Inspiration och pepp Kost Tankar om ting Träning Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

jag SPYR på träningshets-snacket

Jag är den första att höja ett varningens finger för ett maniskt, strikt och fixerat synsätt och förhållande till både träning och mat. Men den där ”träningshetsen” det snackas om. Helt allvarligt. Jag börjar tröttna på att nästan dra mig för att säga att jag ska till gymmet. Jag kommer på mig själv med att poängtera att jag visst äter choklad, ”skräpmat” och vanlig jäkla gräddglass. Så ni inte tror jag äter bara nyttigheter, för det vore ju såå sjukt. Jag liksom undviker att tala om träning och kost med de flesta, undantaget några få jag känner förstår. Jag pratar inte om hur vältränade tjejer får det att klia i varenda muskel jag har i kroppen, för det missförstås så lätt för både objektifierande och osund syn på hälsa. Eller vad det nu kallas.

Jo, jag tycker det är roligt. Varför ifrågasätts gymkärlek och bubbliga muskler, medan det är det naturligaste som finns att springa på fotbollsträningar? Det är ju inte bara fd anorektiker som ifrågasätts när de tränar, även ”vanliga” (hårt) tränande människor får regelbundet försvara vad de gör. Har ni någonsin hört en ridtjej kallas manisk när hon vill hänga varje dag i stallet och spenderar timmar på att borsta, pyssla och rida? När hon tapetserar rummet med posters på all världens hästraser och följer sina ryttar-idoler noga i framgångarna? Har ni någonsin hört handbollsspelarna försvara sina träningar, där de både springer, hoppar, går nära och försvarar? Nä.

Det är nämligen det naturligaste som finns att ägna sig åt lagsport. Det är socialt, eller vad man säger. Jag har många vänner i gymmet, vi har skitkul! Vi hjälper varandra, pushar och svettas ikapp tills benen viker sig. Det sociala är en stor del även i gymvärlden,  och jag tycker ofta det är ännu roligare att träna när jag time:ar några glada kottar bland hantlarna.

Okej. Hur man skiljer på träningsglädje och manisk träning? Såhär tänker jag. Jag skulle gärna träna tre gånger om dagen – på gymmet. De tillfällen jag löptränat, yogat eller gått på gruppass de senaste åren kan räknas på en hand. Jag tycker helt enkelt inte att det är roligt. Hade jag däremot maniskt velat förbränna, bara träna NÅT liksom, då hade jag förmodligen tagit varje ledig sekund och bara rört mig. Gått promenader, gjort situps innan sängdags, tagit omvägar till ICA, köpt gymkort som inkluderat gruppass – jag hade helt enkelt varit ute efter att motionera, förbränna och träna överlag. Så mycket som möjligt. Jag är inte vidare hurtig av mig. Däremot älskar jag gymmet. Jag tycker muskler är attraktivt och jag imponeras över tävlande atleter i fitness – ja tänk för det gör jag. Och vet ni vad?

DET HAR JAG ALL JÄKLA RÄTT TILL. Träningshets är skitfjantigt. Jag vill typ stoppa upp ordet någonstans fult. Jag vill gå till gymmet och lyfta skrot en extra gång iklädd korta hotpants och bara sporttop BARA FÖR ATT JAG HAR ALL RÄTT ATT GÖRA DET. Jag har inget sexpack på magen, det skakar säkert lite här och där när jag rör mig för tight är jag inte heller, men OCH?! Ska jag verkligen behöva ”gömma” det jag älskar och mår så bra av? Alltså vänta lite nu, vem har rätt att döma mig?

Eller dig. Eller oss. Eller han eller hon eller NÅN. Kan vi bara sluta döma, strunta i vad alla gör och vad de nu gillar eller inte gillar att göra. Jag skiter i vad du gör på fritiden när du bara vill må lite bra. Drick öl, lägg pussel eller spring femton mil. I don’t care och jag tycker inte att det är MITT ansvar att DU inte ska känna dig negativt påverkad av MITT NÖJE. Jag snackar inte om att MAN ska träna varje dag, äta ”nyttigt” hela tiden eller någonting annat för den delen. Jag anser att du har all rätt att välja själv vad du gör. Utan att jag ska domdera med några pekpinnar. DÄREMOT hoppas jag att du har vett och självrespekt nog att värdera dig själv och ditt välmående högst. Gillar du inte att gymma så tycker jag du ska skita i det, helt enkelt. Jag gillar det, så jag gör det, helt enkelt.IMG_8939En sista sak. I den här bloggen lägger jag inte upp recept på ”vanlig” mat, nej, även om jag äter den. Varför? För att vill du äta makaroner och stekt falukorv är jag rätt övertygad om att du listar ut själv hur du gör. Vill du däremot baka en kaka med lite skojiga ingredienser, anar jag att idéerna kanske är färre, och DÅ delar jag gärna med mig av mina hittepån. I den här bloggen skriver jag inte heller om de dagliga sysselsättningarna så som dammsugning, vardagsprat vid köksbordet eller vad jag läser för roman. För jag tror inte det är anledningen till att ni kikar in här. Att min blogg handlar mest om träning och kost betyder inte att jag inte gör annat, tänker annat eller bryr mig om annat. Däremot är det mina främsta intressen och inget ger mig så mycket glädje. Och saker som gör oss lyckliga ska vi väl dela med oss av, visst? 🙂

