Inspiration och pepp Kost mobil Tankar om ting Träning Vardagsuppdatering

Vad tycker vi om detox?

Jag fick en juicer i födelsedagspresent. Och en juice & detox bok av Renée Voltaire.

20130824-184249.jpg
Jag har funderat på det där med detox. Har aldrig testat det men gillar idén om att ”rensa systemet”. Det mår nog alla bra av då och då. Jag brukar tänka på avlopp och på allt vi spolar ner där med diskvattnet, mycket av det fastnar och tillslut blir det stopp.

…och då kanske ni förstår varför jag övervägt en liten detox av något slag. Men precis som med det mesta finns det diverse olika metod och idéer om vad som är en lämplig detox. Så jag tänkte höra med er, om det är någon som brukar detoxa själv? I så fall hur? Om inte – varför inte? Vad tycker och tänker ni? Vad tror ni är viktigt att tänka på?

Saker jag funderat lite extra på är:
– om jag kör exempelvis en juicedetox och följer Renées recept, under en vecka jag tränar, räcker grönt och frukt för att reparera det jag bryter ner under styrketräningen? Följdfrågan…;
– skulle det förstöra om jag i juicen efter träning slängde ner en skopa proteinpulver tro..? Och vilka grönsaker är extra proteinrika?
– jag tänker mig att det är lika bra att få någon ”mat-rutin” på det hela, och då menar jag att tex middags- och lunch juicerna gärna får vara mer grönsaksbaserade, medan frukost och mellis-juicerna kanske kan innehålla lite mer frukt… Annars blir det ju lätt söta fruktsmoothies allthopa.
– jag ska nog skippa koffeinet, och för mig innebär det både kaffe och cola/pepsi. I övrigt skulle jag dricka som vanligt, dvs vatten, eventuellt lite fun light, och EAA i samband med träning. Någon brus-vitamin då och då kanske.
– kanske att jag skulle ta ”resterna” som blir när man gör juice och göra något av dem. Tex biffar eller gottebollar… Mest för att få tugga, det lär jag sakna annars.

Hm… Ja det finns som sagt mycket att säga om detox. Personligen, tror jag det kan göras ohälsosamt, för det kan det mesta, men jag tror även att man kan göra det utan att gå miste om viktig näring, jag tror det kan gynna kroppen både på in- och utsida och jag tror absolut att det kan göras hälsosamt. Det enda jag vill ha bättre koll på är hur jag bäst kombinerar detta med träning… Så, dela gärna era tankar kring ämnet med mig!

Du kanske gillar

16 Kommentarer

 • Svara
  Emma
  25 augusti, 2013 at 06:29

  Hej Fanny! Jag har kompisar som testat juicefasta och detox nu i sommar. De säger att det gått bra trots att de båda har fysika arbeten, trädgårdsjobb på en kyrkogård och stallvärd. Jag är inte det minsta tveksam till att man kan träna hårt och få fina resultat i kombination med en diet som 80/10/10 där man i princip endast äter frukt och grönt. Finns många intressanta klipp på youtube om detta, bla FullyRawKristina 🙂 kolla in henne och bli inspirerad om du inte redan sett hennes klipp

 • Svara
  Emma
  25 augusti, 2013 at 06:29

  Hej Fanny! Jag har kompisar som testat juicefasta och detox nu i sommar. De säger att det gått bra trots att de båda har fysika arbeten, trädgårdsjobb på en kyrkogård och stallvärd. Jag är inte det minsta tveksam till att man kan träna hårt och få fina resultat i kombination med en diet som 80/10/10 där man i princip endast äter frukt och grönt. Finns många intressanta klipp på youtube om detta, bla FullyRawKristina 🙂 kolla in henne och bli inspirerad om du inte redan sett hennes klipp

 • Svara
  Jasmine
  25 augusti, 2013 at 07:56

  Hejsan Fanny! Måste bara säga att jag gillar din blogg skarpt, speciellt alla recept som kommer upp 😉

  Jag personligen har aldrig gjort en detox, men hade tagit det lugnt med träningen den veckan jag gjort det. Om du nu vill träna kan du nog bara ta det lite lugnare och se till att du får i dig tillräckligt med energi. Man märker ju lätt själv när kroppen börjar skrika lite extra efter energi.

