Vardagsuppdatering

glass glass i stora lass, tack

Ibland testar jag nya grejer, och så blir det en ny favorit, och så inser jag efter flera veckor att hoppsan, det skulle jag ju kunna blogga om! Jag vet inte varför det tar sådan tid ibland för maskineriet där uppe att liksom koppla från vardagliga saker i livet – potentiellt blogginlägg. Men det händer med jämna mellanrum.

Ett exempel är glass. Nu när jag är sjuk har jag käkat väldigt mycket glass senaste veckan. Mer än vanligt liksom, och jag är redan ganska bra på det, frisk. Både hemmagjord och köpt. Och igårkväll när jag la upp en bild på instagram av kvällens natta-gotte, så insåg jag att jag faktiskt inte bloggat om hur jag gör den. Den fina, kalorisnåla, roliga glassen man inte behöver glassmaskin till, inte heller måste man vänta otåligt utanför frysen medan glassen skapas där inne. För ärligt, vem pallar. Jag hinner ju fan springa till ica tre gånger om under tiden en glassats blir glass i frysen. Nä, istället tar jag för vana att direkt på morgonen fixa grunden, så att när jag under dagen eller fram till kvällen blir sugen på glass, ja då är det bara att slänga fram och göra!

Den här idéen tar jag nada cred för. Det var först en tjej på insta (pbeechie) som öppnade mina ögon. Sedan var det Sanna som sparka mig i rumpan och fick mig att införskaffa xanthan gum. Jag har länge sett just xanthan gum på ingredienslistan hos olika bloggare jag följer (utländska då, givetvis) och suckat över att det behövts. Jag trodde faktiskt inte det fanns i Sverige, och eftersom jag ännu inte vågat beställa (eeeh orkat ta tag i) från Iherb så ja, jag trodde jag skulle få leva ett xanthan gum-fritt liv. Men icke! Sanna hjälpte mig hitta några påsar (hon tipsade dagarna innan om det i sin blogg, och gissa om det då var slut i den butiken när vi kom dit…) och nu har jag insett att det var en himla fin grej att ha i skafferiet. Det är helt enkelt vad som håller ihop och ”puffar upp” det hela. Går inte att skippa. Eller ja, klart det går, men då får man isklump och inte glass i skålen 🙂 eventuellt en trasig mixer också.

Skärmavbild 2013-08-29 kl. 07.48.39Såhär gör du en laddning glass:

I en skål, blandar du 2 dl mjölk med valfri smaksättning och sötning. Jag brukar ha i någon matsked (typ en halv skopa) proteinpulver och lite steviadroppar. På bilden ovan ser ni min vaniljvariant, där jag helt enkelt körde på vaniljprotte, vaniljpulver och steviadroppar i vaniljsmak. Det hela hälls i en iskubs-form och ställs i frysen tills det stelnat. Ja, här har ni skälet till att jag gör detta redan på morgonen. För något har man ju lärt sig under sina 20 år – förr eller senare under dagen blir Fanny sugen på glass.

När man sedan vill ha sin glass, ploppar man ut ”mjölkbitarna” och häller på ytterligare 1/2 dl mjölk, tillsammans med 1/2 tsk xanthan gum. Med en stavmixer (om man har en rätt kraftfull sådan, annars kör med en vanlig ”stor” mixer) – mixa. Mixa lite till. Du får en krämig glass. Mixa lite till för säkerhets skull. Klart! Jag brukar ställa in dunken med glass i frysen sen igen medan jag gör en god sås till. Under de korta minutrarna blir det en perfekt fast fin glass, som man med glasskopa lätt gör fina glasskulor av 🙂 på med god topping, och glassbegäret är snart stillat.

PS : Jag slipar på ett par nya, egna recept som innehåller xanthan gum, så vill du kunna testa rekommenderar jag dig att införskaffa det. Jag hittade mitt lite oväntat på en mini hälsokost i Stockholm, minns inte ens vad butiken hette (Sanna, minns du??) så det kan absolut vara värt att fråga även i affärer man inte tror ska ha. Beställer du från Iherb så finns det där.

Du kanske gillar

32 Kommentarer

 • Svara
  emma
  29 augusti, 2013 at 09:10

  http://www.rawfoodshop.se/spirali-gronsakssvarv-bar.html
  är tvungen att fråga, är det här en spiraliser?

  • Svara
   roethlisberger
   29 augusti, 2013 at 09:20

   yes, precis den där har jag 🙂 mycket nöjd!

 • Svara
  emma
  29 augusti, 2013 at 09:10

  http://www.rawfoodshop.se/spirali-gronsakssvarv-bar.html
  är tvungen att fråga, är det här en spiraliser?

  • Svara
   roethlisberger
   29 augusti, 2013 at 09:20

   yes, precis den där har jag 🙂 mycket nöjd!

 • Svara
  Sanna
  29 augusti, 2013 at 10:14

  Jag tror den bara heter Hälsokost, liggerpå Nybrogatan, precis vid Karlavägen.
  Ecoist brukar ha också.

