Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR Vardagsuppdatering

Pumpkin Chocolate Chip Soft Cookies (och hur man gör egen pumpapuré)

Det kan väl knappast ha gått någon obemärkt förbi, att det är pumpatider nu. Jag äter pumpa året om (och älskar det året om) så i mitt kök är det ingen jätteskillnad, men har man tur har man en rolig mataffär nära och kan så här års hitta lite ovanligare varianter på pumpa.

Det som brukar finnas i butik året runt är butternut. Som väl även kallas squash? God är den i alla fall och perfekt att göra egen pumpa-puré av. Jag köper för övrigt aldrig min pumpapuré utan gör den själv, det är nämligen bland det enklaste som finns. Gör såhär: skär pumpan i bitar (givetvis skär du bort skalet och fröna i mitten) och koka tills mjuka. Vill du vara extra piffig kör du dem i ugn, men det tar längre tid. Låt svalna, mixa. Klart!

Jag stod alltså med en burk nygjord pumpapuré härom dagen och funderade på vad jag skulle göra för skoj… efter en upptäcktsfärd ledande längst in längst bak i skafferiet hittade jag en påse kikärtsmjöl Sanna en gång så vänligt donerade till mig (nu kommer du ångra den goda gärningen Sannis, hoho!). Då föddes idéen till att baka något mer low carb:igt. I bakhuvudet fanns redan kombon pumpa + choklad och småkakor är liksom alltid gott… så, plötsligt var det bestämt att jag skulle göra chocolate chip cookies med pumpa. Och kikärtsmjöl. Och så ville jag inte använda nötsmör för en gångs skull (det är annars toppen för att få krispiga kakor utan att använda smör eller socker, men givetvis blir det små energibomber till kakor tack vare alla nötter. Och alla kan inte äta nötter. Till exempel min Mr) (jag försöker alltså få er att tro att jag planerade att dela med mig av kakorna. Ha.)

Tanken var krispiga kakor. Resultatet blev muffins-kakor. Jag har aldrig varit med om så mjuka kakor. Så egentligen borde jag inte säga vad grundidéen var kanske, för ni ska inte bli avskräckta av titeln mjuka cookies… för de blev jättegoda! Dessutom är det ju inget som hindrar en från att äta både mjuka och krispiga kakor… jag ska fortsätta laborera med detta recept för att få en krispig variant också. Men jag ville ändå dela med mig av det här resultatet också, för de blev verkligen smarriga och är helt klart värda en plats på fikabordet såhär i pumpa-tider 🙂pumpkinchocchip1För 12 kakor:

 • 2 dl kikärtsmjöl
 • 4 msk sötningsströ (eller socker, återigen, you won’t die)
 • 4 msk kokossocker (eller brunt socker)
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • 1/3 tsk salt
 • 1/3 msk bikarbonat
 • 1/2 tsk xanthangum
 • 5 msk pumpapuré
 • 1 litet ägg (eller 1/3 dl äggvita på dunk)
 • 3/4 dl hackad choklad eller chocolate chips

Gör såhär: sätt ugnen på 190 grader. Blanda alla torra ingredienser (utom socker och choklad) i en skål. I en annan skål, ”vispa” ihop socker och pumpapuré med en gaffel. Tillsätt ägget och dra några varv till. Rör i den torra blandningen och vänd slutligen ner chokladen. Skeda ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (för mig blev det två plåtar med 6 kakor på var) och grädda i ca 8 minuter, lite beroende på ugn. Du kommer se när de är klara. Enjoy!pumpkinchocchip2

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Josefine
  2 november, 2013 at 11:49

  Ta bort ägget, grädda längre tid vid lägre temperatur så blir det åtminstone hårdare kakor. Men kikärtsmjöl ger generellt sett mjukare grejer än tex teffmjöl.

  Väldigt bra inlägg om psykisk ohälsa för övrigt.

  Kram

 • Svara
  Josefine
  2 november, 2013 at 11:49

  Ta bort ägget, grädda längre tid vid lägre temperatur så blir det åtminstone hårdare kakor. Men kikärtsmjöl ger generellt sett mjukare grejer än tex teffmjöl.

  Väldigt bra inlägg om psykisk ohälsa för övrigt.

  Kram

 • Svara
  maria
  2 november, 2013 at 13:30

  Låter suuupersmarrigt! Finns det nåt man kan ta istället för xanthangum? 🙂

 • Svara
  maria
  2 november, 2013 at 13:30

  Låter suuupersmarrigt! Finns det nåt man kan ta istället för xanthangum? 🙂

 • Svara
  candace | yogabycandace
  4 november, 2013 at 14:42

  These look so yummy! Thanks for sharing, I am definitely going to try them out – anything with pumpkin is my favorite!

 • Svara
  candace | yogabycandace
  4 november, 2013 at 14:42

  These look so yummy! Thanks for sharing, I am definitely going to try them out – anything with pumpkin is my favorite!

Lämna ett svar