Inspiration och pepp Tankar om ting Vardagsuppdatering

Vad skulle du göra om du visste att du inte kunde misslyckas?

– jag har funderat en del kring det. Vad vill jag egentligen? Vad vill jag mest av allt? Innerst inne?

Om det inte fanns några begränsningar eller hinder ; så som tid, pengar, yttre förutsättningar eller krav från omvärlden. Om jag visste att jag skulle lyckas – vad skulle jag ta mig för?

Det är ofta tanken och tron att vi inte kan, som hindrar oss. Som får oss att istället för att välja det vi allra helst vill, så väljer vi nummer två eller tre, av rädsla att misslyckas. Har man inte försökt så har man ju inte misslyckats.

Jag tror verkligen att om man vill, om man vet vad man vill, så kan man ta sig precis så långt som man önskar. Jag tror, till hundratio procent, att det är omöjligt att misslyckas med det man vill, om man också tror (till hundratio procent) på att det går och att man förtjänar det. Problemet är inte möjligheternas oändlighet, utan problemet är våra visioners begränsningar : att vi inte kan föreställa oss att kliva över mållinjen och faktiskt få precis det vi önskar oss.

För det är vad allt handlar om – ”If you can dream it, you can achieve it”. Men det är inte lätt. Absolut inte. Jag blir ofta arg, ledsen och uppgiven på mig själv, för mitt problem är främst att veta vad jag vill. Att motivera mig till att göra saker jag kanske inte så gärna vill, tills jag faktiskt kommit underfund med vad jag vill. Det stressar mig att inte ”bara veta” vad jag vill, för jag vet ju faktiskt att när jag vet det, så är det inga problem att ta sig dit, att uppnå allt. Det stressar mig att jag inte klarar av att ”bara göra”, så som alla andra verkar kunna. Tills jag vet. Till jag då kan göra det jag vet att jag vill.

Hur vet man? Hur vet man vad man vill? Jag har såklart en hel hög luddiga önskningar och drömmar. Jag vill vara lycklig. Jag vill le och vara glad. Jag vill älska och bli älskad. Jag vill jobba med något jag tycker är roligt och är bra på. Jag vill gifta mig och ha barn. Jag vill hjälpa människor. Jag vill inspirera och motivera. Jag vill mest av allt bara må bra, hur jag gör det spelar mindre roll. Och där har vi mitt problem. Jag vet knappt vad som får mig att må bra, och därför kommer jag vad – aldrig göra det?? Deprimerande tanke. Så jag vägrar tro att det är så. Jag har bara svårt att se mitt första steg, svårt att se hur jag ens kan ta ett första steg förrän jag vet vad mitt mål är.

Har ni några tips? Hur vet ni vad ni vill? Eller vet ni det? Är det kanske helt normalt att inte veta? Hur hanterar och mår ni i så fall med denna ovisshet?425468_382534068441571_100000549445502_1410115_1732910589_n

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Nina L
  11 januari, 2013 at 10:36

  Känner igen mig i allt, trots att jag är 20 år äldre än du (eller kanske just därför – 40-årskris ongoing…). Någon sa nyligen att man inte alls ska gå på magkänslan, dne är inte alls pålitlig. Gör kalkylerade beräkningar, det lönar sig i längden.
  Mitt problem är detsamma – vad mår jag bra av, utan att vara för egoistisk (mår lite dåligt av alla ”jag ska ägna mig mer åt mig själv, säga nej, etc. för folk blir bara mer och mer ego). Jag älskar att få andra att må bra, jag mår bra av egentid men inte att göra ingenting, jag mår bra av att röra mig men det får inte bli ett tvång… Skulle kunna tänka mig att byta karriär men har inte råd… På spanarna på p1 var förslaget att folk skulle få pension under medelåldern när iv är som tröttast, har en massa barn och sånt. När vi är unga är vi hungriga och när vi är pensionärer har vi tålamod. Jag tror i alla fall om jag ska ge någon lärdom (som jag absolut inte följer själv ) så är det att kapa informationsflödet. Se nyheterna och häng med men kapa ett gäng bloggar och internet/telefonsurfande, för att få tid, skapa ett meditationstillfälle om dagen (det finns flera på internet och på CD med böcker) för att under en kvart tjugo minuter få ro i kroppen (typ bodyscanning), det är faktiskt välgörande. Att ägna varje sak en ordentlig tid och medvetande (mindfulnesstänket – inte så dumt) för att bättre leva i nuet tror jag också på. Och till sist – plan your work and work your plan. Det går alltid att börja om om man inser att det inte är ens grej (obs kostnaden icke inräknad…). Mycket svammel, många tankar! Ha en fin helg i alla fall, och varva ned ordentligt!

