Inspiration och pepp Tankar om ting Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

IQ, EQ och SQ

Min faster är en speciell typ. För att försöka sammanfatta vem hon är och vad hon gör, så är hon grundaren till en skola och helt ny terapiform. Den går ut på att sammanlänka människans tre ”nivåer” ; Intelligenskvot (IQ), Emotionell kvot (EQ) och förmågan att tro/anförtro (SQ).

IQ, Intelligence Quotient, vet de flesta väl vad det är, i princip ett test med en skala designad för att mäta intelligens. EQ, Emotional Quotient, är ett mått på en persons förmåga när det gäller att kunna handskas med egna och andras känslor, ha relationer, motivera sig själv och vara empatisk. Det är inte riktigt samma sak, men man kan säga att det är nära besläktat med social kompetens. SQ är sedan det där med tro, alltså. Och det är väl vad väldigt många inte gör idag. Att tro behöver inte betyda att man går i kyrkan eller ber till någon gud. Själv tror jag som tidigare nämnt på universum, och med det menar jag att jag vet att det finns en ”högre makt” på så sätt att vi konstant skickar ut signaler på frekvenser som sedan också kommer tillbaka. Det här vet ni väl vid det här laget. Men SQ, handlar inte bara om att tro på något större än en själv, utan mycket om att våga lita på, att våga tro. Något vi kontrollfreaks har svårt för, jag vet.

Jag visste faktiskt inte att detta var vad min faster gjorde. Sedan kom jag för två år sedan med The Secret och sa att jag hittat ”min bibel”. Hon blev helt till sig och sedan dess har jag alltså lärt mig att det ju är precis det hon gör, hon lever och lär precis enligt boken som räddade mitt liv. Utan att hon kände till boken alltså, hon gjorde sin lilla resa vid sidan av den kunskapen.

Pekpinnar är inte min grej. Däremot tror jag att alla skulle behöva, och må bra av, lite mer prat. Lite mer tänk efter och känn efter. Lite mer det är inte bara jag, utan väldigt mycket mer och större. Jag har fått se med egna ögon vad den egna tankekraften kan göra, hur stor (oändlig) makt vi faktiskt besitter inom oss. Men det funkar inte om man inte tror och litar på att det funkar. Jag hittade den, ”min tro”, när jag var på botten förra gången, jag tänkte väl att ja, jag har ju inget att förlora på att tro i det här läget. Och nä, det hade jag verkligen inte. Bara att vinna. Inom ett halvår vändes mitt liv upp och ned: övervikten tappades, träningsglädjen hittades, ett socialt liv återfanns, jag var inte längre isolerad och självmordsbenägen, min kropp var inte längre sjuk och i obalans…

SQ är det tredje benet som ofta glöms bort. Och något som är ämnat att ha tre ben (människan) – självklart blir det knas när bara två används. Det tredje ger balans och stabilitet. Jag är på jakt efter mitt, jag känner att jag har det här i närheten… och när jag hittar det släpper jag det aldrig igen. Limmar fast det med superlim på min pall, min pall även kallad mitt liv. Hur går det för Dig? Har din pall två eller tre ben på plats?

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Gabriella
  21 juli, 2013 at 21:53

  Hej. Jag har läst din blogg ett litet tag, vet inte hur jag halkade in på den från början, men fastnade och har stannat. Idag är dock första gången jag kommenterar. Min personlighet är diagnosticerad som ”depressiv” och jag har i många år levt med återkommande ångest och social fobi. Det kommer och går och jag har lärt mig att uthärda de depressiva perioderna med mantrat ”this too shall pass” typ. Testar sen ett halvår tillbaka att leva öppet med min ångest, alltså att inte bita ihop och dölja den och låta den äta upp mig, och tar en minimal dos ångestdämpande medicin.
  Iaf, jag hittade min kopia av The Secret bara igår och plockade fram den ur bokhyllan för att ha den synlig mitt i blickfånget. Den hjälpte mig stort för ca ett år sedan, jag kom in på min drömutbildning men sen blev livet för stressigt och en depressiv period följde och The Secret glömdes bort. Jag ska försöka att inte glömma bort den igen. Tack för påminnelsen.

 • Svara
  Gabriella
  21 juli, 2013 at 21:53

  Hej. Jag har läst din blogg ett litet tag, vet inte hur jag halkade in på den från början, men fastnade och har stannat. Idag är dock första gången jag kommenterar. Min personlighet är diagnosticerad som ”depressiv” och jag har i många år levt med återkommande ångest och social fobi. Det kommer och går och jag har lärt mig att uthärda de depressiva perioderna med mantrat ”this too shall pass” typ. Testar sen ett halvår tillbaka att leva öppet med min ångest, alltså att inte bita ihop och dölja den och låta den äta upp mig, och tar en minimal dos ångestdämpande medicin.
  Iaf, jag hittade min kopia av The Secret bara igår och plockade fram den ur bokhyllan för att ha den synlig mitt i blickfånget. Den hjälpte mig stort för ca ett år sedan, jag kom in på min drömutbildning men sen blev livet för stressigt och en depressiv period följde och The Secret glömdes bort. Jag ska försöka att inte glömma bort den igen. Tack för påminnelsen.