Du kanske gillar

40 Kommentarer

 • Svara
  Mathilda
  23 september, 2013 at 07:50

  WORD!

 • Svara
  Mathilda
  23 september, 2013 at 07:50

  WORD!

 • Svara
  Linnéa Dahlin
  23 september, 2013 at 07:57

  Du har så jäkla rätt! Jag känner också att jag måste försvara varför jag tillägnar flera timmar på träning i veckan… När jag dansade 3-6 timmar om dagen var det inte ”konstigt” eller ingen komenterade det. Men nu när jag köra spinning, springer och gymmar flera gånger i veckan så säger folk att jag är manisk! Men jag menar så länge man äter ordentligt och mår bra av det och att det inte blir till ångest om man inte tränar så är det en sund livsstil! Samtidigt tycker inte jag det är fel av dem som väljer att träna tre gånger i veckan och inte 10. haha!!
  Aja, bra skrivet i alla fall!! <3

 • Svara
  Linnéa Dahlin
  23 september, 2013 at 07:57

  Du har så jäkla rätt! Jag känner också att jag måste försvara varför jag tillägnar flera timmar på träning i veckan… När jag dansade 3-6 timmar om dagen var det inte ”konstigt” eller ingen komenterade det. Men nu när jag köra spinning, springer och gymmar flera gånger i veckan så säger folk att jag är manisk! Men jag menar så länge man äter ordentligt och mår bra av det och att det inte blir till ångest om man inte tränar så är det en sund livsstil! Samtidigt tycker inte jag det är fel av dem som väljer att träna tre gånger i veckan och inte 10. haha!!
  Aja, bra skrivet i alla fall!! <3

 • Svara
  Lotta
  23 september, 2013 at 08:00

  Fantastiskt bra inlägg!!! Håller med dig… Tack!

 • Svara
  Lotta
  23 september, 2013 at 08:00

  Fantastiskt bra inlägg!!! Håller med dig… Tack!

 • Svara
  Linda Svensson
  23 september, 2013 at 08:07

  Huvudet på spiken…som vanligt. Riktigt bra inlägg!

 • Svara
  Linda Svensson
  23 september, 2013 at 08:07

  Huvudet på spiken…som vanligt. Riktigt bra inlägg!

 • Svara
  Anna
  23 september, 2013 at 08:17

  Tack – det inlägget gjorde min dag!

 • Svara
  Anna
  23 september, 2013 at 08:17

  Tack – det inlägget gjorde min dag!

 • Svara
  Emelie
  23 september, 2013 at 08:48

  Det här är nog det bästa jag läst. Klockrent!

 • Svara
  Emelie
  23 september, 2013 at 08:48

  Det här är nog det bästa jag läst. Klockrent!

 • Svara
  Julia Gustafsson
  23 september, 2013 at 08:57

  Instämmer helt med föregående talare! Hade inte kunnat uttrycka det bättre själv. Grymt bra inlägg!

 • Svara
  Julia Gustafsson
  23 september, 2013 at 08:57

  Instämmer helt med föregående talare! Hade inte kunnat uttrycka det bättre själv. Grymt bra inlägg!

 • Svara
  Elna
  23 september, 2013 at 09:06

  Bra inlägg!

 • Svara
  Elna
  23 september, 2013 at 09:06

  Bra inlägg!

 • Svara
  Linda Schönning
  23 september, 2013 at 09:42

  Helt rätt! Det du gör är helt fantastiskt, för mig!
  Du ger mig massor av motivation och inspiration.
  Tack vare dig och din blogg mår jag så mycket bättre och orkar leva varje dag – hela dagen och NJUTA av mina små barn.
  Jag är dig evigt tacksam, genom cyberspace.