  Jag gjorde en cocos-vanilj variant igår kväll…mums säger jag bara!!!!

  • Svara
   roethlisberger
   29 augusti, 2013 at 16:19

   åh ja tack! 🙂 vad snabb du var hihi.
   Och kokos-vanilj (du är så internationell, bah ”cocos..” ;)) låter grymt gott! Jag gjorde också med kokosmjölk förra veckan, blir himla fint!

 • Svara
  Sanna
  29 augusti, 2013 at 10:14

  Jag tror den bara heter Hälsokost, liggerpå Nybrogatan, precis vid Karlavägen.
  Ecoist brukar ha också.

  Jag gjorde en cocos-vanilj variant igår kväll…mums säger jag bara!!!!

  • Svara
   roethlisberger
   29 augusti, 2013 at 16:19

   åh ja tack! 🙂 vad snabb du var hihi.
   Och kokos-vanilj (du är så internationell, bah ”cocos..” ;)) låter grymt gott! Jag gjorde också med kokosmjölk förra veckan, blir himla fint!

 • Svara
  Josefin
  29 augusti, 2013 at 15:44

  Åhh låter Mums! Införskaffade just xantangum på Gröna Boden i Göteborg. Imorgon blir det glass! Antagligen med kokossmak som är min nuvarande hangup…!

  Tack för en härlig blogg med inspirerande recept!

 • Svara
  Josefin
  29 augusti, 2013 at 15:44

  Åhh låter Mums! Införskaffade just xantangum på Gröna Boden i Göteborg. Imorgon blir det glass! Antagligen med kokossmak som är min nuvarande hangup…!

  Tack för en härlig blogg med inspirerande recept!

 • Svara
  Carro
  29 augusti, 2013 at 16:46

  Jag hittade här: http://www.albeda-glutenfritt.se/xanthan-gum/23-0

 • Svara
  Carro
  29 augusti, 2013 at 16:46

  Jag hittade här: http://www.albeda-glutenfritt.se/xanthan-gum/23-0

 • Svara
  Isabelle
  29 augusti, 2013 at 17:36

  Hej, jag är en tjej som tränade över 10 tim i veckan som gymnast när ja var mindre, hade inget intresse för mat och åt äta allt (som många idag skulle säga är onyttigt som vitt rostebröd och oboy till frukost och kvällsmat), folk i min omgivning kallade mig mager medans min doktor sa att jag var hälsosam och att jag helt enkelt förbrände all mat jag åt fort 🙂 Nu tränar jag inget, har stor intresse o aptit för mat + att man har fått lite fett runt magen. När jag läser vad man ”bör” äta och inte så blir jag rädd. Känns som att jag inte kan äta något för alltid är det något som dåligt. Hur tänker du kring maten du äter? har du några big no no och påverkas du av det du läser om mat, eller bildar du egen uppfattning?
  Tack för en jättebra blogg!

 • Svara
  Isabelle
  29 augusti, 2013 at 17:36

  Hej, jag är en tjej som tränade över 10 tim i veckan som gymnast när ja var mindre, hade inget intresse för mat och åt äta allt (som många idag skulle säga är onyttigt som vitt rostebröd och oboy till frukost och kvällsmat), folk i min omgivning kallade mig mager medans min doktor sa att jag var hälsosam och att jag helt enkelt förbrände all mat jag åt fort 🙂 Nu tränar jag inget, har stor intresse o aptit för mat + att man har fått lite fett runt magen. När jag läser vad man ”bör” äta och inte så blir jag rädd. Känns som att jag inte kan äta något för alltid är det något som dåligt. Hur tänker du kring maten du äter? har du några big no no och påverkas du av det du läser om mat, eller bildar du egen uppfattning?
  Tack för en jättebra blogg!

 • Svara
  Josefine
  29 augusti, 2013 at 18:07

  Vet att xanthangum brukar finnas på Goodstore (i webbutik, troligtvis även i den fysiska butiken på söder i Stockholm men jag har själv inte varit där och kollat) och hos veganlife.se för dem som inte har nära till storstan (typ jag…). Måste införskaffa nästa gång jag beställer något, sägs göra underverk när man bakar glutenfritt (kolla in kakboken.se, som snart ger ut en naturligt gf bakbok).

  En helt annan sak – du som också har haft problem med ätstörningar, hur tänker du om friskt vs sjukt när det gäller kost, träning och hälsa? Var går gränsen mellan ett ätstört beteende och förhållande till vad som är nyttigt och vad som är onyttigt? Jag brottas själv mycket med dessa tankar. Är det OK att prioritera träning jättehögt eller är det min sjuka sida som talar? Är det OK att vilja baka utan så mycket tillsatt socker, använda proteinpulver och kalorisnåla alternativ, eller är det bara sjukdom? Varför skulle det vara osunt att äta chips, vanliga kakor och godis – om man samtidigt tränar och i övrigt äter tillräckligt av frukt och grönt för att få i sig sitt behov av vitaminer, mineraler och makronäringsämnen? Och hur hanterar man sin skeptiska omgivning som inte vet vad de ska tro? Inte lätt att hitta vad som är en sund balans! Att vilja se ut som ett deffat fitnessproffs och vara vrålstark är ju också en sorts fixering… Friskt eller sjukt? Vore intressant att få ta del av dina tankar omkring detta (utöver det du redan har skrivit i många andra inlägg, förstås).

