Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK RAWDESSERTER Recept Vardagsuppdatering

Raw Bliss Balls (utan nötbas)

I ett uppdrag att skapa en enkel, näringsrik och god ”gotteboll” som inte enbart består av nötter+torkad frukt, har jag lekt lite med andra baser för att se vad som funkar både smakmässigt och för rätt konsistens.

Jag gillar fasta ”blissballs” – det vill säga inge geggigt som mest kletar ner på väg till munnen. De ska hålla formen, innehålla lite crunch och gärna vara lite segt fudge:iga. De ska klara sig utanför kyl/frys – även om jag personligen alltid helst äter allt chokladigt riktigt kallt, gärna fruset (av någon orsak).bovetebollar2

Igår fick jag till dem, äntligen. Vad den vinnande basen var? Helt bovete. Blötlagt över natten, sköljt och mixat med ett fåtal ingredienser till en kladdig massa. Pimpade med kakaonibs för ännu mer crunch. Smaken går att variera, men här kommer en variant med kakao och hasselnötter, det vill säga nutella-vibbar – och vem gillar inte det?! Precis. Eftersom jag fullkomligt förälskat mig i den ljuvliga smaken av sisu’s proteinpuddingmix (är ni sugna att prova, och otåliga, kan man maila wenngarn -eller mig så styr jag upp- för att få hem direkt. Annars kommer det upp hos Svenskt Kosttillskott den 1 november!), så delade jag upp smeten och knådade i lite sådan i hälften. Det blir ännu bättre konsistens och aningens sötare tack vare hinten av karamell. Då är de ju inte längre raw dock, och även originalet utan protein-tillskott smakade fantastiskt så ja, up to you hur du vill ha dina blissballs! Jag kommer i alla fall köra vidare på bovete som bas – grymt!bovetebollar3

För en 20 fina ”Bliss Balls”:

 • 4 dl blötlagt bovete (mätt efter en natt i vatten)
 • 1,5 dl hasselnötter
 • 12 st färska mjuka dadlar
 • 1 dl raw kakao
 • 2 msk kokossocker
 • en rejäl nypa salt (förhöjer chokladsmaken. Trust me.)
 • 1 dl kakaonibs
 • valfria ”add-ins” så som proteinpulver, superpulver, frön/nötter/torkad frukt osv osv…

Bovetet lägger du i en skål, täcker med rikligt med vatten, och låter stå över natten. Häll av, skölj några gånger, och slänger ner i en mixer tillsammans med dadlar och hasselnötter. Mixa till konsistensen du önskar, ner med kakao, kokossocker och salt Mixa in och flytta över hela kalaset till en bunke. Blanda i kakaonibs och andra eventuella ”add-ins”, jag valde som sagt att göra två varianter där jag hade i 1 skopa proteinpudding-mix med vanilj/karamell-smak i halva laddningen. Går såklart bra att ha i annat proteinpulver om man önskar, eller att skippa helt. Superpulver, chiafrön eller annat hälsofint är det också fritt fram att slänga ner.bovetebollar1

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Linda
  29 oktober, 2014 at 08:25

  Wow! Att jag inte tänkt på det tidigare – bollar av bovete!! Det ska jag göra på nästa omgång groddat bovete 🙂

  Jag har skickat fem frågor till dig som jag gärna vill läsa dina svar på – ”Fem för fem”
  Ha en fantastisk dag!
  kram

 • Svara
  Linda
  6 november, 2014 at 15:29

  NU har jag testat att göra dessa, efter egen smak 🙂 La till kaffe, drog ner på kakao, dadlar och socker samt uteslöt nibs (hade inga hemma) Tänker att det borde bli gott med blåbär och kanske citron i nästa gång!!

  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   7 november, 2014 at 08:22

   ja men mums, låter gott med blåbär och citron mmmm 😀 kram, kul att du testade bovete-basen!

 • Svara
  Caroline
  5 mars, 2015 at 20:54

  Så sugen på dessa, men har några funderingar kring utförandet. För att få 4 dl bovete, ungefär hur mycket blötlagde du kvällen innan? Hur mycket sväller det alltså, för det är väl det jag antar att de gör när det groddar…? Also, behövs någon speciell mixer för detta recept? Jag har en vanlig mixer som jag gör smoothies i men är osäker på om den verkligen kommer att blanda allt ordentligt med tanke på sin avlånga form, kanske vore en matberedare bättre? Jag har iofs aldrig provat att göra annat än drycker i min mixer så jag kanske underskattar dess förmåga.
  Oj, vilket långt medelande det här blev. Hoppas att du orkar svara. 🙂
  Tack för alla grymma recept!

  • Svara
   roethlisberger
   5 mars, 2015 at 22:10

   Jag har bara en mixer, så det funkar bra! (Här har jag visat den jag har: https://roethlisberger.se/2014/10/21/min-lille-ken-2/)
   Jag minns inte exakt hur mycket bovete jag blötla – men ta 4 dl så vet du säkert att det räcker, och får du över kan man göra vegetariska biffar eller raw gröt eller något annat gottit 🙂
   Hoppas det smakar!

   • Svara
    Caroline
    8 mars, 2015 at 17:40

    Tack så mycket för det snabba svaret!
    Bollarna blev riktigt goda och knapriga. Kan rapportera att 4 dl bovete ger ca 2,5 dl överskott morgonen efter, som jag nu använt till att prova raw gröt för första gången. Nästan ännu godare än själva bollarna. 🙂
    Tack igen för hjälpen!

Lämna ett svar