 • Svara
  Frida
  23 juli, 2013 at 21:00

  Hej!
  Vill börja med att tacka för allt du delar med dig, å jag älskar din Choklad- & hallonbrownies…mums 🙂
  Det är första gången för mig som jag någonsin skriver en kommenterar på en blogg. Läser iof inte så många men än dock, känns rätt stort för mig 🙂
  Jag är oxå ett fan av The Secret och jag får ofta intressanta mail från The Secret där jag blir ständigt påmind om det som jag så lätt glömmer bort…”min tro”.
  Det som kanske ger mig allra mest är mina dagliga mail från TUT… A Note from the Universe. Om du inte har det redan så skaffa det, SÅ BRA.
  Här är ett, av väldigt många som jag har fått från TUT:

  Anger is almost always a sign, Frida, that you’ve been quiet for too long.

  Speak up, buttercup –
  The Universe

 • Svara
  Frida
  23 juli, 2013 at 21:00

  Hej!
  Vill börja med att tacka för allt du delar med dig, å jag älskar din Choklad- & hallonbrownies…mums 🙂
  Det är första gången för mig som jag någonsin skriver en kommenterar på en blogg. Läser iof inte så många men än dock, känns rätt stort för mig 🙂
  Jag är oxå ett fan av The Secret och jag får ofta intressanta mail från The Secret där jag blir ständigt påmind om det som jag så lätt glömmer bort…”min tro”.
  Det som kanske ger mig allra mest är mina dagliga mail från TUT… A Note from the Universe. Om du inte har det redan så skaffa det, SÅ BRA.
  Här är ett, av väldigt många som jag har fått från TUT:

  Anger is almost always a sign, Frida, that you’ve been quiet for too long.

  Speak up, buttercup –
  The Universe

 • Svara
  Linde
  25 juli, 2013 at 12:25

  Med SQ, menar hon då typ tillit till livet?

 • Svara
  Linde
  25 juli, 2013 at 12:25

  Med SQ, menar hon då typ tillit till livet?

 • Svara
  Johanna
  6 november, 2013 at 07:15

  Hej! halkade in på din blogg då jag sökte på dessa olika former av testning. SQ var dock ett nytt begrepp för mig. Vad tycker du om att testa barn redan från en ganska tidig ålder, gjorde med sonen ett IQtest på http://www.barniqtestet.se där han fick ett ganska bra resultat och han verkade tycka det var så kul så han frågade efter mer och det hoppas jag kommer sporra honom för öppna tankegångar kring det här med problemlösning och det som kommer därtill.

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2013 at 10:43

   jag tycker man bör uppmuntra barn att göra allt de vill och har roligt med, oavsett vad. Problemlösning är viktigt dessutom, jag tror personligen att det är viktigare än all kunskap man kan lära i skolan – genom att lösa problem klarar man det de lärda inte pluggat in och därmed inte kan hantera.. och som sagt, har han roligt är det positivt! Simple as that 🙂
   hur man ”testar” SQ vet jag inte, och kanske är det mindre viktigt. Däremot kan du ju utveckla din sons redan funna intresse som sagt, prata prata prata, vända och vrida, ifrågasätta och leka med idéer och kreativitet. Det kommer bara gynna honom i framtiden tror jag 🙂 fler föräldrar borde tänka som dig, hurra!

 • Svara
  Johanna
  6 november, 2013 at 07:15

  Hej! halkade in på din blogg då jag sökte på dessa olika former av testning. SQ var dock ett nytt begrepp för mig. Vad tycker du om att testa barn redan från en ganska tidig ålder, gjorde med sonen ett IQtest på http://www.barniqtestet.se där han fick ett ganska bra resultat och han verkade tycka det var så kul så han frågade efter mer och det hoppas jag kommer sporra honom för öppna tankegångar kring det här med problemlösning och det som kommer därtill.

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2013 at 10:43

   jag tycker man bör uppmuntra barn att göra allt de vill och har roligt med, oavsett vad. Problemlösning är viktigt dessutom, jag tror personligen att det är viktigare än all kunskap man kan lära i skolan – genom att lösa problem klarar man det de lärda inte pluggat in och därmed inte kan hantera.. och som sagt, har han roligt är det positivt! Simple as that 🙂
   hur man ”testar” SQ vet jag inte, och kanske är det mindre viktigt. Däremot kan du ju utveckla din sons redan funna intresse som sagt, prata prata prata, vända och vrida, ifrågasätta och leka med idéer och kreativitet. Det kommer bara gynna honom i framtiden tror jag 🙂 fler föräldrar borde tänka som dig, hurra!

 • Svara
  Johanna
  6 november, 2013 at 22:18

  tack för ett bra svar! 🙂

 • Svara
  Johanna
  6 november, 2013 at 22:18

  tack för ett bra svar! 🙂

Lämna ett svar