Inspiration och pepp Kost Tankar om ting Träning Vardagsuppdatering

fundering kring andras funderingar

Idag lyssnade jag äntligen på Saras senaste podd där hon pratar med Ann-Sofie Forsmark (jag skäms lite när jag säger det; men fram tills idag var hon en främling för mig. Ja. Numera undrar jag hur och varför jag inte hittat henne tidigare, vettig!) om det där med hälsa. Vad det är och framför allt varför det är så svårt.

Jag råder er att lyssna på podden själva, mycket bra avsnitt. Men en sak Ann-Sofie sa angående sitt yrke (fr hennes blogg; ”arbetar som hälsochef för 1400 kollegor, driver enskild firma där jag löpcoachar, och hjälper med kost samt instruerar på workshops och event”) och det faktum att hon ägnar sig åt ultralöpning (vilket rör sig om sträckor på 16 mil, si så där) var att folk ibland kan ifrågasätta ; men, är det verkligen hälsosamt, att träna inför och springa sådana lopp? Och hon sa (citat nu taget från minnet, men på ett ungefär): ”men jag springer inte ultralopp för att det är hälsosamt, jag springer dem för att det är mitt intresse. Och för att klara av och faktiskt orka sådana lopp krävs en viss grad av hälsa”. Det tyckte jag var himla klokt sagt.

För ibland kan jag känna ett krav att alltid vara på ett visst sätt, vara det folk förväntar sig är hälsosamt, bara för att jag öppet är intresserad av hälsa. Som att jag inte har rätt att göra val som kan uppfattas som ”mindre hälsosamma” bara för att jag till exempel valt att blogga i ämnet. Men hälsa är så otroligt individuellt, och ett så komplext ämne överlag. För ibland är det hälsosammaste ett träningspass, ibland en godispåse i soffan, ibland ett gott samtal med en vän, ibland en promenad i höstsolen… det är ju lite utav charmen, kanske. Vad vet jag, jag skriver inte det här inlägget för att berätta vad som är rätt eller fel, eller för att förklara hur läget är. Jag skriver det för att jag tror det är bra att fundera kring sådana här saker. Bra att ifrågasätta vad man gör ibland, som Sara och Annie poängterar i podden ; varför man gör något är egentligen det viktigaste. Varför väljer du just precis den maten? Varför har du bara bestämt att x antal timmar ska spenderas på gymmet/i spåret/på yogamattan? Varför vill du gå ner/upp i vikt?

För att vara hälsosam? Det är här jag tycker Annies kommentar är så lysande; kanske är hälsan inte alltid målet. Om man har ”hälsa” som mål, vem avgör när du nått den? Vilken gräns är magisk? Vad gör du då? Lever happy ever after? Det är viktigt att ha ett därför här. Kunna säga : jag väljer den här maten i så stor utsträckning som möjligt, jag tränar regelbundet, jag vill ha min idealvikt – allt detta för att kunna leka med mina barn/bli gammal/springa lopp (..för det tycker jag är så roligt) osv osv. Förstår ni vad jag menar? Så som Annie säger; hon förstår att ultralopp kanske inte är det hälsosammaste man kan ägna sig åt. Hon gör det inte heller för att vara hälsosam, utan hon gör det för att det är hennes intresse. Och för det, för att klara av att springa alla de där milen, vill hon leva hälsosamt. Det krävs, liksom. Så känner jag. Hur kul är det att träna tom på energi? Not so fun. Därför vill jag äta näringsrik mat i samband med mina pass. Vilken känsla lämnar ett grupppass jag inte alls ville gå på, men har hört är asbra? Inte en rolig känsla alls, och därför ägnar jag mig enbart åt den träning jag tycker är rolig : styrketräning. Hur mår jag en natt med för få timmars sömn? Skit. Därför anstränger jag mig för att ha korrekt dygnsrytm och få tillräckligt med sömn.

Jag ville skriva om det här, för att själv fick mig en funderare lyssnandes på denna podd. Jag vill inte vara hälsosam för att ”bara vara det”, liksom, utan för att jag vill kunna ägna mig åt den träning jag älskar, för att jag vill ha en kropp som inte gör ont och som fungerar som den ska, för att jag vill äta mat som smakar, ger mig energi och bygger kroppen som klarar av livet… därför. För mig är det också hälsa att äta godis, skippa ett pass om det känns så, se fem filmer i rad en regnig dag eller bara göra absolut ingenting ibland. För att ständigt tänka på att ”välja hälsosamt” kan nog vara bland det ohälsosammaste som finns. När jag är sugen på att laga något så är det roligt och kravlöst, och därmed också hälsosamt och givande. När jag inte är sugen så är en hämtpizza det hälsosammaste för mig just den kvällen. Det är hälsa för mig, och återigen, alla har vi vår individuella optimala hälsa, och val därtill. Just nu är jag bara glad att jag är ganska på det klara med hur jag ska göra. Äntligen.Skärmavbild-2013-10-22-kl.-18.52

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Annie
  22 oktober, 2013 at 20:52

  Hej du 🙂 tack- och vilket fint inlägg!- nu tänkte jag själv ett varv till ! Visst är det så! Blev sugen på fem filmer i rad! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   23 oktober, 2013 at 04:28

   Hej – och tack! Ja, idag är det en fem-filmer-i-rad-dag här minsann… det, godis och gym – se där, idag var hälsa lite av allt! 🙂

 • Svara
  Annie
  22 oktober, 2013 at 20:52

  Hej du 🙂 tack- och vilket fint inlägg!- nu tänkte jag själv ett varv till ! Visst är det så! Blev sugen på fem filmer i rad! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   23 oktober, 2013 at 04:28