 • Svara
  Linda Schönning
  23 september, 2013 at 09:42

  Helt rätt! Det du gör är helt fantastiskt, för mig!
  Du ger mig massor av motivation och inspiration.
  Tack vare dig och din blogg mår jag så mycket bättre och orkar leva varje dag – hela dagen och NJUTA av mina små barn.
  Jag är dig evigt tacksam, genom cyberspace.

 • Svara
  Sol
  23 september, 2013 at 10:12

  Känner igen mig och håller med. Älskar att träna, gör det helst av allt två gånger om dagen (även om det väldigt sällan blir så av tidsmässiga och praktiska skäl). Älskar även att baka gottis utan socker, och helst utan vitt mjöl också. Hatar dock känslan av att behöva försvara mig när jag väljer sådant jag mår bra av.

 • Svara
  Sol
  23 september, 2013 at 10:12

  Känner igen mig och håller med. Älskar att träna, gör det helst av allt två gånger om dagen (även om det väldigt sällan blir så av tidsmässiga och praktiska skäl). Älskar även att baka gottis utan socker, och helst utan vitt mjöl också. Hatar dock känslan av att behöva försvara mig när jag väljer sådant jag mår bra av.

 • Svara
  Camilla
  23 september, 2013 at 12:00

  Grymt bra skrivet! Du är för jäkla bra på att skriv rätt ord på rätt tillfällen. En liten från bara.. Jag undrar om du skulle kunna göra fler videoinlägg igen? Det var väldigt intressant att kolla på samt att du var väldigt duktig på det 🙂 kram

 • Svara
  Camilla
  23 september, 2013 at 12:00

  Grymt bra skrivet! Du är för jäkla bra på att skriv rätt ord på rätt tillfällen. En liten från bara.. Jag undrar om du skulle kunna göra fler videoinlägg igen? Det var väldigt intressant att kolla på samt att du var väldigt duktig på det 🙂 kram

 • Svara
  Vilde
  23 september, 2013 at 12:43

  Jag förstår frustrationen kring att bli ifrågasatt för ett intresse. Men ifrågasättandet är ju inte konstigt i sig, fotbollsträningar och muskelbygge har en stor skillnad, den ena är till för att vinna matcher- det andra är ”till för” att utforma sin kropp.

  Jag tycker inte att det är något fel alls med att njuta av träning, vilja bygga muskler, träna styrka, forma sig och uppnå ett utseende man är stolt över.
  Också jag bryr mig om mitt utseende, jag tränar, jag sminkar mig ibland och klär mig för att se attraktiv ut- också det kan ifrågasättas, bör ifrågasättas. Inte så att man slutar bry sig, men så att man har koll på varför.

  Fler och fler träningsbloggar skapas, det blir mer och mer snack om ”hälsa”, eller rättare sagt bantning, givetvis måste detta komma med en diskussion! Men inte med angrepp och beskyllningar.

  Jag uppskattar din blogg för dina tips inom träning och hälsomat, jag har testat massor och för det mesta blivit riktigt nöjd!

  Det enda jag inte är så positiv över är när du som här skriver om att nått på dig ”skakar” eller att du inte har ett sexpack, det motsäger lite din poäng med detta inlägg- so what, liksom?

  • Svara
   roethlisberger
   23 september, 2013 at 13:27

   först och främst var det ju precis DET som var poängen, att faktumet att det eventuellt ”skakar” eller inte är super-deffat inte har med saken att göra – alla som styrketränar gör det inte för att forma kroppen?? Det har jag inte sagt. Att muskler ÄR attraktivt är en sak, det tycker jag. Men jag styrketränar av samma skäl som mina jämnåriga i grundskolan spelade fotboll : för att det var roligt!
   Styrketräning är INTE till för att forma om kroppen. Styrketräning är till för att bygga upp kroppen. Sedan kan det, i samband med kosthållning, absolut leda till lite andra former etc. Men det är verkligen INTE ”till för” det..
   Jag inleder hela inlägget med att skriva just hur viktigt det är, att jag är den första att höja ett varningens finger (jag har även skrivit om det negativa med ”hälsotrenden” etc tidigare i bloggen).

   • Svara
    Vilde
    23 september, 2013 at 14:04

    Förlåt om jag utryckte mig klumpigt, givetvis tränar många (bl.a du) för att det är roligt. ”Träningshetsen” blir negativ när folk tränar för att de känner att de måste, för att bli bra nog eller för att de annars inte vågar äta.

    Du skriver ju att du hatar ”träningshetsen”, är det bara att du ogillar att andra ifrågasätter ditt tränande? Jag trodde du menade att du tyckte ”hetsen” var hemsk för att den påverkar såna som mår dåligt av att känna sig hetsade, för dems skull är en diskussion nödvändig.

    Ang. det med fotboll vs gym. Många spelar fotboll och går på gym för att det är roligt, men de allra, allra flesta vill då också bli bättre/ få resultat. Det är mer eller mindre självklart och inget jag sätter en värdering på/i.

 • Svara
  Vilde
  23 september, 2013 at 12:43

  Jag förstår frustrationen kring att bli ifrågasatt för ett intresse. Men ifrågasättandet är ju inte konstigt i sig, fotbollsträningar och muskelbygge har en stor skillnad, den ena är till för att vinna matcher- det andra är ”till för” att utforma sin kropp.

  Jag tycker inte att det är något fel alls med att njuta av träning, vilja bygga muskler, träna styrka, forma sig och uppnå ett utseende man är stolt över.
  Också jag bryr mig om mitt utseende, jag tränar, jag sminkar mig ibland och klär mig för att se attraktiv ut- också det kan ifrågasättas, bör ifrågasättas. Inte så att man slutar bry sig, men så att man har koll på varför.

  Fler och fler träningsbloggar skapas, det blir mer och mer snack om ”hälsa”, eller rättare sagt bantning, givetvis måste detta komma med en diskussion! Men inte med angrepp och beskyllningar.

  Jag uppskattar din blogg för dina tips inom träning och hälsomat, jag har testat massor och för det mesta blivit riktigt nöjd!

  Det enda jag inte är så positiv över är när du som här skriver om att nått på dig ”skakar” eller att du inte har ett sexpack, det motsäger lite din poäng med detta inlägg- so what, liksom?

  • Svara
   roethlisberger
   23 september, 2013 at 13:27

   först och främst var det ju precis DET som var poängen, att faktumet att det eventuellt ”skakar” eller inte är super-deffat inte har med saken att göra – alla som styrketränar gör det inte för att forma kroppen?? Det har jag inte sagt. Att muskler ÄR attraktivt är en sak, det tycker jag. Men jag styrketränar av samma skäl som mina jämnåriga i grundskolan spelade fotboll : för att det var roligt!
   Styrketräning är INTE till för att forma om kroppen. Styrketräning är till för att bygga upp kroppen. Sedan kan det, i samband med kosthållning, absolut leda till lite andra former etc. Men det är verkligen INTE ”till för” det..
   Jag inleder hela inlägget med att skriva just hur viktigt det är, att jag är den första att höja ett varningens finger (jag har även skrivit om det negativa med ”hälsotrenden” etc tidigare i bloggen).

   • Svara
    Vilde
    23 september, 2013 at 14:04

    Förlåt om jag utryckte mig klumpigt, givetvis tränar många (bl.a du) för att det är roligt. ”Träningshetsen” blir negativ när folk tränar för att de känner att de måste, för att bli bra nog eller för att de annars inte vågar äta.

    Du skriver ju att du hatar ”träningshetsen”, är det bara att du ogillar att andra ifrågasätter ditt tränande? Jag trodde du menade att du tyckte ”hetsen” var hemsk för att den påverkar såna som mår dåligt av att känna sig hetsade, för dems skull är en diskussion nödvändig.

    Ang. det med fotboll vs gym. Många spelar fotboll och går på gym för att det är roligt, men de allra, allra flesta vill då också bli bättre/ få resultat. Det är mer eller mindre självklart och inget jag sätter en värdering på/i.

 • Svara
  Victoria :)
  23 september, 2013 at 15:12

  Exakt! Huvudet på spiken, IGEN, finis

 • Svara
  Victoria :)
  23 september, 2013 at 15:12

  Exakt! Huvudet på spiken, IGEN, finis

 • Svara
  johanna
  23 september, 2013 at 16:12

  men okej, TACK! Äntligen sätter någon huvudet på spiken! Håller med till 100 procent! 🙂

 • Svara
  johanna
  23 september, 2013 at 16:12

  men okej, TACK! Äntligen sätter någon huvudet på spiken! Håller med till 100 procent! 🙂

 • Svara
  Micki
  23 september, 2013 at 17:30

  TAAACK! Shit va braaaa

 • Svara
  Micki
  23 september, 2013 at 17:30

  TAAACK! Shit va braaaa

 • Svara
  Susanne
  23 september, 2013 at 19:52

  TACK för detta inlägg! Precis vad jag behövde. Är så less på att behöva försvara mig och alla syrliga kommentarer jag får HELA tiden om – ”jaha värst vad du tränar mycket!” Folk projicerar ständigt sitt dåliga samvete på sådana personer som tränar och det kan verkligen bli irriterande till sist!
  Appropå det där med utseendet är det liksom det mest hycklande jag vet. Har kompisar (och familjemedlemmar) som lägger tusentals kronor på naglar, parfym, hår, kläder, smink varje månad men när jag som varken använder parfym och knappt smink men tränar mycket, då är det jag som är manisk – om mitt utseende?
  Suck suck.. Jag låter dom hållas. Tyvärr är det svårt tycker jag att hitta vänner utanför den kära blogosfären som tycker likadant som jag :/

 • Svara
  Susanne
  23 september, 2013 at 19:52

  TACK för detta inlägg! Precis vad jag behövde. Är så less på att behöva försvara mig och alla syrliga kommentarer jag får HELA tiden om – ”jaha värst vad du tränar mycket!” Folk projicerar ständigt sitt dåliga samvete på sådana personer som tränar och det kan verkligen bli irriterande till sist!
  Appropå det där med utseendet är det liksom det mest hycklande jag vet. Har kompisar (och familjemedlemmar) som lägger tusentals kronor på naglar, parfym, hår, kläder, smink varje månad men när jag som varken använder parfym och knappt smink men tränar mycket, då är det jag som är manisk – om mitt utseende?
  Suck suck.. Jag låter dom hållas. Tyvärr är det svårt tycker jag att hitta vänner utanför den kära blogosfären som tycker likadant som jag :/

 • Svara
  Annie
  23 september, 2013 at 20:08

  Jo men visst. Jag är med dig. Den där ”träningshetsen” som det skrivs om här och var och den träningshetsen som folk uppfinner – den avskyr jag.
  Jag är den personifierad enligt vissa. För att det är onormalt att älska träning. Enligt de som inte är intresserade av träning är det en plåga och de kan itne se hur det skulle vara något annat. För mig – precis som för dig – är träningen kärlek, njutning, lycka, endorfiner. Ja du vet…

  Sen finns det den träningshetsen som verkligen existerar. Den där folk faktiskt tränar för att de får ångest om de inte gör det. Den där de har en himla massa förebilder där de ”tror” att det är på ett visst sätt. Där man inte äter som man ska och tränar så kroppen tar skada. Men att trän mycket och älska det kan jag inte se ngt fel på.

  Jag är alltid inne på att vi alla har olika intresse. Jag fattar inte hur man kan vilja sticka eller mecka med bilar i timme ut och timme in. Men inte säger jag att de är maniska eller sjuka för det. Men just när det gäller träning kallas det lätt för ”mani” eller hets….

  Jo men ja. Träning ja. Hets. Maniskt. Tokigt. Nej tack, jag vill vara stark och bygga upp en häftig kropp som klarar livet. Och på köper ha det sjukt kul och vara endorfinkickad. Ja tack! 😉

 • Svara
  Annie
  23 september, 2013 at 20:08

  Jo men visst. Jag är med dig. Den där ”träningshetsen” som det skrivs om här och var och den träningshetsen som folk uppfinner – den avskyr jag.
  Jag är den personifierad enligt vissa. För att det är onormalt att älska träning. Enligt de som inte är intresserade av träning är det en plåga och de kan itne se hur det skulle vara något annat. För mig – precis som för dig – är träningen kärlek, njutning, lycka, endorfiner. Ja du vet…

  Sen finns det den träningshetsen som verkligen existerar. Den där folk faktiskt tränar för att de får ångest om de inte gör det. Den där de har en himla massa förebilder där de ”tror” att det är på ett visst sätt. Där man inte äter som man ska och tränar så kroppen tar skada. Men att trän mycket och älska det kan jag inte se ngt fel på.

  Jag är alltid inne på att vi alla har olika intresse. Jag fattar inte hur man kan vilja sticka eller mecka med bilar i timme ut och timme in. Men inte säger jag att de är maniska eller sjuka för det. Men just när det gäller träning kallas det lätt för ”mani” eller hets….

  Jo men ja. Träning ja. Hets. Maniskt. Tokigt. Nej tack, jag vill vara stark och bygga upp en häftig kropp som klarar livet. Och på köper ha det sjukt kul och vara endorfinkickad. Ja tack! 😉

 • Svara
  Caroline
  23 september, 2013 at 22:00

  Åh vad jag bara älskar ditt sätt att se på träning o mat. You go girl :)!

 • Svara
  Caroline
  23 september, 2013 at 22:00

  Åh vad jag bara älskar ditt sätt att se på träning o mat. You go girl :)!

Lämna ett svar