 • Svara
  Ronja Strid
  11 januari, 2013 at 13:15

  Bra inlägg där! Tror precis som dig att man kan lyckas med det man vill. Jag har alltid fått det jag verkligen vill ha. För vill man något tillräckligt, ja då ser man till att ta sig dit.

  Tackar för inspirerande blogg, älskar dina recept! Kram.

 • Svara
  Li
  11 januari, 2013 at 16:06

  Bra inlägg, tänkvärt!

 • Svara
  Cecilia
  11 januari, 2013 at 17:10

  Åh detta är mitt största problem och det skrämmer mig så fruktansvärt..! Jag är 19 år och har alla möjligheter men jag vet inte vad jag vill göra, vad jag vill bli, vad jag vill uppnå. Så nu prövar jag på en utbildning, tar en paus till sommaren och reser runt i världen. För att förhoppningsvis hitta ett svar… Men det är läskigt, att veta att man styr sitt eget öde liksom.

 • Svara
  Sofia
  12 januari, 2013 at 00:53

  Åh, detta klaffar så finfint in i min filosofi. 🙂 Inte att inte veta då – för jag vet precis, men det om att man absolut kan ta sig dit man vill om man jobbar tillräckligt hårt för det. Jag insåg när jag praktiserade på ett tropicarium att jag inte ville arbeta med något annat än just det. Det är det enda jag kan tänka mig att kämpa för att bli. Djurvårdare, djurskydd eller liknande. Och det finns inte några eftergymnasiala utbildningar i Sverige, arbetsmarknaden ser mörkare än mörkast ut och för en liknande utbildning krävs skyhöga betyg… men det finns ju faktiskt folk som lyckas, så varför kan inte jag vara en av dem? Läser just nu upp betyg och ska söka utbildning i Australien där det även finns en marknad. Och jobbar samtidigt för att spara pengar till det. Och ska skaffa en diagnos på ADHD så CSN har överseende med tidigare misslyckanden… det ska gå!!!

 • Svara
  Linda
  12 januari, 2013 at 17:52

  Livet går varken att förutspå eller planera. Försök chilla lite och leva i nuet. Du vet att du vill må bra och du vet säkert också vad som får dig att må bra, fokusera på det och lägg din energi på det och dem du älskar HÄR OCH NU. Försök lita på att resten kommer att falla på plats. Det går inte att tvinga fram en livsdröm, men genom att testa nya saker och se dig omkring så upptäcker du snart vad ditt hjärta klappar lite extra för. Sen är det förstås inte fel att fundera kring drömmar, mål osv. men blir det ett stressmoment så missar man lätt allt det fantastiska som finns runt omkring en i nuet.

 • Svara
  Karin
  12 januari, 2013 at 19:49

  Åh! Du borde läsa boken ”I could do anything if I only knew what it was” (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0440505003). Har hittills tagit mig igenom halva, och har både fått väldigt jobbiga, men bra, insikter om vad som håller mig tillbaka, samtidigt som jag nu vet vad min dröm är, och har tagit första steget mot att uppfylla den. Absolut ett lästips (även om författaren påstår sig vara en LOA-motståndare och ibland dumförklarar positivt tänkande så går en hel del av boken trots allt i den andan)!

 • Svara
  Jenny
  13 januari, 2013 at 16:41

  Se filmen ”The Giant Mechanical Man”, den handlar precis om det du skriver om. Att inte riktigt hitta sin plats och att inte veta vad man vill i en värld full av vinnare och människor med mål som ”brinner” för nåt. Man måste ju vilja mycket här i livet, vem vill vara en loser liksom?! En fin och ödmjuk liten film.

  • Svara
   roethlisberger
   14 januari, 2013 at 08:21

   Tack för tipset!! Ska absolut kolla på den när jag kommit hem 🙂

 • Svara
  Emilia
  15 januari, 2013 at 21:37

  Hej,
  Har nyligen hittat din blogg och läst en del saker du skrivit… Känner igen mig så mycket i mycket av det du skriver. Särskilt detta!

Lämna ett svar