  Frukt och grönt (nötter måste ju räknas med här) kan absolut reparera det man bryter ned! Se till att få i dig tillräckligt av allt bara. Proteinrika livsmedel är ju t.ex. nötter, frön, baljväxter, bönor och alger. Hampapulver och alger är bra att införskaffa om du tänkt att träna, då kan du skippa proteinpulvret och göra en ordentlig detox. Alltså hade jag också rekommenderat att inte ta pp när man ska göra en ordentlig detox. Samma sak med saften (även om det är med stevia) eftersom det fortfarande är onaturligt. 🙂

  Det där med att tugga känner jag igen med själv i. Behöver tugga för att det ska kännas som att jag fått i mig någonting. Det är ju mycket näring i resterna. Se till att få i dig det ganska snabbt dock, näringsämnena börjar ju försvinna när frukten eller grönsaken är hackad, speciellt snabbt när den blir så sönderhackad som i en juicer.

  Hoppas det hjälpte lite 🙂 Kram!

 • Svara
  Jasmine
  25 augusti, 2013 at 07:56

  Hejsan Fanny! Måste bara säga att jag gillar din blogg skarpt, speciellt alla recept som kommer upp 😉

  Jag personligen har aldrig gjort en detox, men hade tagit det lugnt med träningen den veckan jag gjort det. Om du nu vill träna kan du nog bara ta det lite lugnare och se till att du får i dig tillräckligt med energi. Man märker ju lätt själv när kroppen börjar skrika lite extra efter energi.

  Frukt och grönt (nötter måste ju räknas med här) kan absolut reparera det man bryter ned! Se till att få i dig tillräckligt av allt bara. Proteinrika livsmedel är ju t.ex. nötter, frön, baljväxter, bönor och alger. Hampapulver och alger är bra att införskaffa om du tänkt att träna, då kan du skippa proteinpulvret och göra en ordentlig detox. Alltså hade jag också rekommenderat att inte ta pp när man ska göra en ordentlig detox. Samma sak med saften (även om det är med stevia) eftersom det fortfarande är onaturligt. 🙂

  Det där med att tugga känner jag igen med själv i. Behöver tugga för att det ska kännas som att jag fått i mig någonting. Det är ju mycket näring i resterna. Se till att få i dig det ganska snabbt dock, näringsämnena börjar ju försvinna när frukten eller grönsaken är hackad, speciellt snabbt när den blir så sönderhackad som i en juicer.

  Hoppas det hjälpte lite 🙂 Kram!

 • Svara
  rahwa
  25 augusti, 2013 at 08:57

  Du kan ju göra en juice/smoothie-detox? Jag tror inte man bör blandai proteinpulver i juicen (om det inte är ett naturligt proteinpulver dvs). Har för mig att det hämmar det direkta upptaget av näring från juicen om man har i protein. Istället kan du ha i någon skopa i en smoothie som du kanske baserar mer på frukt.

 • Svara
  rahwa
  25 augusti, 2013 at 08:57

  Du kan ju göra en juice/smoothie-detox? Jag tror inte man bör blandai proteinpulver i juicen (om det inte är ett naturligt proteinpulver dvs). Har för mig att det hämmar det direkta upptaget av näring från juicen om man har i protein. Istället kan du ha i någon skopa i en smoothie som du kanske baserar mer på frukt.

 • Svara
  varg
  25 augusti, 2013 at 10:17

  hampaprotein funkar utmärkt. Kör själv lite juicedetox ibland. Brukar lägga upp det så att jag första dagen bara dricker juicer/smothies på frukt och grönt. Morgonen blir det mest frukt. Efter träningen en med osötad mandelmjölk och hampraprotein och grönsaker. På kvällen varierar jag. Andra dagen brukar jag äta nötter och frön också och den tredje dagen sallader och o-mosade grönsaker. Energin brukar kännas på en helt okej nivå men kör mest yoga och jogging/promenader dessa dagar.

