Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Ett, två, tre – färdigt! Världens enklaste och godaste currygryta

Nere i Skåne när jag bara gjorde mat till mig själv (ni vet, aldrig lika roligt) blev det rätt ensidig kost. Eller ja, det blev enkelt. Det skulle gå snabbt. Vara rent, billigt, muskelnärande men som vanligt var det viktigaste smaken. Vägra äta tråkigt, skulle namnet på min facebook-grupp vara. Om jag skapade en sådan, det vill säga.

Denna rätt blev till då jag stod och stirrade i kylens fullproppade hyllor inför en middag innan jag skulle iväg och träffa vänner. Stressad, väldigt hungrig och lite deppig ville jag bara få en stor skål med go-mat att mumsa i mig. Så, jag tog mina favoriter och kombinerade dem. Resultatet blev en krämig, smakrik och sådär riktigt fyllig gryta. Jag slickade skålen, vilket är mitt bästa betyg.currygryta1Första gången jag gjorde detta (för ja, det blev favorit och något jag kom att äta varje dag sedan upptäckten) använde jag färsk torsk. Det blev super. Igårkväll när jag serverade denna rätt till mig och Mr använde jag kyckling – som också blev super. Man kan förmodligen ha i precis vad man vill. Tofu om man är veg. Fisk, fågel eller mittemellan för den som inte är det. Det här är helt enkelt en perfekt tar-vad-jag-har-rätt med tre basingredienser i såsen som i alla fall jag alltid har hemma. Score!

För 2 portioner:

 • 1 litet blomkålshuvud
 • 1 liten aubergine
 • 1 lök, gul eller röd
 • 2 dl kokosmjölk
 • 2-3 msk jordnötssmör
 • curry efter smak
 • kyckling (eller fisk eller tofu eller vad du nu behagar)

Gör såhär: Skär auberginenen i lagom stora munsbitar, salta och ställ åt sidan. Hacka och fräs löken. Skär kycklingen i bitar och tillsätt. Dela blomkålen i mindre buketter och tillsätt tillsammans med auberginen. Sänk värmen något och låt grönsakerna bli lite mjuka. Rör ut jordnötssmöret och curryn i kokosmjölken, och slå sedan blandningen över grönsakerna. Låt puttra ihop och bli krämigt, salta och peppra eventuellt, servera sedan rakt upp och ned eller tillsammans med ris. Jag hade gärna ätit naanbröd till denna gryta, mmm det hade varit pricken över i!

currygryta2

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  M
  11 juli, 2013 at 08:17

  Kul 🙂 jag gör nästan exakt samma gryta fast jag brukar variera grönsaker/kött/kryddor. Färsk ingefära, kanel och chili är super att ha i. Det är jättegott att ha i köttfärs eller kycklingfärs också 🙂

 • Svara
  M
  11 juli, 2013 at 08:17

  Kul 🙂 jag gör nästan exakt samma gryta fast jag brukar variera grönsaker/kött/kryddor. Färsk ingefära, kanel och chili är super att ha i. Det är jättegott att ha i köttfärs eller kycklingfärs också 🙂

 • Svara
  Rund är också en form!
  11 juli, 2013 at 09:15

  Det DÄR ska jag testa! Lät superenkelt. Tack. 🙂

 • Svara
  Rund är också en form!
  11 juli, 2013 at 09:15

  Det DÄR ska jag testa! Lät superenkelt. Tack. 🙂

 • Svara
  Johanna
  11 juli, 2013 at 12:01

  Åh vad himla gott! 😀

 • Svara
  Johanna
  11 juli, 2013 at 12:01

  Åh vad himla gott! 😀

 • Svara
  Sofia S
  11 juli, 2013 at 20:36

  Snälla Fanny kan du inte starta en sådan grupp på facebook?
  Vill också säga att din blogg är bra. Både för dig och alla oss här ut. Har själv haft problem med mat och vård. Men med din hjälp har jag fått ett litet mer avslappnat förhållande till mat 🙂
  Så jag ber dig kämpa vidare det tar tid med vården tro mig, som sagt been there than that 🙁

 • Svara
  Sofia S
  11 juli, 2013 at 20:36

  Snälla Fanny kan du inte starta en sådan grupp på facebook?
  Vill också säga att din blogg är bra. Både för dig och alla oss här ut. Har själv haft problem med mat och vård. Men med din hjälp har jag fått ett litet mer avslappnat förhållande till mat 🙂
  Så jag ber dig kämpa vidare det tar tid med vården tro mig, som sagt been there than that 🙁

 • Svara
  Bryndis
  15 juli, 2013 at 21:50

  Hej Fanny!

  Måste bara säga att du skriver en av mina absoluta favorit bloggar! Har testat hur många som helst av dina recept och du är himla inspirerande på så väldigt många plan!
  Och till det viktiga, den här rätten… Hej skjut mig i huvet så gott det var! Lagade med kyckling och alltså… den gjorde min kväll alltså! Jag valde att bara ha en krispig grönsallad till och att strö över lite kokosflingor innan jag, helt seriöst, slevade i mig två stora portioner!

  Så det jag vill säga är väl kort och gott; TACK! Tack för att du finns när min fantasi tryter 🙂

  Kram, B

  • Svara
   roethlisberger
   20 juli, 2013 at 11:16

   åh vad roligt, jag älskar den också!! flera gånger i veckan lagar jag den 😉 så snabbt, enkelt och GOTT ! tack och kram!

 • Svara
  Bryndis
  15 juli, 2013 at 21:50

  Hej Fanny!

  Måste bara säga att du skriver en av mina absoluta favorit bloggar! Har testat hur många som helst av dina recept och du är himla inspirerande på så väldigt många plan!
  Och till det viktiga, den här rätten… Hej skjut mig i huvet så gott det var! Lagade med kyckling och alltså… den gjorde min kväll alltså! Jag valde att bara ha en krispig grönsallad till och att strö över lite kokosflingor innan jag, helt seriöst, slevade i mig två stora portioner!

  Så det jag vill säga är väl kort och gott; TACK! Tack för att du finns när min fantasi tryter 🙂

  Kram, B

  • Svara
   roethlisberger
   20 juli, 2013 at 11:16

   åh vad roligt, jag älskar den också!! flera gånger i veckan lagar jag den 😉 så snabbt, enkelt och GOTT ! tack och kram!

Lämna ett svar