite salt och peppar
Såhär gör du:
Fräs lök, vitlök, chili och sambal oelek i lite olja. Fös över lök-blandningen i stekpannans kant och låt torsken få lite yta bredvid. När den fått det, sänk värmen och blanda löken med torsken. Häll över buljongblandningen, grädde och saffran. Låt puttra, smaka av med salt och peppar och ät med pasta som vi gjorde här, eller om du känner för det – tillsätt mer vätska och servera som en soppa tillsammans med gott bröd att doppa.
18 Kommentarer
Cecilie Lykke
21 december, 2012 at 12:25Bare dumt at saffran er så dyrt, dette så nemlig kjempegodt ut! Kanskje jeg skal prøve det med gurkemeie og kylling i kveld 🙂
roethlisberger
22 december, 2012 at 13:26Det är ju inte så farligt dyrt.. En tia för en påse? Dvs 5 kr för två stora portioner som här.. 🙂 värt det iaf!!
Cecilie Lykke
21 december, 2012 at 12:25Bare dumt at saffran er så dyrt, dette så nemlig kjempegodt ut! Kanskje jeg skal prøve det med gurkemeie og kylling i kveld 🙂
roethlisberger
22 december, 2012 at 13:26Det är ju inte så farligt dyrt.. En tia för en påse? Dvs 5 kr för två stora portioner som här.. 🙂 värt det iaf!!
Helle
21 december, 2012 at 12:56Gjorde som sagt dina lussebullar igår. Blev sjukt goda ju! Över förväntan och mer! 😀
roethlisberger
21 december, 2012 at 18:08Vad roligt att höra! 😀
Helle
21 december, 2012 at 12:56Gjorde som sagt dina lussebullar igår. Blev sjukt goda ju! Över förväntan och mer! 😀
roethlisberger
21 december, 2012 at 18:08Vad roligt att höra! 😀
Energetica's Blog
21 december, 2012 at 22:07Saffran och skaldjur är fantastiskt gott tillsammans och grytan ovan ser riktigt läcker ut:)
roethlisberger
22 december, 2012 at 13:27Ja visst! Tack, det var den! 🙂
Energetica's Blog
21 december, 2012 at 22:07Saffran och skaldjur är fantastiskt gott tillsammans och grytan ovan ser riktigt läcker ut:)
roethlisberger
22 december, 2012 at 13:27Ja visst! Tack, det var den! 🙂
Moa
23 december, 2012 at 18:15åh ser jättegott ut! måste provas! sparar detta recept!!
Moa
23 december, 2012 at 18:15åh ser jättegott ut! måste provas! sparar detta recept!!
Anna . P
28 oktober, 2013 at 19:03Eftersom du bjudit på fantastiska smaksensationer tidigare har din blogg nu blivit lite av min mat-bibel! Det är hit jag i första hand vänder mig när jag behöver inspiration till mat! Idag fick detta stå för grunden för min matlagning. Dock bytte jag ut fisk mot kyckling, men gudars så gott med chili & saffran! Mums!
Ser framemot fler goda middagar! 🙂
roethlisberger
29 oktober, 2013 at 06:44vad roligt att höra, och att byta ut fisk mot kyckling kan jag tänka mig blir precis lika gott! 🙂
Anna . P
28 oktober, 2013 at 19:03Eftersom du bjudit på fantastiska smaksensationer tidigare har din blogg nu blivit lite av min mat-bibel! Det är hit jag i första hand vänder mig när jag behöver inspiration till mat! Idag fick detta stå för grunden för min matlagning. Dock bytte jag ut fisk mot kyckling, men gudars så gott med chili & saffran! Mums!
Ser framemot fler goda middagar! 🙂
roethlisberger
29 oktober, 2013 at 06:44vad roligt att höra, och att byta ut fisk mot kyckling kan jag tänka mig blir precis lika gott! 🙂