COPYCATS & DIY Vardagsuppdatering

Copycat: Marabou Premium Lemon Ginger

När jag ska lyxa till det chokladväg och köpa något lite extra fint är Marabou Premium Lemon & Ginger storfavvon. Jag bara älskar den starka chokladsmaken tillsammans med den lena men ändå överraskande krispiga fyllningen som faktiskt smakar både citron och ingefära utan att bli ”för mycket”. Yummie, en sådan kaka slinker ner snabbare än snabbast!

Igår ställde jag mig i köket för att leka fram en ny variant av föregående dags kalorisnåla bars (här och här) som blev så himla bra, men mitt i allt stök bland byttor och askar och smakidéer och ingredienser, så såg jag den halvtråkiga citronen i kylen… tankarna flög direkt till min finchoklad… jag ville ha den NU, nu på en gång! En hel kaka att sluka inom loppet av två minuter och efter det ville jag vara nöjd (det blir man aldrig när det kommer till choklad), stark (påfylld med näring efter intagen föda) och redo för äventyr.

Aaaafaastvänta. Hur goda maraboukakor än är passar de sällan som pwo’s. De är sällan näringsmässigt så fina att det faktiskt är försvarbart att moffa en kaka (eller två) innan träningspasset eller direkt efter en vardagssmiddag. Helst varje vardag. Så… ja, ni förstår. Självklart blev mitt mission att göra en ny copycat. Denna gång en dubbel chokladkaka med krämig (men samtidigt sådär härligt krispig) fyllning med smak av citron och ingefära. Utan socker, gärna low fat och nötfri, utan onödig mängd olja och allra helst även proteinrik.

Som sagt; mission. Men istället för att babbla mer om svårigheter och hinder, så visar jag er resultatet, så kan ni välja om det är värt att fortsätta scrolla ner i detta inlägg för receptet…chokladkrisp1

Precis. Nailed it. Det här chokladen åkte raka vägen in i mitt hjärta, upp på gotte-topplistan och rent utav knuffade ner (om än knappt, och efter många om och men) pralinerna med blåbär, pekannötter och havssalt till en andraplats, för att själv inta ledande position. Så-himla-god. Chokladig. Proteinrik. Len men ändå krispig. Nötfri och överhuvudtaget i princip fettfri – så mer lågkalori får man leta efter! Och godare hittar man nog inte…chokladkrisp3Några notes innan ni börjar. 1– eftersom det var första gången jag gjorde denna visste jag inte hur mycket som skulle behövas av de olika satserna, därför fick jag med nedanstående mått mer fyllning än choklad. Rekommenderar er därför att antingen dubbla mängden choklad, eller halvera mängden fyllning. 2– eftersom chokladen innehåller varken olja eller annat fett, så blir den rätt ”lös” i rumstemperatur. Förvara därför chokladkakan i frysen, och ät antingen direkt därur, eller lägg på en tallrik och ät med gaffel under tiden den tinar… mmm, smälter i munnen oavsett hur du äter den!

Choklad:

 • 40 g protein pulver (vassle) med chokladsmak
 • 2 msk kakao
 • 3 steviadroppar sweet drops choklad
 • vatten till önskad konsistens

Fyllning:

 • 126 g sköljda och avrunna svarta bönor
 • 26 g protein pulver (vassle) med chokladsmak
 • 1/2 msk riven, färsk ingefära (mätt efter rivning)
 • skalet från 1/2 (ekologisk!) citron
 • 8 steviadroppar sweet drops choklad
 • 1/2-1 msk kakao
 • 1 msk sötningsströ, eller socker
 • 1/2 msk kakaonibs

Gör såhär:
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en plastburk, börja sedan med fyllningen: skölj de svarta bönorna och låt dem rinna av helt. Mixa sedan med stavmixer och tillsätt resterande ingredienser till fyllningen, och rör ihop med en sked. Gör chokladen genom att röra ihop proteinpulver, kakao, steviadroppar och tillsätt sedan vatten lite i taget tills du får en tjock smet. Tillsätt så lite vatten som möjligt, men tillräckligt för att kunna röra ut ev. klumpar och få en helt slät choklad-smet.
Häll hälften av chokladen i botten av den bakplåtspappersklädda (pjuh ordet!) burken, och ställ in i frysen för att stelna. När den väl har stelnat, bre på fyllningen, och häll över resterande choklad. In i frysen igen och försök hålla dig tills kakan är helt stelnad, sen : hugg in!chokladkrisp2

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Linn
  30 mars, 2013 at 13:08

  Ahmen ååh vad gott det såg ut!
  Måste testas! 🙂

 • Svara
  Emma
  30 mars, 2013 at 14:44

  Ser sjukt gott ut! Kan man ersätta steviadroppar och cacaonibs med annat? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   30 mars, 2013 at 15:19

   det var det!! (ja, redan slut. SÅ gott var det 😉
   ja, steviadroppar är ju en sötning m chokladsmak, så tillsätt extra sötning + ev mer kakao (smaka av) och kakaonibs tillför krisp och chokladsmak, så byt ut mot chocolate chips alternativt hackad choklad bara.

   • Svara
    Emma
    30 mars, 2013 at 22:13

    Ok tack! 🙂 Ska testa inom kort

 • Svara
  Julia
  30 mars, 2013 at 18:46

  Hej Fanny, tänkte bara säga att du är grym på alla sätt och vis, har följt dina bloggar år och dagar och du är en jävligt stark brutta, in och ut! Har en liten fråga till dig, hur mycket pengar går det åt på mat för dig i månaden? Med alla recept och ingredienser så verkar det som ganska mycket.. Vet du siffran ungefär?

  • Svara
   roethlisberger
   31 mars, 2013 at 09:10

   det är mycket, men mest för att jag är värdelös på att planera. det går att äta väldigt billigt men fortfarande healthy! jag vill ju ”ge er” nya recpet hela tiden, ingen vettig människa bakar så ofta och lagar såhär mycket mat annars, antar jag 😉 vill också betona att ALLA mina pengar går till mat. Jag går väldigt sällan ut (1-2 ggr/år) aldrig på bio, ter sällan ute, köper inte kläder (utöver ev ett träningsplagg då och då när de gamla går sönder..) och ja.. jag spenderar inga pengar alls på NÅT annat än ätbart/saker till köket. Så det är ju en prioritering jag valt att göra 🙂 min hobby, dit alla pengar går!

 • Svara
  Maria
  31 mars, 2013 at 19:54

  Ser verkligen gott ut! Härligt när man lyckas med ”experiment”.
  🙂

 • Svara
  Signe
  1 april, 2013 at 21:14

  har du något tips på bra proteinpulver?:)
  kramar

Lämna ett svar