Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

Vaniljkaka med glaserade päron och kanderade pekannötter

Ibland, när man bakar (och kanske framför allt när man skapar sina egna recept), går precis allt som kan gå fel, fel. Det här är ett sådant recept.

Hade jag inte haft min fina sovmorgon och vaknat utvilad och pigg, hade jag kanske stampat ilsket i golvet (så gör jag när jag blir arg. Fanny 5 år) redan när päronen inte alls blev som jag tänkt mig. Men, jag sov till halv tio (!) igår när denna kaka bakades och var på bästa möjliga humör, så icke (!!) att ett litet päron skulle få sabba detta bak inte.

Hade jag sedan inte haft ett grymt benpass följt av lunchmys med min bästa, hade jag förmodligen kastat både det ena och andra runt mig i köket när nötterna helt plötsligt (utan att be om lov) flög åt alla håll och kanter. Men, återigen, gårdagens träningspass var perfekt och lunchen likaså. Så nötterna skrapades fint ihop och baket fortsatte.

När jag slutligen skjutit in kakan i ugnen och börjat ta tag i bergen av disk, insåg jag att jag glömt mjöl… i kakan fanns nu vare sig malda havregryn, mandelmjöl eller ens minsta lilla sked pofiber eller fiberhusk. Attans. Och vänta lite nu… hade jag i mjölk? Nej. Inge mjöl och inge mjölk. Detta lär ju bli jääävligt gott, Fanny! Suck. Men, mitt humör var orubbligt igår. Så disken diskades och när jag var klar hade bara 13 av de 20 minutrarna jag ställt klockan på gått… så jag kollade in i ugnen och såg – en bränd kaka. Snabbare än snabbast togs den ut och upp på diskbänken. Det var glaset som lurats lite med mig, helt svart var den i alla fall inte, om än lite väl… färgad.

Vänta lite nu, den var fint fluffig…? Jag petade försiktigt på kakans mitt. Hmm, perfekt motstånd. Hoppet började försiktigt återfinna sig. Några minuter stod jag mest och stirrade på kakan. Jag har en tendens att göra så, jag iakttar mina bakverk, som om de annars eventuellt skulle kunna få för sig att rymma, eller nåt. När ungefär tio minuter gått, skar jag försiktigt två snitt… drog ut trekanten… möttes av estetisk kak-perfektion.paronpekan2

Som vanligt fotade jag innan jag provsmakade. Också en sådan där makes-no-sense-grej jag har för mig. När kameran låg laddad med ett gäng bilder högg jag in. Eller rättare sagt, b-friend fick den bit jag skurit upp för fotograferingen – själv åt jag direkt ur formen. Alltihop. Det kanske man inte borde, tänker ni nu, men här har vi en av orsakerna att jag bakar healthy – man får äta hela kakan, wooho! Snabb överslagsräkning visar att hela den här kak-satsen här gick på dryga 350 kalorier. Lite beroende på vilket märke man har av de olika ingredienserna osv.. Så, 3/4 av denna kaka till mellis för Fansan. Låter inte det som strålande både val av, och storlek på, mellis så säg?!paronpekan6

För en liten kaka (vet inte exakta diametern på min form, men dubbla receptet om du använder en ”normal-stor” form med löstagbara kanter):

 • 1,5 msk päronpuréé
 • 2 äggvitor
 • 2 msk sötningströ
 • 0,25 dl kokosmjöl
 • 1 rejäl skopa (25g) vassle päron/vanilj
 • 0,5 msk kasein vanilj (eller lite mer kokosmjöl)
 • 0,5 tsk bakpulver
 • 1/4 tsk salt
 • 1/5 tsk vaniljpulver

Topping:

 • 20 g pekannötter
 • 0,5 msk citronsaft
 • 2+2 msk brunt socker eller brunt sötningsströ (sukrin gold)
 • 1/2 päron

paronpekan4Gör såhär:

 • Sätt ugnen på 175 grader och fetta en form med löstagbara kanter.
 • Skär päronet i skivor, ca 2-3 mm tjocka. Hetta upp en stekpanna och rör ner citronsaft och 2 msk brunt socker. När det börjar puttra (men låt det inte brännas, not so tasty) lägg ner päronskivorna. Låt dem få yta, vänd. Sänk eventuellt värmen lite om du tycker det går för hett till (ha, nu var jag väl kul??).
 • När päronskivorna ser bra ut, stäng av värmen och låt stå medan du gör följande:
 • Vispa äggvitorna och sötningsströ med elvisp så du får en vitt, fast och tjockt skum. Tillsätt päronpurée och vispa lite till.
 • Rör ihop de torra ingredienserna i en annan bunke och vänd (med slev eller slickepot) ner i ägg-fluffet. Vispa lite till, bara tills du har en jämn och fin smet.
 • Häll över smeten i den fettade formen och stick ner päronskivorna.
 • Tillsätt de andra 2 msk socker i stekpannan och hetta upp igen. Tillsätt nötterna och rör kontinuerligt till de blivit härligt kanderade men inte brända.
 • Strö nötterna över kakan och grädda i 10-12 minuter. Håll koll! Får kakan/nötterna för mycket färg innan den är fast och klar, täck över med folie. Brända nötter är aldrig en succé (men går, uppenbarligen, bra att få ner det med! Hehe).

paronpekan3Som ni ser, blev denna kaka trots avsaknad av både mjöl och mjölk helt ljuvligt fluffig och lätt. Lite sockerkaks-feeling, fast men betydligt mer smak. Jag verkligen älskar att ha fruktpurée i bakverk, det tillför både mycket smak och fixar en grym konsistens. Jag råkade som ovan nämnt ha min kaka inne lite för länge, optimalt hade ju givetvis varit om nötterna inte fick fullt så mycket färg. Men, det gjorde inte mig (som gillar ”bränd smak”) minsta lilla, för denna kaka var utöver det så-himla-fin. Eeh, ja, det förstår ni kanske – jag skrapade ju ihop varenda smula och slickade formen som sagt 😉paronpekan1

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Rund är också en form!
  8 april, 2013 at 10:33

  Haha! Du är ju för rolig… (Hade det varit jag, HADE jag kastat allt åt skogen förmodligen) 😉
  Men skönt att det smakade bra till slut! 🙂

 • Svara
  Matilda
  9 april, 2013 at 13:04

  10 poäng av 10 möjliga!! Jag kom hit via tastyhealth, och blev så inspirerad att jag provbakade denna! Dock med äpple och kanel istället 😉 supergod! Och supertrevlig blogg!

  • Svara
   roethlisberger
   9 april, 2013 at 19:13

   vad härligt att den smakade 😀 ja, jag valde mellan päron och äpplen, så förstår att också den kombon smakade fint 😉 allt med kanel är fint, tycker jag!
   och Tack! 😀

 • Svara
  Madde
  10 april, 2013 at 12:05

  Vilken rolig historia hehe 🙂 Och kakan ser himla god ut!

 • Svara
  nathalie
  10 april, 2013 at 14:49

  Och jag har en variant med plommon på g at this very moment! 🙂

Lämna ett svar