   Hej – och tack! Ja, idag är det en fem-filmer-i-rad-dag här minsann… det, godis och gym – se där, idag var hälsa lite av allt! 🙂

 • Svara
  Cilla
  22 oktober, 2013 at 21:26

  Jag kan inte annat än att instämma. Mycket bra skrivet. Kanske tar det tid att komma till den punkten där man inser att hälsa eller hälsosamt är att göra det man tycker om och mår bra av. Ibland kan det vara att träna och ibland kan det vara något som inte anses fullt så hälsosamt. Jag är säker på att många människor någon gång har befunnit sig vid en punkt där man alltid, alltid väljer bort de mer ohälsosamma alternativen för att man tror att det inte är hälsosamt. Men i längden är det ju hälsosamt att göra både och. Det kanske blev märkligt formulerat, men jag menar just det du skriver: ibland tränar man för att det är hälsosamt, men en annan dag kan man låta bli och istället ägna sig åt att titta på en film eller äta pizza för att det är hälsa just den dagen. Att hitta en balans i allt det som är livet är väl ytterst hälsosamt. För träning kan ju givetvis bli ohälsosamt om man aldrig tillåter sig att göra någonting annat. Precis som att pizza varje dag inte heller blir särskilt bra. Ibland får kanske många människor kämpa för att hitta sin bild av hälsa. För det är lätt att drivas av hur andra gör och inte gör. För mig är hälsa att göra allt det som gör mig lyckklig och som får mig att må bra. Ena dagen är det att lyfta tunga vikter på gymmet och andra dagen kan det vara att äta godis. Men jag påminner mig också ofta om att jag har fått jobba hårt för att se hälsa på det sättet. Det har inte varit en självklarhet för mig att se det så. Den resan vill jag inte ha ogjord, men jag är tacksam för den syn jag har idag.

  • Svara
   roethlisberger
   23 oktober, 2013 at 04:27

   tack för den kommentaren, håller med till 100 % ! Och jag tror, som du skriver, att det är viktigt att man också påminner sig om att det faktiskt inte är en självklarhet att man har denna balans, att man förstår att hälsa inte är densamma från dag till dag (eller från människa till människa, för den delen). Det är svårt att känna skillnad ibland; är jag nu bara trött och ”lat” eller säger kroppen att den behöver vila idag? Osv.
   Varje dag tycker jag att jag lär mig något nytt om min kropp och knopp, hur den funkar. Jag försöker också tacka mig själv, påminna mig om, varje dag, att detta inte är självklart – balansen är inte självklar och det är en lycka i sig att ha funnit den (även om den ibland fortfarande är svår att hitta!). Återigen, tack för kommentaren, du är så klok 🙂

 • Svara
  Cilla
  22 oktober, 2013 at 21:26

  Jag kan inte annat än att instämma. Mycket bra skrivet. Kanske tar det tid att komma till den punkten där man inser att hälsa eller hälsosamt är att göra det man tycker om och mår bra av. Ibland kan det vara att träna och ibland kan det vara något som inte anses fullt så hälsosamt. Jag är säker på att många människor någon gång har befunnit sig vid en punkt där man alltid, alltid väljer bort de mer ohälsosamma alternativen för att man tror att det inte är hälsosamt. Men i längden är det ju hälsosamt att göra både och. Det kanske blev märkligt formulerat, men jag menar just det du skriver: ibland tränar man för att det är hälsosamt, men en annan dag kan man låta bli och istället ägna sig åt att titta på en film eller äta pizza för att det är hälsa just den dagen. Att hitta en balans i allt det som är livet är väl ytterst hälsosamt. För träning kan ju givetvis bli ohälsosamt om man aldrig tillåter sig att göra någonting annat. Precis som att pizza varje dag inte heller blir särskilt bra. Ibland får kanske många människor kämpa för att hitta sin bild av hälsa. För det är lätt att drivas av hur andra gör och inte gör. För mig är hälsa att göra allt det som gör mig lyckklig och som får mig att må bra. Ena dagen är det att lyfta tunga vikter på gymmet och andra dagen kan det vara att äta godis. Men jag påminner mig också ofta om att jag har fått jobba hårt för att se hälsa på det sättet. Det har inte varit en självklarhet för mig att se det så. Den resan vill jag inte ha ogjord, men jag är tacksam för den syn jag har idag.

  • Svara
   roethlisberger
   23 oktober, 2013 at 04:27

   tack för den kommentaren, håller med till 100 % ! Och jag tror, som du skriver, att det är viktigt att man också påminner sig om att det faktiskt inte är en självklarhet att man har denna balans, att man förstår att hälsa inte är densamma från dag till dag (eller från människa till människa, för den delen). Det är svårt att känna skillnad ibland; är jag nu bara trött och ”lat” eller säger kroppen att den behöver vila idag? Osv.
   Varje dag tycker jag att jag lär mig något nytt om min kropp och knopp, hur den funkar. Jag försöker också tacka mig själv, påminna mig om, varje dag, att detta inte är självklart – balansen är inte självklar och det är en lycka i sig att ha funnit den (även om den ibland fortfarande är svår att hitta!). Återigen, tack för kommentaren, du är så klok 🙂

 • Svara
  Emelie
  23 oktober, 2013 at 08:09

  Du gör det igen, ett riktigt klokt inlägg. Det kan aldrig upprepas för många gånger. Mitt i all social media och bloggar kan man lätt bli förvirrad och glömma vad man själv mår bra av eller ens vill med sin egen hälsa.

 • Svara
  Emelie
  23 oktober, 2013 at 08:09

  Du gör det igen, ett riktigt klokt inlägg. Det kan aldrig upprepas för många gånger. Mitt i all social media och bloggar kan man lätt bli förvirrad och glömma vad man själv mår bra av eller ens vill med sin egen hälsa.

Lämna ett svar