Inspiration och pepp Tankar om ting Träning Vardagsuppdatering

rörlighet och teknik, Olso-tripp och planering vs impulsivitet

God morgon måndag!

Här startade dagen med ett tidigt cardio-pass på gymmet, pw (hastighet 8km/h, lutning 4) i dryga 30 minuter, följt av 1 km löpning (16.3, lutning 4). Sedan körde jag lite rörlighets- och teknikträning, något jag -tyvärr- är fruktansvärt dålig på att få in mellan styrkepassen och konditionsträningen. Men den behövs! Att få in en halvtimme efter konditionspassen är ju egentligen helt perfekt, kroppen är varm och rörlig. Mer sådant, Fanny!

Idag ska jag faktiskt för första gången i mitt liv (?!) besöka Oslo. Ska på ett event och pressfrukost imorgonbitti, riktigt kul! Så flyger över i eftermiddag, spenderar kvällen med en fin vän som sedan länge är bosatt i grannlandet, och imorgon går hela dagen i träningen och hälsans tecken. Det ska finnas internet på hotellet så jag räknar med att blogga lite updates 🙂

Det här med ny vecka. Måndag. Nya tag. Bla bla. Jag tycker inte om måndag (fast just den här måndagen känns rätt lovande faktiskt), jag blir stressad av alla dagar och tillfällen då man förväntas ta tag i sig själv och sitt liv. Förväntas ha en strukturerad vardag och framför allt en planerad vardag. Jag har ett behov av att planera, för att jag vill ha koll. Men faller en bit i planeringen bort av något skäl – faller resten också. Jag har otroligt svårt för att bara köra på om något förändras och jag tvingas frångå min plan. Däremot, kan jag få för mig att göra ändringar själv, jag kan vara väldigt impulsiv. Boka en biljett och dra två timmar senare. Kliva upp ur soffan iklädd pyjamas mitt i natten och köra in till krogen. Hänga på en främmande människa och fika på stan. Jag får för mig saker och har jag inga problem med att bara göra, men det för att jag bestämmer det. Jag kan avvika från planen för att det är jag som ändrat den.

Men om jag till exempel går till gymmet med planen att köra ett benpass (alla övningar givetvis i en viss ordning), och första maskinen är upptagen, då blir jag helt ställd. Självklart gör jag något annat, ändrar ordningen och genomför ändå passet, men jag kommer aldrig riktigt in i det. Det känns konstigt och fel, jag får inte kontakten jag önskar och kan inte riktigt ta ut mig som jag vill. För mig handlar det om väldigt små (för andra människor säkert obetydliga) saker som avgör helt. Vissa övningar måste jag ha musik i öronen till, och då ett visst stycke. Jag kan inte utföra en övning om linnet korvat upp sig, eller ena skon sitter lösare än den andra.

Knäppt. Men jag har liksom inte riktigt reflekterat över detta förrän nu de senaste dagarna. Jag har ju alltid varit såhär. Jag vet inget annat. Hur som helst, har jag nu planerat min dag idag till punkt och pricka. Nu är det tid för dusch och sista packningen. Det kommer bli en bra (och lång) dag, det känner jag på mig! Man får hitta sitt eget sätt, vi är alla olika, vissa vill planera, måste planera, andra kör hellre en go-with-the-flow-stil och det är givetvis också bra, om det funkar för en själv. Det viktigaste är att vad vi än gör, så gör vi det för att vi vet att det är vad som funkar bäst för oss. Inte enligt normen, enligt din omgivning eller enligt någon bok du läst om framgång, lycka och hälsa. Jag är alldeles övertygad om att känns det inte bra, då är det inte bra – känns det bra, ja då är det bra.20121192350322720_sbigUpdate : jag vill bara betona att detta ”tänk och beteende” inte alls har med träning att göra. Gymmet var bara ett exempel lätt att beskriva. Jag är likadan när det gäller städning, resande, ”slapphäng” och ja, allting egentligen.

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  johanna
  7 januari, 2013 at 22:50

  Wow, hur har du fått så bra kondis?? Har du några tips? 🙂

 • Svara
  Amanda
  8 januari, 2013 at 17:32

  Hej. säger det här bara för att jag bryr mig om dig och för att jag själv känner igen mig i dig.
  Bara så att du ska må så bra som möjligt. Läs och håll koll lite på dig själv så att du inte fastnar i ortorexi. Bara ha det i bakhuvudet så att du kan stoppa ortorexitankar om de kommer.

  • Svara
   roethlisberger
   8 januari, 2013 at 18:00

   Jag har haft ortorexi. Det är synd att man direkt får höra sådant här när man ”öppet” tränar och försöker leva hälsosamt (om man inte är överviktig, då är man ju bara ”duktig” som håller igång och kämpar..) 🙁 men tack för omtanken, kan dock meddela att jag som sagt redan varit där och vet vad jag ska akta mig för. Lugnt 🙂

   • Svara
    Amanda
    9 januari, 2013 at 16:04

    Vad glad jag blir att du har koll!
    He, ja det handlar mest om att jag fick en ”aha-upplevelse” nyligen om att jag har/haft ortorexi själv. Jaa, det är egentligen inte en skada för kroppen som andra ätstörningar, mer psyket.

  • Svara
   Alexandra
   8 januari, 2013 at 22:03

   Jadu Fanny- fler som anmärker samma sak.

   • Svara
    roethlisberger
    8 januari, 2013 at 22:21

    Men herregud människa, koncentrera dig mer på ditt liv och sluta snacka om mitt – för du känner inte mig och vet absolut ingenting. Börjar ledsna på dig.

   • Svara
    Amanda
    9 januari, 2013 at 16:06

    Du kan se på hennes svar sedan att det inte är så, jag tror hon vet bäst själv 🙂

 • Svara
  Vickan
  8 januari, 2013 at 18:39

  Japp känner igen mig i det där. Gillar inte när maskinerna är upptagna, har jag planerat löpning på band så vill jag köra det då inte senare eller en annan dag utan just då. Har nu så lyxigt att ha ett eget hemmagym så nu är det problemet löst 🙂

Lämna ett svar