Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

asiatisk (f-a-n-t-a-s-t-i-s-k) kycklingfärs

Jag kan bli löjligt irriterad när folk inte kan skilja på stark mat och smakrik mat. För skillnaden är typ.. ja, skillnaden är att det senare är bra och gott, medan det första är vad man får om man tappar fel burk i grytan. Stark mat kan liksom vem som helst få till. Att få till smaker och framför allt smakkombinationer – det är däremot lite klurigare. Och vad som gör viss mat lite godare.

thaikottfars3

Som jag skrev i tidigare inlägg är detta en ny favoriträtt här hemma. Vardagsmat som går på två röda att slänga ihop, men gör sig lika bra som festmåltid under vilken bjudning som helst! Så-himla-god. Den är sådär smakrik, men inte så man måste ha en hink yoghurt bredvid för att få bort brännan i halsen efter middagen. Utan det smakar, trots sin aningens bleka uppsyn, bara fantastiskt gott!thaikottfars2

För 3 normalstora portioner behöver du:

 • 500 g kycklingfärs (jag har inte provat själv, men vilken färs som helst borde bli god)
 • 1 gul lök
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 4 tsk röd currypasta
 • 2 msk sweet chilisås
 • 2 msk pressad lime (ungefär saften från 1 lime)
 • 2 msk fisksås
 • 2 msk brunt socker/sötning
 • ett gäng (jag tog 10 st) minitomater
 • ev. lite salt och peppar (en av de få rätter inte ens jag tycker att det är nödvändigt!)
 • ev. lite färsk basilika eller persilja (jag glömde det denna gång. Gillar det annars!)

Och såhär gör du: fräs hackad lök och pressad vitlök. Gegga ihop currypasta och kycklingfärs. Tillsätt i stekpannan och bryn under omrörning. Tillsätt resterande ingredienser och sänk värmen. Låt puttra några minuter, salta och peppra efter smak och släng om du önskar i lite basilika eller persilja. Servera med vad du vill, här körde vi på ris och zeggs (riven zucchini kokt i äggvita).thaikottfars1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Sally
  26 maj, 2013 at 16:27

  Hur kokar du zucchinin i äggvita? Bara som det låter eller vatten’också?

  • Svara
   roethlisberger
   27 maj, 2013 at 06:36

   jag brukar ha i vatten för att skona kastrullen, men i slutet ”pressar” jag ändå ut det för att inte få massa vatten på tallriken 🙂 ägget koagulerar ju och zucchinin är ju ”fast” så att säga, så det går enkelt och smidigt att ”pressa ur” och få kvar det man vill ha kvar! jättegott

 • Svara
  Anonym
  27 maj, 2013 at 14:17

  Du säger ju helt emot dig själv…

  ”Jag kan bli löjligt irriterad när folk inte kan skilja på stark mat och smakrik mat. För skillnaden är typ.. ja, skillnaden är att det senare är bra och gott, medan det första är vad man får om man tappar fel burk i grytan.”

  ”Den är sådär smakrik, men inte så man måste ha en hink yoghurt bredvid för att få bort brännan i halsen efter middagen.”

Lämna ett svar