COPYCATS & DIY Efterrätt och gotte Kost PROTEINBAK Recept

Copycat : SWEBAR

Jag gillar swebar:s. Jag gillar i och för sig alla barer och ja… sötsaker överlag går väl ner, liksom. Hur som helst, jag har haft allvarlig proteinbars-brist här hemma senaste tiden, och bestämde mig därför igår för att göra ett gäng.

En stor favorit hos mig är swebar pepparkaka, så jag letade upp innehållsförteckningen på dessa med hopp om inspiration till tillvägagångssätt: swebarbakTyvärr hade jag varken glykos- eller fruktossirap hemma. Inte heller skummjölkspulver, emulgeringsmedel sojalectin eller avfettad kakao hade jag köpt hem till detta bak. Attans! Så istället fick jag improvisera, hålla en tumme och hoppas på det bästa. Den här gången hade jag några riktlinjer:

 • jag ville ha ett bra basrecept, som man kan ändra smak på med enkla medel utan att behöva skapa ett helt nytt recept.
 • jag ville inte använda havregryn, utan dra ner på kolisarna och få till ett gotte som passar lika bra innan sänggående som före/efter träning.
 • jag ville få till den där kletiga, härliga fudge-konsistensen utan nötsmör, av den enkla orsaken att jordnötssmör intas redan i så stora doser hos mig + andra nötsmör har jag sällan hemma.

Resultatet? Mjuka, smakrika och söta protein bars – och så långt ifrån mjöliga och tråkiga som det annars lätt blir när man tar bort fettet och inte tillsätter massa sirap… pepparkaksbar1pepparkaksbar2

Av detta får man 2 härliga barer:

 • 70 g (kokta) kikärtor
 • 33 g vanilj kasein
 • 60 g äppelmos
 • 1/2 msk kokosmjöl
 • 1/2 msk sötningsströ som mäter som socker
 • 1 tsk kanel
 • 1/2 tsk pepparkakskrydda
 • 10 mandel

Jag tillsatte hackad mandel för crunch, så tål man inte nötter går de givetvis bra att utesluta! Kasein binder mer vätska än vassle, så har du inte kasein, kör på vassle men öka mängden kokosmjöl och ta ev lite mindre äppelmos.

Gör såhär: häll av och skölj kikärtorna, ”skala” dem gärna för att få bort hinnan, det yttersta skalet lossnar lätt när kikärterna är sköljda. En i taget, så säger det plopp, och du har kikärta i ena handen och ett tunt skal i andra. Skölj dem sedan igen och låt rinna av. Mixa ordentligt med stavmixer och blanda i resterande ingredienser. Forma till två barer och linda in i folie för att sedan förvara i kylen.

sneakpeakbarerJag gjorde två varianter till : en med grönt te, päron och vanilj (ja, jag fick smak för den kombon efter mitt och Sannas påhitt!) och en i chocolate chip cookie dough-smak. Alla blev helt fantastiskt bra, och jag kommer givetvis dela med mig av de andra varianterna också 🙂

Du kanske gillar

14 Kommentarer

 • Svara
  Madde
  26 mars, 2013 at 12:10

  De ser helt fantastiska ut, har letat länge efter ett recept på bra proteinbars med rätt konsistens och det ser ju dessa ut att ha, måste testa. Tack!! 🙂

 • Svara
  fanny
  26 mars, 2013 at 12:56

  de ser kanongoda ut! vad blir det för kcal + p/k/f?

  • Svara
   roethlisberger
   26 mars, 2013 at 13:34

   de landar på strax under 140 kcal per bar – dvs två stycken är ett fint mellis 🙂 har inte räknat ut energiprocenten, tips på bra hemsida som underlättar uträkningen? har inte tid att räkna ut i huvudet just nu

   • Svara
    fanny
    26 mars, 2013 at 16:07

    hur bra som helst ju! jag brukar använda shape up club 🙂 så smidig app där man kan scanna streckkoder istället för att söka på all mat.

    • Svara
     roethlisberger
     26 mars, 2013 at 17:28

     tack för tipset! Blir att kolla upp den direkt, app till telefon alltså? inte ens tänkt tanken att leta efter en app, bara sökt på nätet… 😮 så tack!

   • Svara
    Milla
    27 mars, 2013 at 21:38

    Du råkar inte ha koll på hur många gram protein det blir per bar? Ser superdupergott ut iaf!
    Vill passa på att säga att jag tycker det är jäääääättekul att du är tillbaka och bloggar igen, får så himla mycket inspiration från din sida och dina recept!

 • Svara
  Emma
  26 mars, 2013 at 15:01

  Omg, ser för bra ut för att vara sant! 🙂

 • Svara
  Annie
  26 mars, 2013 at 16:09

  Herregud Fanny! Det låter som himlen!

 • Svara
  Anna
  27 mars, 2013 at 11:29

  Ser helt underbart ut! Det här är en dum fråga, men smakar det mycket av kikärtorna? Jag älskade kikärtor och åt det typ varje dag under gymnasiet, så nu har jag lite svårt för dom 🙁 dumt!

  Tack för en underbar blogg : )

  • Svara
   roethlisberger
   27 mars, 2013 at 11:32

   nej, i och med att man sköljer + ”skalar” kikärtorna smakar de ingenting! Det är själva vitsen, vem vill ha en söt bar som smakar ärtor..? 😉 uscha! Så skölj noga, flera gånger gärna, så blir det nog svårt att spåra några kikärtor i dessa! Tack!

   • Svara
    Anna
    27 mars, 2013 at 12:49

    Åh, tack snälla för ditt svar!

 • Svara
  Malin S
  2 april, 2013 at 06:47

  Åh, sjukt god smak blev det men hade tyvärr vassleprotein. Trots inget äppelmos så blev det en väldigt rinning smet. Frös in nu i barliknande former och funderar på att typ göra chokladtäcke och ha runt om. Eller om man skulle köra dem en stund i ugnen?

  • Svara
   roethlisberger
   2 april, 2013 at 09:39

   vad roligt att de iaf SMAKADE bra 😉 de borde absolut gå att grädda i ugn, men kan inte svara för konsistens/smak då jag inte testat själv. Jag skulle, om du gör dem igen, som sagt öka mjöl/proteinmängd (du knådar ju, tillsätt mer ”torrt” tills konsistensen är bra!) och precis som du säger kan man nog rädda dem du nu har i frysen med ett härligt lager choklad 😉 vad kan man INTE rädda med choklad, liksom..? hehe

 • Svara
  Anna
  11 april, 2013 at 10:23

  Haha åh nej, jag klantade till mig totalt. Jag norpade av karlns vassleprotein och glömde att minska på äppelmoset, det blev som pannkakssmet. Hade i lite extra kokosmjöl och en del fiberhusk, vilket gjorde det mycket bättre, men det var ändå kladdigt och för löst. Hur som, de smakade grymt bra, så jag kommer absolut ge dom ett nytt försök och följa dina råd lite bättre ; )

Lämna ett svar