Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Asiatisk sallad med marinerad tempeh

Tempeh. En sådan där vegetarisk grej jag länge velat prova men så har det aldrig blivit av. Men när jag hittade det på burk (och inte i kyl eller frys som man annars ofta finner den, och därför har svårt att få hem från butiker en bit hemifrån..)Gryningen så tog jag tillfället i akt och köpte en burk.

Tempeh i sig, smakar inte så mycket. Det är sojabönor som tillsammans med svampen Rhizopus oligosoprus jäses till en fast kaka. Proteininnehållet är nästan lika högt som i kyckling och nötkött och tempeh innehåller även kostfibrer och vitaminer.

Så, för att inte äta smaklös jäst soja bara, så valde jag att dra på rejält med smakerna, och fick till en fantastiskt god rätt! Enkel och fräsch, bara att röra ihop ingredienserna till marinaden, låta tempeh dra sig däri någon timme (jag väntade bara en timme, vilket räckte fint!) innan jag stekte den i en het panna. Jag la de stekta bitarna över en sallad av isberg, gurka, tomat, avocado och koriander, och hällde överbliven marinad över som dressing. Alltså den här, den här, kommer göras många gånger igen här hemma kan jag ju säga!

asiatisktempeh1

Marinaden var:

 • 1 msk fisksås
 • saften från ½ lime
 • 2 tsk tamari soja
 • 1/2 sambal oelek
 • 1 tsk sesamolja
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 2 tsk brunt socker

Bara att röra ihop, smaka av så balansen söt/syrligt/hett passar dig och så marinerar du! Glöm inte att spara marinaden sen när du steker din tempeh, för den gör verkligen hela rätten sen när du häller den över salladen! Mmmmmm….asiatisktempeh2

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Felicia
  29 april, 2014 at 17:39

  Hej kompis!
  Hur ser du på soyabönor i ekologiskt syfte? Har hört att det skövlas mängder med regnskog endast för bönornas skull

  • Svara
   Matilda
   29 april, 2014 at 18:55

   Måste få hoppa in och svara här. Det stora problemet med soya är inte att äta det i sin rena form – utan de absurda mängder som går till djurfoder. Dvs, att äta kött är det problematiska då vi använder massa mängder med fullvärdigt soyaprotein för att få fram en mycket mindre mängd kött-protein.

 • Svara
  Charlotta Sofia springer och trimmar
  29 april, 2014 at 18:00

  Tempeh har jag faktiskt aldrig prövat trots att jag varit vego i minst 7 år. Måste testa någon gång för det lät ju onekligen som om det var gott 🙂

 • Svara
  Mio
  30 april, 2014 at 05:38

  Vad kul att du testade tempeh, det som är så gott! Finns ett smarrigt recept på marinad till tempeh på min blogg. Ett tips är att köpa tempeh i asiatiska livmedelsbutiker, jag fick 400 gram fryst för 25 kr 🙂

Lämna ett svar