  Kramis

 • Svara
  Josefine
  29 augusti, 2013 at 18:07

  Vet att xanthangum brukar finnas på Goodstore (i webbutik, troligtvis även i den fysiska butiken på söder i Stockholm men jag har själv inte varit där och kollat) och hos veganlife.se för dem som inte har nära till storstan (typ jag…). Måste införskaffa nästa gång jag beställer något, sägs göra underverk när man bakar glutenfritt (kolla in kakboken.se, som snart ger ut en naturligt gf bakbok).

  En helt annan sak – du som också har haft problem med ätstörningar, hur tänker du om friskt vs sjukt när det gäller kost, träning och hälsa? Var går gränsen mellan ett ätstört beteende och förhållande till vad som är nyttigt och vad som är onyttigt? Jag brottas själv mycket med dessa tankar. Är det OK att prioritera träning jättehögt eller är det min sjuka sida som talar? Är det OK att vilja baka utan så mycket tillsatt socker, använda proteinpulver och kalorisnåla alternativ, eller är det bara sjukdom? Varför skulle det vara osunt att äta chips, vanliga kakor och godis – om man samtidigt tränar och i övrigt äter tillräckligt av frukt och grönt för att få i sig sitt behov av vitaminer, mineraler och makronäringsämnen? Och hur hanterar man sin skeptiska omgivning som inte vet vad de ska tro? Inte lätt att hitta vad som är en sund balans! Att vilja se ut som ett deffat fitnessproffs och vara vrålstark är ju också en sorts fixering… Friskt eller sjukt? Vore intressant att få ta del av dina tankar omkring detta (utöver det du redan har skrivit i många andra inlägg, förstås).

  Kramis

 • Svara
  emelie
  4 september, 2013 at 19:25

  brukar finnas på ica, på glutenfritt/allergi-hyllan!

  • Svara
   roethlisberger
   5 september, 2013 at 06:11

   xanthan gum? haha va, vilken underbar ica har du hos dig?!?!

   • Svara
    emelie
    5 september, 2013 at 06:14

    ett tvättäkta ica kvantum!

    • Svara
     roethlisberger
     5 september, 2013 at 06:16

     åh gud, jag ska självklart kika närmare på min butik (också en ica kvantum) men jag brukar spendera 1 timme där när jag handlar så jag vågar nog påstå att jag har RÄTT bra koll på hyllorna och dess innehåll 😉 avis på dig iaf! Får jag fråga var du bor?

     • emelie
      5 september, 2013 at 17:10

      ja, det känns som att är det någon som har koll så är det du, men värt att kika! jag bor i lidköping, en liten stad så det förvånade mig att det ens gick att hitta här.

 • Svara
  emelie
  4 september, 2013 at 19:25

  brukar finnas på ica, på glutenfritt/allergi-hyllan!

  • Svara
   roethlisberger
   5 september, 2013 at 06:11

   xanthan gum? haha va, vilken underbar ica har du hos dig?!?!

   • Svara
    emelie
    5 september, 2013 at 06:14

    ett tvättäkta ica kvantum!

    • Svara
     roethlisberger
     5 september, 2013 at 06:16

     åh gud, jag ska självklart kika närmare på min butik (också en ica kvantum) men jag brukar spendera 1 timme där när jag handlar så jag vågar nog påstå att jag har RÄTT bra koll på hyllorna och dess innehåll 😉 avis på dig iaf! Får jag fråga var du bor?

     • emelie
      5 september, 2013 at 17:10

      ja, det känns som att är det någon som har koll så är det du, men värt att kika! jag bor i lidköping, en liten stad så det förvånade mig att det ens gick att hitta här.

 • Svara
  frida
  2 februari, 2014 at 20:20

  Älskar både denna blogg och denna glass! Gjorde en egen variant idag med hallon, lakrits och pecan. Heaven! Tack för tipset!

  • Svara
   roethlisberger
   3 februari, 2014 at 06:25

   vilken smak-kombo, lät ju såååå gott !! Tack själv för dina ord, kram!

 • Svara
  frida
  2 februari, 2014 at 20:20

  Älskar både denna blogg och denna glass! Gjorde en egen variant idag med hallon, lakrits och pecan. Heaven! Tack för tipset!

  • Svara
   roethlisberger
   3 februari, 2014 at 06:25

   vilken smak-kombo, lät ju såååå gott !! Tack själv för dina ord, kram!

Lämna ett svar