Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

citron- och pistagekaka

Igår kom min mamma förbi på ett snabbt kaffebesök och i vanlig ordning riskerade vi att bli utan fika då jag testade ett nytt experiment på kaka – då vet man ju aldrig hur det blir eller smakar! Men, vi hade tur och fick till kaffet en fräsch och somrig kaka med smak av citron och pistage (världens godaste nöt? Kan så vara!).lemonpistage3Som sagt : fruktigt fräsch citronsmak, vacker färg från både pistage och citron, saftig konsistens med mils avstånd från torr tråkig kaka… helt klart en hit och ett recept jag kommer fortsätta leka med… jag tänker mig apelsin, lime, grapefrukt… mandel, cashew, paranöt… som alltid är fantasi och idéer knappast bristvaror!

Jag gjorde i vanlig ordning en liten form. Med löstagbara kanter. Om ni kör en hederlig ”normalstor” form dubblar ni satsen och förlänger gräddningstiden till ca 45-55 minuter.
lemonpistage1

 • 3 citroner (ekologiska)
 • 1 msk citronskal (riv skalet av en halv av ovan nämnda citroner)
 • 1,5 dl äggvita
 • 1,5 dl sötningsströ eller socker (ljust, inte mörkt så som kokossocker eller liknande)
 • 2,5 dl malda pistagenötter (mät efter mixning)
 • 1 dl havremjöl (havregryn mixade, mät efter mixning)
 • 1 tsk bakpulver

Gör såhär: skölj citronerna och gör ”jack” med en kniv lite här och var i dem (riv skalet av en halv av dem och spara till senare). Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka upp, sänk sedan till låg-/medeltemperatur och lägg på lock, låt småputtra i 45 minuter tills citronerna är väldigt mjuka. Häll då av vattnet och låt citronerna svalna. Sätt ugnen på 175 grader. När de svalnat lite, dela citronerna i fjärdedelar och pilla bort kärnorna, sedan slänger du hela köret i en mixer. Ja, skal och allt. Mixa till en någorlunda slät puré (så slät som möjligt, men panika inte om man anar lite skal här och var, det mixas bort i nästa steg). Tillsätt äggvitor och mixa lite till, du får då en ljusgul, aningens fluffig smet. Häll över smeten i en bunke, tillsätt citronskal och sötningsströ/socker, rör ihop. I en annan bunke, rör ihop pistagemjöl, havremjöl och bakpulver. Strö över den torra blandningen pö om pö i den blöta, och rör ihop allt till en tjock, jämn smet. Häll över smeten i en bakplåtspappersklädd och smörjd form och grädda i ca 20-25 minuter, tills ytan är något hård och kakan liksom ”fast” och ”studsar tillbaka” om man pickar på den. En provsticka ska komma ur någorlunda ”torr”. Gör du en dubbelsats, i en ”normalstor” form, är gräddtiden nog snarare 45 minuter. Låt svalna på galler, och ät sedan kall med en klick fvispad grädde eller vaniljglass!lemonpistage2

Du kanske gillar

11 Kommentarer

 • Svara
  Camilla
  10 juni, 2013 at 20:14

  Men guud vad gott!
  Alltså hela, hela skalet på citronerna? Ska man ens riva citronskal då, tänker att det är ju med ändå med dom hela citronerna!

  • Svara
   roethlisberger
   10 juni, 2013 at 20:35

   Ja jag valde att göra så…självklart inget måste men ja, så gjorde jag 🙂

   • Svara
    Camilla
    10 juni, 2013 at 20:45

    Okej, ska bli spännande att prova 🙂

 • Svara
  Annika
  11 juni, 2013 at 08:29

  Kakan såg riktigt god ut! Påminner lite om en key lime pay jag gjorde för ett tag sedan. Har du provat baka med stevia som sötning till kakan någon gång? Isåfall, vad tyckte du?

  • Svara
   roethlisberger
   11 juni, 2013 at 12:17

   steviaströ, menar du? jag använder mycket stevia, främst droppar och ibland koncentrerad ren stevia (dvs sådant där ett litet litet mått sötar en hel kaka) men sällan strö-variant.. egentligen bara för att jag har ovannämnda varianter redan, och strö- har jag av ett annat märke, icke stevia. Svarade jag på din fråga? 😛 jag tycker stevia funkar jättebra, lika bra som alla andra sötningsvarianter jag testat, är inte så kinkig! 🙂

 • Svara
  Anna
  14 juni, 2013 at 13:41

  Funderar också på samma sak. Om du har någon erfarenhet av Icas stevia strö. Är det crap? Vill ju inte riskera att sabba det fantastiska bakverket 🙂 Har liksom inte koll på hur man ska tänka med proportionerna av det.

  • Svara
   roethlisberger
   14 juni, 2013 at 14:20

   när jag skriver sötningsströ så är det samma mängd som socker. och använder man exempelvis icas stevia strö så är ju även det samma proportioner 🙂 så det funkar fint!

 • Svara
  Anna
  18 juni, 2013 at 15:57

  Tänkte bara berätta att jag bakade kakan. Med hela citroner och tillsatte grapeskal. Bytte till mandlar också. Som en helt fantastisk syrlig och härligt besk/bitsk masarin blev smaken. Förmodligen en sommarfavorit. Du har inte funderat på att ge ut din bok i pappersversion? Keep up the good work.

  • Svara
   roethlisberger
   18 juni, 2013 at 16:02

   Vad roligt, och så gott det lät!! Jag tänkte också prova snart igen med lite nya smakvarianter 🙂 din lät supergod!
   jo självklart, jag vill trycka en bok!! ge ut den med ett förlag och hela grejen! men det är svårare än man kan tro, tydligen 😉 varit på en del möten etc, men jag valde att gå till bok-jätten bonniers och DET var kanske lite att ta i hehe… fortsätter klura på exakt tillvägagångssätt dock…tips och hjälp mottages gärna! 😀

 • Svara
  noren
  12 juli, 2013 at 21:44

  Vad menar du med att du bakade i en liten form, har du ett diameter mått på det, hade varit snällt att få veta.

  Mvh

  • Svara
   roethlisberger
   13 juli, 2013 at 08:20

   Jag har ingen aning om hur stor diametern är. Står ej på. Men eftersom den uppenbarligen rymmer hälften av vad en stor innehåller så ja.. Det är det närmsta ”mått” jag kan ge 🙂

Lämna ett svar