 • Svara
  varg
  25 augusti, 2013 at 10:17

  hampaprotein funkar utmärkt. Kör själv lite juicedetox ibland. Brukar lägga upp det så att jag första dagen bara dricker juicer/smothies på frukt och grönt. Morgonen blir det mest frukt. Efter träningen en med osötad mandelmjölk och hampraprotein och grönsaker. På kvällen varierar jag. Andra dagen brukar jag äta nötter och frön också och den tredje dagen sallader och o-mosade grönsaker. Energin brukar kännas på en helt okej nivå men kör mest yoga och jogging/promenader dessa dagar.

 • Svara
  johanna
  25 augusti, 2013 at 10:25

  hej 🙂 om du ska rensa systemet så tycker jag du ska skippa eaa, protein och funligt för att få bäst resultat. bara köra helt clean, frukt och grön, fröer m.m. som du skrev kan du göra raw middagar för att få något att tugga på. sen skulle jag köpa linfröolja för att få i sig lite fett. när man rensar kroppen så bryts fett ner, då kan farliga fetter som har lagras i kroppen frigöras och åka runt i kroppen. eftersom fett löser fett så behöver det tillföras fett via kosten så att det farliga fettet kommer ut 😉 ja tycker absolut du ska göra de! jag har gjort det, dom första dagarna mådda jag sämst men sen så 🙂 och efter detoxen så smaka allt mycket mer, keson smaka mer salt, m.m. sen så kan du träna men inte lika hårt som du brukar, promenader, lätt styrketräning och yoga 😀 ha de gött kram

 • Svara
  johanna
  25 augusti, 2013 at 10:25

  hej 🙂 om du ska rensa systemet så tycker jag du ska skippa eaa, protein och funligt för att få bäst resultat. bara köra helt clean, frukt och grön, fröer m.m. som du skrev kan du göra raw middagar för att få något att tugga på. sen skulle jag köpa linfröolja för att få i sig lite fett. när man rensar kroppen så bryts fett ner, då kan farliga fetter som har lagras i kroppen frigöras och åka runt i kroppen. eftersom fett löser fett så behöver det tillföras fett via kosten så att det farliga fettet kommer ut 😉 ja tycker absolut du ska göra de! jag har gjort det, dom första dagarna mådda jag sämst men sen så 🙂 och efter detoxen så smaka allt mycket mer, keson smaka mer salt, m.m. sen så kan du träna men inte lika hårt som du brukar, promenader, lätt styrketräning och yoga 😀 ha de gött kram

 • Svara
  Elin
  28 augusti, 2013 at 12:39

  Är den boken bra? Funderar på att köpa den men undrar om den är prisvärd eller om man kan hitta minst lika bra recept på nätet 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   28 augusti, 2013 at 13:24

   jag läste den från pärm till pärm – vackra bilder och bra, korta, enkla förklaringar om detox och dess effekter. Recept (de flesta recept finns INTE på hennes hemsida så de finns nog bara i boken) av olika slag, både för ”nybörjare” och för de som är vana och kan slänga ner lite mer udda saker i juicen… 😉

   • Svara
    Elin
    28 augusti, 2013 at 13:27

    Åh tack så mycket! Då ska jag slå till! 🙂

 • Svara
  Elin
  28 augusti, 2013 at 12:39

  Är den boken bra? Funderar på att köpa den men undrar om den är prisvärd eller om man kan hitta minst lika bra recept på nätet 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   28 augusti, 2013 at 13:24

   jag läste den från pärm till pärm – vackra bilder och bra, korta, enkla förklaringar om detox och dess effekter. Recept (de flesta recept finns INTE på hennes hemsida så de finns nog bara i boken) av olika slag, både för ”nybörjare” och för de som är vana och kan slänga ner lite mer udda saker i juicen… 😉

   • Svara
    Elin
    28 augusti, 2013 at 13:27

    Åh tack så mycket! Då ska jag slå till! 🙂

Lämna ett svar