Inspiration och pepp Kost Recept Vardagsuppdatering

Vad man kan bjuda på när gästerna är många

I frågestunden är ni flera som frågar om bra buffé- och bjudmat till studentfirande och liknande festligheter. Typiska ”mingel-event” där folk gärna kommer och går under flera timmar, och det blir lite klurigt att bjuda på en rätt. Så, vad kan man förbereda några dagar i förväg, låta stå framme en hel eftermiddag och det ni kanske helst vill åt när ni frågar just mig : vad kan man bjuda på som är healthy och charmar även de kräsna ”inte så hälso-frälsta” gästerna?sallader

Nu såhär till sommaren är det ju väldigt smidigt att dra igång en eller flera grillar och sedan låta gästerna sköta ”sin mat” själv. Man kan enkelt förbereda kött, kyckling, grönsaker, grillostar osv osv som alla kan få bygga spett av till exempel. Sedan kan man ha en kall buffé till, där man kan förbereda de olika ”rätterna” innan och sedan bara ställa fram.

 • pajer. Paj är en sådan sak jag sällan gör, men när jag väl gör en – älskar jag det. Jag följer aldrig något recept, utan det brukar bli rester som hackas upp, blandas och täcks av någon form av äggstanning. Typ ägg som jag rör ihop med mjölk, grädde eller crème fraîche. Med eller utan pajskal. Googla om du har speciella önskemål, annars har jag gjort en god botten med kikärtor här.
 • såser. Grillar kräver sin sås, ni vet. Enkla tipsen: är tsatsiki (såklart), bästa vitlökssåsen (crème fraîche, vitlök och persillade), godaste sweet chili såsen (yoghurt/liknande med sweet chili sås) och så kan man ju göra lite annorlunda varianter av tsatsiki genom att istället för gurka riva ner rödbetor och lite honung, morötter och en dust kanel eller någon annan god grönsak du gillar! Vill man undvika mejerier är Baba Ganoush min stora favorit (google is your friend).
 • spett. Förbered ett gäng spett med exempelvis parmalindad melon, frukt du gillar eller minitomater och mini-mozzarellas. Snyggt och gott!
 • sallader. Åh, jag älskar sallader och möjligheterna som följer med dem. Man kan slänga i vad som helst, det finns inga regler! Kombinationer som är fina i sallader är jordgubbar eller nektariner+fetaost, rödbetor+rödlök+getost (om tid finns, gratinera gärna några minuter med honung och röd chili, supergott!), morot+apelsin, päron+fikon+ädelost…fast alltså, alla frukter passar i sallad, och vackert blir det. Så kiwi, ananas, mango, persika – ha i vad du gillar bäst och gör flera olika! Nötter bidrar med härligt krisp också.
 • ostbricka. Ja, ingen förklaring behövs väl. Släng upp diverse goda ostar på ett fat, placera någon klase vindruvor i hörnet, skiva upp några päron och strö över lite valnötter för syns (och smaks) skull.
 • bröd. Baka eget eller köp (man måste inte göra allt själv, nej). Ser fint ut att låta stå bredvid osten med några skivor uppskurna, och sedan överlåta till gästerna att ta för sig själva. Knäckebröd, ostkex och fröknäcke passar ju också bra att ställa fram.
 • kallskuret. Italienska skinkor, kryddiga korvar och en eller två uppskurna salami’s är alltid poppis på buffébordet. Eller varför inte
 • tänk på veggosarna! Ha vegetariska alternativ, så som bön- och linssallader, tofu och annan ost att grilla, kanske soyabiffar eller liknande. Enklast är det faktiskt, om du helt enkelt frågar de du vet har speciella behov eller kosthållningar vad de vill ha! 🙂

IMG_4797

Sen då? DE GOA RÅÅ – efterrätterna. De söta. Ja, plural. För jag tycker att valfrihet och alternativ också bör finnas när det blir dags för gotte, såklart! 😉

 • sommarkaka. Perfekt att fylla med grädde och bär, eller att servera med glass en fin sommardag. Jag kommer göra denna många gånger i sommar, så himla fräsch och god – och den lurar garanterat alla skeptiker!
 • brownie. Vem gillar inte en chokladig och fin brownie, liksom? Denna med marängtäcke (som man såklart kan skippa eller göra med annan smak än lakrits) och hallon till är grym.
 • muffins. Vill man ha en somrig och fräsch variant är dessa kokosmuffins med granatäpplekärnor både himla goda och vackra att se på, vill man istället ha choklad är dessa solklara favoriter.
 • cakepops. Egentligen behövs inget recept, utan det är bara att ta överbliven kaka (mjuk storkaka eller hårda småkakor) och blanda med ”något geggigt”, typ cream cheese eller mixad keso. Rulla till bollar, stick ner en pinne av något slag, doppa i choklad och strössla med kokos, hackad choklad, nötter eller något annat gott! Jag har gjort cakepops såhär, men inga regler finns! Få till konsistens och du är ready to go 🙂
 • och återigen…. ingen har minsta lilla onda ord att säga om min raw:a cheesecake. Kommer för alltid vara storfavvo!

IMG_5468På min 20årsdag bjöd jag hem ett gäng fina vänner för kak-kalas. Själv serverade jag då chokladtårta, hallonkräm, exotisk bounty och flera olika sorters gottebollar.

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Nadja
  31 maj, 2013 at 09:32

  Älskar dina recept! Har precis just satt in bönbrownisar i ugnen. Omg höll på att äta upp degen, typ godaste degen ever!

  • Svara
   roethlisberger
   31 maj, 2013 at 12:14

   visst är smeten to-die-for?! helt sjukt haha, jag bara stod och stampade vid köksbänken medan den var i ugnen… bliiii klaaaar 😉

 • Svara
  Ulrika
  3 juni, 2013 at 21:48

  Vad fint att du la ner så mycket tid på ett svar! Så spännande recept och idéer som vanligt. Ha det bäst!!

Lämna ett svar