LUNCH & MIDDAG

”STICKY LEMON TOFU”

En av mina absoluta favoriträtter i bloggens arkiv är min ”Sticky Lemon Chicken”, en asiatisk typisk snabbmatsrätt som finns på de flesta kinesiska mathak. Den är löjligt enkel och framför allt – löjligt god.

När min vän igår berättade att hon nu slutar med kött kikade jag igenom mina recept för att skicka henne lite vego-inspo. När jag såg nämnda kycklingrätt tänkte jag direkt att den måste ju vara minst lika god med tofu! Sagt och gjort, nu blev jag ju nyfiken, imorse ställde jag mig och gjorde en stor laddning Sticky Lemon Tofu. Och ja, det blev minst lika gott!

Jag fick justera originalreceptet en gnutta, eftersom jag inte hade allt hemma. Inget stort dock; jag skippade rivet citronskal i såsen och kokosflingor på tofun – inget som påverkade slutresultatet nämnvärt (jag kände ingen skillnad, utöver lite mindre kokossmak, vilket inte gjorde mig något)

Såhär är det. NI BARA MÅSTE GÖRA DENNA RÄTT. Jag lovar, ni kommer inte ångra er.

”STICKY LEMON TOFU”

receptet ger 2 stora portioner

Du behöver:

  • 400g naturell tofu, jag använder och gillar yipin’s tofu
  • 1 äggvita
  • 1 dl kokosmjöl, jag använde fettreducerat kokosmjöl från Nicks
  • 3/4 tsk salt
  • 1/4 tsk svartpeppar

Sås:

  • 3 msk citronsaft
  • 4 msk fibersirap gold
  • 0,5 dl tamarisoja
  • 2 msk vit vinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/4 tsk riven eller pressad ingefära
  • 1/2 msk sriracha
  • 1 msk arrowrot + 1 msk vatten

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och skär tofun i munsbitar, pressa ut så mycket vätska som möjligt (enklast genom att lägga mellan några ark hushållspapper och pressa) och ställ sedan åt sidan.
  2. Rör ihop ingredienserna till såsen (alla utom arrowrot/vatten) i en kastrull. Mät upp och skeda över 3 msk av såsen i en bunke. Ställ kastrullen åt sidan så länge.
  3. Tillsätt äggvitan i bunken och vispa ihop lätt med såsen. Lägg i tofubitarna också.
  4. Häll upp kokosmjöl, salt och peppar i en plastpåse, blanda. Tillsätt tofubitarna och ”skaka” dem ordentligt, så att alla bitar täcks av kokosblandningen.
  5. Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i ugnen. Vänd på bitarna efter några minuter, och sätt gärna på grillfunktionen så de får lite yta. Håll koll så de inte bränns. Jag tog ut mina bitar efter ca 8-10 minuter.
  6. Under tiden tofun är i ugnen värm upp såsen på medelvärme. När den börjat sjuda, tillsätt ihoprörd arrowrot+vatten och låt såsen tjocka till sig i några minuter.
  7. Vänd slutligen ner tofubitarna i såsen och servera genast, gott tillsammans med exempelvis ris.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar