Ni som följer mig på instagram (där jag heter roethlisbergerphoto) såg kanske denna måltid dokumenteras igår kväll. Det var väldigt väldigt gott och något jag definitivt kommer göra igen!
Jag är ett fan av wasabi. Och lax är nog favoriten av favoriterna. Efter ett grymt biceps- och tricepspass cyklade jag igår hem och ville ha mat snabbt. Det är då jag tackar min planeringstokiga sida, som redan ställt fram samtliga ingredienser, marinerat fisken, hackat löken och tänkt ut alla steg i förväg. En halvtimme efter att jag steg in genom dörren kunde vi hugga in på den delikata torsdagsmiddagen som bestod av: ”protein-risotto” smaksatt med wasabi och lax med soja och sesamfrön. En sallad på morot och gurka med japansk vinäger och sesamolja åts till också, och smaklökarna kunde inte bestämma sig; quinoa? Risotto? Sushi? Whaaaat?!
Okej, varför kallar jag detta wasabi-pimpade hittepå för ”protien-risotto” överhuvudtaget? Jo, för att basen är quinoa (massa bra proteiner, nyttiga fettsyror, mineraler och vitaminer. Quinoa innehåller mest protein av alla fröer), och för krämigheten slängde jag även i lite keso. Så enkelt var det. Spenat tillsatte jag främst för färgen, och wasabin stod givetvis för smaken. Det var rätt givet att laxen skulle penslas med japansk soja och sesamfrön, för att få till lite sushi-feeling på det hela. Och återigen – vilken hit!2 portioner ”protein-risotto”:
- 2 dl quinoa + 4 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1/2 gul lök
- 1 näve spenat
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl keso
- 3 tsk wasabi
Koka upp 4 dl vatten med buljongtärningen. Finhacka löken och fräs i en stor kastrull. Häll i quinoan och lite av buljongen (ca 1/3 av de 4 dl) och sänk värmen. Låt buljongen koka in och under tiden, ta fram en bunke där du mixar ihop spenat, vitlöksklyfta, keso, wasabi och ytterligare 1/3 av buljongen. När all vätska i kastrullen kokat in i quinoan, tillsätt den sista 1/3 av buljongen. När också den vätskan kokat in, tillsätt wasabi-blandningen och rör ihop till en krämig ”risotto”.Emma, detta kanske är något för dig..? Oss wasabi-tokar emellan 😉
20 Kommentarer
Helena
27 september, 2013 at 09:51Åh, risotton låter verkligen hur god som helst! Måste testa den till middag ikväll…tack för inspo!
Helena
27 september, 2013 at 09:51Åh, risotton låter verkligen hur god som helst! Måste testa den till middag ikväll…tack för inspo!
Johanna
27 september, 2013 at 14:34Guud vad himla gott!!
Johanna
27 september, 2013 at 14:34Guud vad himla gott!!
Mari
27 september, 2013 at 18:24Vilken helt underbar blogg du har 🙂
Mari
27 september, 2013 at 18:24Vilken helt underbar blogg du har 🙂
Emma
27 september, 2013 at 18:37Det kan du skriva upp Fanny! Kommer testa inom kort! Tack för att du delar sötnos 🙂
Emma
27 september, 2013 at 18:37Det kan du skriva upp Fanny! Kommer testa inom kort! Tack för att du delar sötnos 🙂
Anna . P
28 september, 2013 at 10:19Mm, lät ju jättegott! Måste testas!
Köper du wasabin? I vanliga butik, eller hittas den i specifika asiatiska affärer?
roethlisberger
28 september, 2013 at 17:59jag köper den i helt vanlig butik 🙂 finns bland asiatiska livsmedel. Fråga bara 🙂 man köper den i tub.
Anna . P
21 oktober, 2013 at 19:17Alltså Fanny, jag är nog lite kär i dig!!! Gjorde denna rätt idag och såååå god den va! 🙂
Har även testat andra av dina recept, å allt e ju klockrent!
roethlisberger
22 oktober, 2013 at 06:53vad roligt att höra, tack för att du tog dig tid att kommentera det också! 🙂 hoppas du fortsätter prova och gilla mina recept!
Anna . P
28 september, 2013 at 10:19Mm, lät ju jättegott! Måste testas!
Köper du wasabin? I vanliga butik, eller hittas den i specifika asiatiska affärer?
roethlisberger
28 september, 2013 at 17:59jag köper den i helt vanlig butik 🙂 finns bland asiatiska livsmedel. Fråga bara 🙂 man köper den i tub.
Anna . P
21 oktober, 2013 at 19:17Alltså Fanny, jag är nog lite kär i dig!!! Gjorde denna rätt idag och såååå god den va! 🙂
Har även testat andra av dina recept, å allt e ju klockrent!
roethlisberger
22 oktober, 2013 at 06:53vad roligt att höra, tack för att du tog dig tid att kommentera det också! 🙂 hoppas du fortsätter prova och gilla mina recept!
elise
1 oktober, 2013 at 19:27Testade det här ikväll, och det var ju fantastiskt gott! Muuums!
roethlisberger
2 oktober, 2013 at 06:48hihi jo jag vet! Även om det är dags för frukost nu så blir jag lite sugen på risotto ja.. med wasabi… kan man ha det i gröt, eller? 😉
elise
1 oktober, 2013 at 19:27Testade det här ikväll, och det var ju fantastiskt gott! Muuums!
roethlisberger
2 oktober, 2013 at 06:48hihi jo jag vet! Även om det är dags för frukost nu så blir jag lite sugen på risotto ja.. med wasabi… kan man ha det i gröt, eller? 😉